Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σε πτωτική τροχιά οι τιμές των ακινήτων για έκτη συνεχή χρονιά - 40 φόροι επιβαρύνουν το ακίνητο

Σε πτωτική τροχιά οι τιμές των ακινήτων για έκτη συνεχή χρονιά -  40 φόροι επιβαρύνουν το ακίνητο
“Βουτιά” από 36% έως 42% και σε ακραίες περιπτώσεις μέχρι και 50%
Νέα πτώση 7,5% σημείωσαν οι τιμές των ακινήτων σε όλη τη χώρα το 2014.
Οι συνολικές απώλειες έφθασαν το 36,7% από το 2008 μέχρι το Δεκέμβριο του 2014.
Η πτώση των τιμών των ακινήτων φθάνει το 50% στις πολύ ακριβές περιοχές εξαιτίας της υψηλής φορολογίας, αλλά και στις φθηνές περιοχές  λόγω απουσίας αγοραστών. Τα συμπεράσματα αυτά παρουσιάστηκαν σε ημερίδα που διοργάνωσε το Ελληνικό Ινστιτούτο Εκτιμητικής με τη συμμετοχή παραγόντων της αγοράς.
Ο δείκτης αισιοδοξίας των ειδικών εμφανίζεται θετικός αλλά αυτό μένει να αποδειχθεί στους επόμενους μήνες.
Το κλειδί των εξελίξεων βρίσκεται στα χέρια της νέας κυβέρνησης, η οποία πολύ σύντομα πρέπει να διαμορφώσει μια πολιτική λιγότερη φορομπηχτική στην αγορά ακινήτων και το ποιό ουσιαστικό είναι η ελληνική οικονομία να εισέλθει σε θετική τροχιά, έτσι ώστε να μπει ένα τέλος στη ύφεση μετά από 6 χρόνια.
Ο κ. Παναγιώτης Μαυραγάνης διευθυντής συμβουλευτικών υπηρεσιών της Eurobank, ανέφερε ότι οι αρνητικές πιέσεις στην κτηματαγορά, προέρχονται κυρίως από την  πολιτική αστάθεια και αβεβαιότητας που οδηγούν στην αναβολή επενδυτικών πρωτοβουλιών.
Η βελτίωση των όρων της κτηματαγοράς θα εξαρτηθεί από το εγχώριο θεσμικό και φορολογικό πλαίσιο, τις υποδομές, την ποιότητα του προϊόντος και τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας.
Η φορολογική πολιτική έναντι του ακινήτου οδήγησε στη δημιουργία 40 συνολικών φόρων, τελών και άλλες επιβαρύνσεις, ενώ οι 20 από αυτούς συνδέονται με την αντικειμενική αξία του ακινήτου.
Από τις αρχές του 2015 ο φόρος μεταβίβασης μειώθηκε στο 3% από 11% μέχρι πρότινος , ο φόρος υπεραξίας ανεστάλη μέχρι τα τέλη του 2016, και ο ΦΠΑ παραμένει σε ισχύ για τις οικοδομικές άδεις μετά από την 1 Ιανουαρίου 2006.
Ο κ. Νικος Βλαχάκης στέλεχος της εταιρείας Alpha Αστικά Ακίνητα διαπίστωσε ότι η αγορά εμφάνισε χαμηλά επίπεδα ζήτησης, οι συναλλαγές ήταν ελάχιστες με αποτέλεσμα την αύξηση των κατοικιών προς πώληση.
Οι τιμές υποχώρησαν έως 42% την περίοδο της κρίσης.
Το μέγεθος της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας έφθασε μόλις τις 1.079 άδειες το Νοέμβριο του 2014, σημειώνοντας πτώση 30,6% σε σύγκριση με το Νοέμβριο του 2014.
Στο 11μηνο Ιανουαρίου Νοεμβρίου , η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα ήταν σε καθοδική τροχιά με πτώση 19,1% στο  αριθμό των οικοδομικών αδειών.
Οι τιμές ακινήτων στα δυτικά προάστια της Αττικής μειώθηκαν κατά μέσο όρο 29,46%.
Το κόστος απόκτησης ενός ακινήτου ήτα  στα 1.989,25 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο το 2009 και υποχώρησε στα 1537,5 ευρώ το τ.μ το 2014.
Στα ανατολικά προάστια οι τιμές έπεσαν 34%.
Από 2248 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο διαμορφώθηκε στα 1483 ευρώ το 2014.
Φθίνουσα πορεία είχαν και τα οικόπεδα.
Πτώση 22,6% σημειώθηκε στη δυτική Αθήνα και τιμές χαμηλότερες έως 19,3% καταγράφτηκε στα ανατολικά προάστια.
Ο κ. Γιάννης Γόρδιος στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας  επικεντρώθηκε μεταξύ άλλων στις οικοδομικές άδειες.
Το 2013 οι άδειες που εκδόθηκαν αντιστοιχούν στο 6,6% σε επίπεδο της χωράς και το 3,8% αφορούσαν την περιοχή της Αττικής σε σύγκριση με το 2005 που είχαν εκδοθεί άδειες συνολικού εμβαδού  22.790.870 τ.μ.  έναντι 1.512.645 τ.μ .
Ο κ. Γόρδιος τόνισε ότι η αγορά δεν λειτουργεί  και η πτώση των τιμών συνοδεύεται από πτώση της ζήτησης βάζοντας θέμα αποπληθωρισμού στην αγορά ακινήτων.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
Ntheo@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης