Τελευταία Νέα
Οικονομία

Συμφωνία στο Eurogroup χαμηλής απόδοσης - Παράταση 4 μηνών στο ελληνικό πρόγραμμα με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις

Συμφωνία στο Eurogroup χαμηλής απόδοσης - Παράταση 4 μηνών στο ελληνικό πρόγραμμα με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις
Dijsselbloem: Το απόθεμα των 11,4 δισ. παραμένει στο ΤXΣ για ακόμη 4 μήνες - Ναι σε μεταρρυθμίσεις, όχι σε μονομερείς ενέργειες

(upd18) Συμφωνία για 4μηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος αλλά με την υποχρέωση η Ελλάδα να υποβάλλει πλάνo μεταρρυθμίσεων την Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου επιτεύχθηκε στο Eurogroup της Παρασκευής 20 Φεβρουαρίου του 2015.
Η συμβιβαστική λύση που επιτεύχθηκε και αφορά ένα κείμενο δύο σελίδων περιλαμβάνει 4μηνη παράταση του προγράμματος και τις μεταρρυθμίσεις του υφιστάμενου προγράμματος αλλά όχι νέα μέτρα λιτότητας.
Τη Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου η Ελλάδα θα υποβάλλει υπόμνημα με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που άμεσα θα υλοποιήσει.
Ωστόσο η 4μηνη παράταση είναι κατώτερη των προσδοκιών όχι γιατί η Ελλάδα ζητούσε 6 μήνες αλλά γιατί το καλοκαίρι υπάρχουν πολλές λήξεις ομολόγων.

Embedded image permalink

Dijsselbloem: Το απόθεμα των 11,4 δισ. παραμένει στο ΤXΣ για ακόμη 4 μήνες - Ναι σε μεταρρυθμίσεις, όχι σε μονομερείς ενέργειες
Οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρωζώνης χαρακτήρισε τη συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup της Παρασκευής 20/2 ο πρόεδρός του, J. Dijsselbloem.
Όπως εξήγησε ο Dijsselbloem, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της συνεδρίασης του Eurogroup, υπάρχει πλέον ελπίδα πως στο τέλος θα έχουμε θετικό αποτέλεσμα.
Σήμερα κάναμε ένα μεγάλο βήμα, φθάσαμε σε συμφωνία και αποφασίσαμε την παράταση του ελληνικού προγράμματος για 4 μήνες, επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του Eurogroup.
Ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε ότι υπάρχει ευελιξία στο πρόγραμμα, ευελιξία η οποία θα συναποφασιστεί με την ελληνική πλευρά.
Η παράταση του προγράμματος συνοδεύεται από δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης, ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του Eurogroup.
Η Ελλάδα δεσμεύτηκε για περαιτέρω διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, εξήγησε.
Η Ελλάδα δεσμεύτηκε για την αποχή από μονομερείς ενέργειες που θα επηρεάσουν τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, πρόσθεσε.
Ταυτόχρονα, ο Dijsselbloem διαβεβαίωσε πως το κεφαλαιακό απόθεμα των 11,4 δισ. ευρώ παραμένει στο ΤΧΣ για ακόμη 4 μήνες, διαψεύδοντας πρότερες πληροφορίες που διέρρευσαν περί του αντιθέτου.
Το κεφαλαιακό απόθεμα του ΤΧΣ θα παραμείνει διαθέσιμο, σε περίπτωση που απαιτηθεί περαιτέρω ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, πρόσθεσε.
Ταυτόχρονα επιβεβαίωσε πως η Ελλάδα καλείται τη Δευτέρα 23/2 να καταθέσει στους Ευρωπαίους έναν πρώτο κατάλογο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Η Ευρώπη θα αποτιμήσει την εγκυρότητα και την αξιοπιστία των ελληνικών μεταρρυθμίσεων, δήλωσε με αισιοδοξία ο Dijsselbloem.

Moscovici: Ορθολογισμένη η σημερινή απόφαση - Είναι προς το συμφέρον όλων των Ευρωπαίων
Την ικανοποίηση του για την επίτευξη συμφωνίας εξέφρασε ο Επίτροπος Οικονομικών, P. Moscovici, τονίζοντας ότι μπαίνει τέλος στην περίοδο αβεβαιότητας στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη.
Παράλληλα τόνισε ότι πρόκειται για μία ορθολογισμένη συμφωνία που είναι προς όφελος όλων τον ευρωπαϊκών λαών.
«Πρόκειται για μία ισοσκελισμένη συμφωνία που επιτρέπει στην κυβέρνηση να κάνει αλλαγές αλλά διασφαλίζει ότι θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις της Ελλάδος» σημείωσε ο Moscovici.
Μάλιστα εξέφρασε την βεβαιότητα ότι έως τις 28 Φεβρουαρίου θα έχουμε αποφασίσει την παράταση.
Όσο αφορά το ζήτημα του μνημονίου διευκρίνισε ότι μόνο όσα μέτρα επηρεάζουν τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας θα συνδιαμορφώνονται με τις Βρυξέλλες.

Lagarde: Το πακέτο των μεταρρυθμίσεων θα κρίνει την ολοκλήρωση της συμφωνίας
"Το πακέτο των μεταρρυθμίσεων θα κρίνει την ολοκλήρωση της συμφωνίας" τόνισε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, C. Lagarde μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.
Όπως διευκρίνισε η ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει μία σειρά από μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα κριθούν από την ΕΚΤ, την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.
"Η εκταμίευση της δόσης θα πραγματοποιηθεί μετά την παρουσίαση των ελληνικών προτάσεων" σημείωσε η Lagarde, υπογραμμίζοντας ότι μέχρι τον Απρίλιο πρέπει να ολοκληρωθεί και ο τελευταίος κατάλογος των μεταρρυθμίσεων.
Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, προκειμένου να γίνουν οι καταβολές των δόσεων.
H σιδηρά κυρία του ΔΝΤ υπογράμμισε ότι το ελληνικό πρόγραμμα δεν ολοκληρώνεται τον Ιούνιο του 2015 αλλά το 2016, τον Μάρτιο του 2016.

Schaeuble: Eάν δεν ολοκληρωθεί επιτυχώς το πρόγραμμα, δεν θα υπάρξουν δόσεις προς την Ελλάδα
Τη δική του αποτίμηση για τη σημερινή απόφαση του Eurgroup παρουσίασε ο Wolfgang Schaeuble, απέχοντας παρασάγγας από τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Οικονομικών.
Ειδικότερα, στον απόηχο του Eurogroup, o W. Schaeuble επισήμανε πως «εάν δεν ολοκληρωθεί επιτυχώς το πρόγραμμα, δεν θα καταβληθούν οι δόσεις προς την Ελλάδα».
Παράλληλα, υπογράμμισε πως η ελληνική κυβέρνηση θα δυσκολευτεί να εξηγήσει τη σημερινή συμφωνία στους Έλληνες ψηφοφόρους, υπονοώντας πως η Ελλάδα υπαναχώρησε σημαντικά έναντι των αρχικών της θέσεων.
Μάλιστα, εξήγησε πως ο Γιάννης Βαρουφάκης ήταν απόλυτα απομονωμένος κατά τη διάρκεια της αποψινής συνεδρίασης, καθώς δεν κατάφερε να αποσπάσει τη στήριξη των έτερων Ευρωπαίων υπουργών.

Οι διαρροές πριν την επίτευξη συμφωνίας
Η συμφωνία αφορά παράταση 4 μηνών και δεν περιλαμβάνονται μέτρα λιτότητας, δηλώνουν ανώτατες πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου.
Για συμφωνία σε 2σέλιδο κείμενο - λύση κάνουν λόγο Γερμανοί αξιωματούχοι.
Με βάση το παρασκήνιο, ρόλο - κλειδί διαδραμάτισαν η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, C. Lagarde και ο διοικητής της ΕΚΤ, M. Draghi, οι οποίοι κατάφεραν με τις παρεμβάσεις τους να συγκεράσουν τις διαφορές.
Στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων βρέθηκαν τα έντοκα με την ελληνική πρόταση να ζητάει αύξηση τους από τα 15 στα 25 δισεκ. και το ELA που βρίσκεται στα 68,3 δισεκ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες.
Η συμφωνία είναι 4μηνης διάρκειας ενώ η Ελλάδα δεσμεύτηκε να τηρήσει σχεδόν όλες τις μεταρρυθμίσεις που πριλαμβάνονται στο μνημόνιο.
Φαίνεται να καταλήγουμε σε συμφωνία, δηλώνουν ανώτατες κυβερνητικές πηγές από τις Βρυξέλλες. 
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η συμφωνία που υπάρχει είναι συμφωνία επί του κειμένου που εξετάστηκε στο Eurogroup.
Oι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα κληθούν να εξετάσουν το κείμενο αυτό που φέρεται να γίνεται αποδεκτό από όλες τις πλευρές.
Φαίνεται να υπάρχει συμφωνία η οποία μπορεί να διατυπωθεί σε κείμενο, σημειώνουν οι ίδιες πηγές. 
"Υπάρχει συμφωνία για ένα κοινό κείμενο, το οποίο θα εξεταστεί στο Eurogroup", δηλώνουν - την ίδια στιγμή - και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις, απέδωσε καρπούς το μπαράζ επαφών και διαβουλεύσεων που προηγήθηκε της επίσημης συνεδρίασης του Eurogroup.
Κατά τη διάρκεια της ημέρας, κορυφώθηκαν οι προσπάθειες για να αρθεί το αδιέξοδο και να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων.
Σε ρόλο διαμεσολαβητή, αναζητούσαν συμβιβαστική λύση, προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφορές Ελλάδας - Γερμανίας - η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, C. Lagarde, ο διοικητής της ΕΚΤ, M. Draghi και ο πρόεδρος του Eurogroup, J. Dijsselbloem. 
Ο πυρετός επαφών και διαβουλεύσεων που πραγματοποιούνταν από νωρίς στις Βρυξέλλες, προκειμένου να καμφθούν οι μεγάλες διαφορές, ήταν η αιτία το Eurogroup να ξεκινήσει με καθυστέρηση μεγαλύτερη των τριών ωρών, αφού ξεκίνησε στις 19:15 ώρα Ελλάδας, έναντι αρχικού προγραμματισμού για τις 16:00.

Υπόμνημα με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις υποβάλλει την Δευτέρα η Ελλάδα
Υπόμνημα με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις καλείται να υποβάλλει η Ελλάδα έως την Δευτέρα, 23 Φεβρουαρίου.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών ζήτησαν από την ελληνική κυβέρνηση να υποβάλλει λίστα με τις μεταρρυθμίσεις, που προτίθεται να προωθήσει.

Το δραματικό παρασκήνιο

Μαξίμου: Σύνοδο Κορυφής την Κυριακή ζητά ο Τσίπρας, σε περίπτωση αποτυχίας του Eurogroup
Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την Κυριακή ζήτησε το απόγευμα της Παρασκευής ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε περίπτωση αδιεξόδου στο αποψινό Eurogroup.
Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια νέας τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ του πρωθυπουργού και του Donald Tusk, ο Αλέξης Τσίπρας αξίωσε τη διεξαγωγή έκτακτης Συνόδου Κορυφής την Κυριακή, σε περίπτωση που η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup έχει αρνητική έκβαση.
«Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk.
Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Τusk ότι αν δεν υπάρξει θετική κατάληξη στο σημερινό Eurogroup θα ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την Κυριακή» αναφέρουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου.
Η επικοινωνία αποτέλεσε πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού.

Dijsselbloem: Υπάρχει λόγος για συγκρατημένη αισιοδοξία στο Eurogroup, αλλά η κατάσταση είναι περίπλοκη
Υπάρχει λόγος για συγκρατημένη αισιοδοξία μετά τις διαβουλεύσεις με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, J. Dijsselbloem.
Υπάρχει λόγος για συγκρατημένη αισιοδοξία, αλλά η κατάσταση είναι δύσκολη και περίπλοκη, έσπευσε να εξηγήσει, περιγράφοντας το κλίμα που επικράτησε στις Βρυξέλλες.
Μιλάω με όλους, επιχειρώντας να βρεθεί λύση για την Ελλάδα, εξήγησε ο Dijsselbloem.
Ελπίζω να προχωρήσουν σημαντικά οι συζητήσεις κατά τις επόμενες ώρες, σημείωσε.
"Ελπίζω κατά τις επόμενες ώρες να μπορέσουμε να δώσουμε περισσότερες λεπτομέρειες για την έκβαση του Eurogroup", εξήγησε επίσης. 

Σε ρόλο διαμεσολαβητών Lagarde, Moscovici, Dijsselbloem - Συναντούν ξεχωριστά τον Schaeuble και τον Βαρουφάκη
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που διαρρέουν, η επικεφαλής του ΔΝΤ, C. Lagarde, o επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, P. Moscovici και ο πρόεδρος του Εurogroup, J. Dijsselbloem, συναντούσαν το μεσημέρι της Παρασκευής ξεχωριστά τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη και τον Γερμανό ομόλογό του, W. Schaeuble.
Lagarde, Moscovici, Dijsselbloem λειτουργούν σε ρόλο διαμεσολαβητών, προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφωνίες μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας.

Αμετακίνητος ο Schaeuble: Να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι προηγούμενες συμφωνίες - Χρειάζεται εμπιστοσύνη
Νέο σαφές μήνυμα προς την Ελλάδα απέστειλε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, W. Schaeuble, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.
Πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι προηγούμενες συμφωνίες, διεμήνυσε εκ νέου ο Γερμανός αξιωματούχος, επιβεβαιώνοντας πως το Βερολίνο παραμένει αμετακίνητο στις αυστηρές του θέσεις περί παράτασης του ισχύοντος προγράμματος.
Πρέπει να βρούμε λύσεις για να διατηρήσουμε την εμπιστοσύνη στο ευρώ, εξήγησε, για να προσθέσει πως "Δεν πρόκειται για μία χώρα, αλλά αφορά όλη την Ευρώπη".
Η Ευρώπη χρειάζεται αμοιβαία εμπιστοσύνη, επανέλαβε.
Δεν υπάρχει τίποτα καινούριο να πούμε για την Ελλάδα, θα δούμε τι θα συμβεί σήμερα, κατέληξε.

Γ. Βαρουφάκης: Περιμένουμε από τους εταίρους να κάνουν το τελευταίο βήμα
Την αισιοδοξία του πως στο τέλος του Eurogroup θα υπάρξει λευκός καπνός για την Ελλάδα εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, από τις Βρυξέλλες, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.
"Έχουμε προχωρήσει πολύ και περιμένουμε απο τους εταίρους μας να διανύσουν το 1/5 της διαδρομής", εξήγησε ο Γ. Βαρουφάκης. 
"Έχουμε κάνει πολύ εποικοδομητικές συζητήσεις και πιστεύω ότι στο τέλος θα έχουμε λευκό καπνό", πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών. 
"Δεν έχουμε προχωρήσει κατά ένα μίλι, αλλά κατά 10 μίλια και για τον λόγο αυτό περιμένουμε από τους εταίρους μας να μας συναντήσουν, όχι στα μισά του δρόμου, αλλά στο ένα πέμπτο της διαδρομής", σημείωσε επίσης ο Γ. Βαρουφάκης. 

Πιθανή νέα τηλεδιάσκεψη του Eurogroup Κυριακή ή Δευτέρα
Δεν αποκλείεται να διεξαχθεί νέα σύσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup), μέσω τηλεδιάσκεψης, αυτή τη φορά, σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας στο σημερινό Eurogroup.

"Δεν αποκλείεται να υπάρξει τηλεδιάσκεψη του Eurogroup την Κυριακή 22/2 ή τη Δευτέρα 23/2" δήλωσε ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος.
"Eίναι απίθανο να υπάρξει σήμερα συμφωνία με την Ελλάδα στο Eurogroup", πρόσθεσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, από τις Βρυξέλλες, ρίχνοντας ακόμη χαμηλότερα τον πήχη των προσδοκιών.
"Μια πρόοδος ίσως και να υπάρξει", σπεύδει να προσθέσει ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Pierre Gramegna (ΥΠΟΙΚ Λουξεμβούργου): Εάν δεν υπάρχει σήμερα συμφωνία, τότε θα διεξαχθεί κι άλλο Eurogroup
Πληθαίνουν οι φωνές που κάνουν λόγο για διεξαγωγή νέου Eurogroup, σε περίπτωση που η συνεδρίαση της Παρασκευής καταλήξει σε αδιέξοδο, χωρίς να υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων.
Εάν δεν υπάρχει σήμερα συμφωνία, τότε θα διεξαχθεί και νέο Eurogroup, δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Pierre Gramegna.

Merkel, Hollande: Η θέση της Ελλάδας είναι στην Ευρωζώνη
Η θέση της Ελλάδας βρίσκεται στην Ευρωζώνη, ήταν το μήνυμα που επιχείρησαν να περάσουν τόσο η Γερμανίδα Καγκελάριος, A. Merkel, όσο και ο Γάλλος πρόεδρος Fr. Hollande, μετά το πέρας της συνάντησής τους στο Παρίσι, λίγες μόλις ώρες πριν το κρισιμότατο Eurogroup για την Ελλάδα.

Επαφές Τusk με Merkel, Dijsselbloem, Τσίπρα - Αναζητάται κοινό έδαφος για να γίνει αποδεκτό από όλους
Τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, A. Merkel, τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο του Eurogroup, J. Dijsselbloem, ανακοίνωσε πως είχε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, D. Tusk.
"Συνομίλησα με τη Merkel, τον Dijsselbloem και τον Τσίπρα", ανακοίνωσε ο Tusk.
"Αναζητούμε ένα κοινό έδαφος προκειμένου αυτό να γίνει αποδεκτό από όλες τις χώρες της Ευρωζώνης", εξήγησε.


Sapin και Juncker απορρίπτουν το Grexit
To Grexit δεν αποτελεί επιλογή για την Ευρωζώνη, ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Michel Sapin.
Νωρίτερα, το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ απόρριψε κατηγορηματικά ο πρόεδρος της Κομισιόν Jean Claude Juncker, λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup και ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη πυρετώδεις διαβουλεύσεις.
«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποχωρήσει από το ευρώ», διαμήνυσε ο Juncker μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό wiwo.

Overtveldt (Βέλγος ΥΠΟΙΚ): Το ελληνικό αίτημα δεν εκπληρώνει τους όρους του Eurogroup
Αρνητικός στο ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας κατά τη διάρκεια του αποψινού Eurogroup εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου, Johan Van Overtveldt.
Ειδικότερα, προσερχόμενος στη αποψινή συνεδρίαση, ο Βέλγος υπουργός επισήμανε πως «η ελληνική επιστολή δεν είναι σύμφωνη με τις απαιτήσεις του Eurogroup».
Βέβαια, συμπλήρωσε πως «ακόμη και αν δεν υπάρξει συμφωνία σήμερα, δεν θεωρείται χαμένη υπόθεση για την Ελλάδα».

Moscovici: Οι διαφορές έχουν αμβλυνθεί - Οι δύο πλευρές έχουν έλθει πιο κοντά
Για σημαντική πρόοδο μεταξύ Ελλάδας και Eurogroup έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, P. Moscovici.
Ειδικότερα, προσερχόμενος στη σημερινή συνεδρίαση, ο Γάλλος υπουργός επισήμανε πως οι διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Ευρωζώνης έχουν αμβλυνθεί.
Παράλληλα, πρόσθεσε πως «οι δύο πλευρές έχουν έρθει πιο κοντά».

Noonan (Ιρλανδός ΥΠΟΙΚ): Η Ελλάδα πρέπει να ολοκληρώσει το πρόγραμμα
Αυστηρό μήνυμα ότι η Ελλάδα πρέπει να ολοκληρώσει με ικανοποιητικό τρόπο το ισχύων πρόγραμμα, απέστειλε ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Noonan.
Ωστόσο εξέφρασε την εκτίμηση ότι υπάρχει περιθώριο για ευελιξία στο ελληνικό πρόγραμμα.
Τέλος ζήτησε η Ελλάδα να παρουσιάσει με περισσότερη σαφήνεια τις προτάσεις της στο Eurogroup, καθώς υπήρχαν ασάφειες στην ελληνική επιστολή.

Schelling (YΠΟΙΚ Αυστρίας): Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας
Την ανάγκη να βρεθεί άμεσα λύση για την Ελλάδα τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, H. J. Schelling.
«Θέλουμε να βρεθεί λύση, η Ελλάδα δήλωσε ότι το θέλει, αλλά πρέπει να εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις» σημείωσε ο αυστριακός υπουργός προσερχόμενος στο Eurogroup.
Mάλιστα όπως τόνισε «η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας», υπογραμμίζοντας ότι όλες οι πλευρές είναι έτοιμες να διαπραγματευτούν.
Τέλος διεμήνυσε ότι η μπερδεμένη επικοινωνία πρέπει να σταματήσει, σημειώνοντας ότι πρέπει «να μιλήσουμε για ολοκληρωμένες προτάσεις».

Βέβαιος ότι το ελληνικό αίτημα θα γίνει αποδεκτό ο Αλ. Τσίπρας
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα γίνει αποδεκτό το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης.
Σε δηλώσεις του στο Reuters ο πρωθυπουργός φέρεται να υποστηρίζει ότι «η Ελλάδα έχει κάνει ότι είναι δυνατό προκειμένου να επιτευχθεί μια αμοιβαία επωφελής λύση».
«Αυτή είναι μια στιγμή για μια ιστορική πολιτική απόφαση για το μέλλον της Ευρώπης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Τι ανέφερε νωρίτερα το www.bankingnews.gr

Ο χρόνος κυλά αντίστροφα και τα περιθώρια μιας λύσης έχουν γίνει ασφυκτικά.
Στο χθεσινό Euro Working Group φάνηκε ότι συντάχθηκε ένα προσχέδιο συμβιβαστικής λύσης το οποίο θα κατατεθεί στο σημερινό Eurogroup...
Εάν δεν υπάρξει ούτε σήμερα συμφωνία, τότε το ζήτημα θα τεθεί σε επίπεδο αρχηγών κράτους, με τη σχετική Σύνοδο να αναμένεται στις 24 ή 25 Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του www.bankingnews.gr, δεν αποκλείεται να δούμε τη Γερμανία να μην προχωρεί σε παραχωρήσεις υπέρ της Ελλάδος, τηρώντας άκαμπτη στάση.
Ωστόσο, μπορεί να υπάρξουν ορισμένες λεκτικές διευκολύνσεις με μνημόνιο και ρήτρες ευελιξίας υπό το όρο ότι θα υπάρξουν και ισχυρές δεσμεύσεις ενώ η ΕΚΤ θα συνδράμει θετικά καθώς δεν θέλει σε τράπεζες που εποπτεύει να υπάρξουν capital controls.
Έτσι, ή θα υπάρξει συμφωνία στο έκτακτο Eurogroup που αποτελεί και το βασικό σενάριο ή έκτατη Σύνοδος Κορυφής εντός της άλλης εβδομάδας αν δεν βρεθεί οριστική λύση στο Eurogroup.
Η ελληνική πρόταση για 6μηνη παράταση της κύριας σύμβασης χρηματοπιστωτικής διευκόλυνσης μπορεί να αποτελέσει την βάση του νέου πλαισίου συνεργασίας όπου θα περιλαμβάνονται το μνημόνιο που θα αποκαλείται πρόγραμμα γέφυρα, θα περιλαμβάνει την Τρόικα που θα αποκαλείται θεσμοί ή institutions, θα περιλαμβάνει ρήτρες διευκόλυνσης και θα περιλαμβάνει και νέα μέτρα τα οποία η ελληνική πλευρά θα εισηγηθεί και εφαρμόσει με έμφαση την φοροδιαφυγή.
Ταυτόχρονα ούτε η ΕΚΤ δεν θέλει να υπάρξουν σε συστημικές τράπεζες που εποπτεύει capital controls.
Με βάση αξιόπιστη πηγή η ΕΚΤ έχει ήδη προβεί σε ενέργειες και θα επιβεβαιωθούν και στο Eurogroup ώστε να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση.
Ο ρόλος της ΕΚΤ θα είναι θετικός, καθώς επιδιώκει συστημική ευστάθεια στο τραπεζικό σύστημα.
H EKT επιδιώκει την συστημική ευστάθεια και θα πράξει ότι είναι δυνατό ώστε να αποτραπούν τα capital controls.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ άπαξ και υπέβαλλε αίτημα 6μηνης παράτασης της σύμβασης χρηματοπιστωτικής διευκόλυνσης της δανειακής σύμβασης δηλαδή  ουσιαστικά πραγματοποίησε ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός.
Η υποβολή αιτήματος 6μηνης παράτασης σημαίνει de facto αναγνώριση τους και μαζί de facto αναγνώριση του μνημονίου.

Αν υπάρξει αυτό το πλαίσιο συμφωνίας θα περιλαμβάνει τις εξής παραμέτρους.
1)Η Ελλάδα θα έχει πετύχει τις λεκτικές διευκολύνσεις που ζητάει ώστε να μπορέσει να εμφανιστεί στο εσωτερικό ότι κατάφερε να διαφοροποιήσει το ελληνικό πρόγραμμα προς το καλύτερο.
2)Πέραν του μνημονίου θα υπάρχουν ρήτρες ευελιξίας και ρήτρες ανάπτυξης καθώς και ισοδύναμα μέτρα.
Στην επιστολή της ελληνικής κυβέρνησης στο Eurogroup αναφέρονται τα εξής.
Σ ΄αυτό το πλαίσιο, οι ελληνικές Αρχές αιτούνται τώρα την επέκταση της Κύριας Σύμβασης Χρηματοπιστωτικής Διευκόλυνσης (MFA) για μια  περίοδο  έξι μηνών από την λήξη της, κατά την οποία περίοδο θα προχωρήσουμε από κοινού, αξιοποιώντας την υπάρχουσα ευελιξία στην παρούσα διευθέτηση, προς την κατεύθυνση της επιτυχούς ολοκλήρωσης και αναθεώρησης στην βάση των προτάσεων, από τη μια πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης και από την άλλη των θεσμών.
H φράση αυτή είναι το κλειδί....ώστε να υπάρξει στο τέλος συμβιβασμός.
3)Η Ελλάδα θα μπορεί να μιλάει ότι κέρδισε 6μηνη περίοδο – πρόγραμμα γέφυρα.
4)Θα παραταθούν τα κεφάλαια του ΤΧΣ παρ΄ ότι η Γερμανία ζητάει να επιστραφούν.
Το ελληνικό αίτημα για αξιοποίηση των 11,4 δισεκ. του ΤΧΣ θα εγκριθεί.
5)Η Τρόικα έχει μετονομαστεί σε θεσμό ή institutions και θα παραμείνει για να παρακολουθεί την εξέλιξη της προόδου του ελληνικού προγράμματος.
6)Η Ελλάδα θα εγγυηθεί ότι δεν θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες και ήδη έχει δηλώσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ότι για 6 μήνες παγώνει το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης δηλαδή οι προεκλογικές εξαγγελίες.
7)Δεν είναι σαφές υπό ποια μορφή θα συζητηθούν τα ισοδύναμα ή αλλιώς ρήτρες ευελιξίας για το 30% του τοξικού μνημονίου.
8)Η Ελλάδα θα κάνει χρήση των κεφαλαίων της αρχικής δανειακής σύμβασης.
9)Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα συμφωνηθούν και θα υπάρξουν δεσμεύσεις από την Ελλάδα για τα μέτρα που θα λάβει κατά την διάρκεια του προγράμματος γέφυρα που θα διαρκέσει 6 μήνες.

Κομισιόν: Μια συμφωνία για την Ελλάδα είναι δυνατή, εάν όλοι φερθούν λογικά
Μια συμφωνία για την Ελλάδα είναι δυνατή, εάν όλοι φερθούν λογικά, αναφέρει ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενόψει της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup για την Ελλάδα, εκφράζοντας την πίστη των αξιωματούχων για μια συμφωνία.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, μια συμφωνία για την Ελλάδα είναι πιθανή στο άμεσο μέλλον.

Schulz: Πρέπει να δώσουμε μια ευκαιρία στην Ελλάδα - Αλλιώς θα δούμε τους Έλληνες γονατισμένους
Να δοθεί στην νέα ελληνική κυβέρνηση μια ευκαιρία, ζήτησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Schulz, κατά τις συνομιλίες που είχε στη Βιέννη με τον καγκελάριο της Αυστρίας Werner Faymann.
Είναι ζήτημα σεβασμού, ανέφερε τονίζοντας ότι απαιτούνται ρεαλιστικές λύσεις.
Επίσης, ο Schulz εξέφρασε την έκπληξή του για την χθεσινή αιφνίδια αρνητική αντίδραση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών W. Schaeuble στο ελληνικό αίτημα για παράταση της δανειακής σύμβασης.
Θα πρέπει να εξεταστεί η επιστολή της ελληνικής κυβέρνησης.
Η άλλη επιλογή είναι να δούμε τους Έλληνες γονατισμένους.

Γερμανία: Στόχος του Schaeuble η συμφωνία - Καλή βάση για συζήτηση η ελληνική πρόταση
H πρόταση Βαρουφάκη καθιστά σαφές ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται για περαιτέρω βοήθεια από την ΕΕ και αυτό είναι καλή βάση για περαιτέρω διαπραγματεύσεις διαμηνύει η γερμανική κυβέρνηση, στην τελική ευθεία για την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup.
Την ίδια ώρα το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας ξεκαθαρίζει ότι στόχος του Wolfang Schaeuble είναι η επίτευξη συμφωνίας.
Ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας ξεκαθάρισε ότι το ελληνικό αίτημα δεν αποτελεί Δούρειο Ίππο για την Ευρώπη, έκφραση την οποία χρησιμοποίησε χθες ο εκπρόσωπος του υπ. Οικονομικών στη συνεδρίαση του Euro Working Group.
Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, δεν απέκλεισε νέες συναντήσεις για το ελληνικό ζήτημα, τονίζοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να αναμένουμε το αποτέλεσμα του σημερινού Eurogroup.
Υποστήριξε παράλληλα ότι η γερμανική κυβέρνηση τηρεί μια ενιαία στάση απέναντι στην Ελλάδα και ότι ο υπουργός Οικονομικών Wolfang Schaeuble, κάνει πολύ καλά τη δουλειά του.  
Υπενθυμίζεται ότι χθες το άμεσο όχι του Schaeuble στο ελληνικό αίτημα, προκάλεσε την αντίδραση του Σοσιαλδημοκράτη αντικαγκελάριου, S. Gabriel.
Ο Γερμανλις κυβερνητικός εκπρόσωπος αναγνώρισε επίσης την τεράστια προσπάθεια που έχει καταβάλει ο ελληνικός λαός τα τελευταία χρόνια.

H επιστολή της Ελλάδος στο Eurogroup που ζητάει 6μηνη παράταση κύριας σύμβασης χρηματοπιστωτικής διευκόλυνσης
Τα τελευταία πέντε χρόνια ο λαός της Ελλάδας έχει καταβάλει αξιοσημείωτες προσπάθειες για την οικονομική προσαρμογή.
Η νέα κυβέρνηση δεσμεύεται σε μια ευρύτερη και βαθύτερη μεταρρυθμιστική διαδικασία που αποσκοπεί στη διαρκή βελτίωση των αναπτυξιακών και εργασιακών προοπτικών στην επίτευξη της βιωσιμότητα του χρέους και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, διασφαλίζοντας την κοινωνική δικαιοσύνη και μετριάζοντας το σημαντικό κοινωνικό κόστος της διαρκούσης κρίσης.
Οι ελληνικές Αρχές αναγνωρίζουν ότι οι από τις προηγούμενες κυβερνήσεις συμφωνηθείσες διαδικασίες διακόπηκαν από τις πρόσφατες προεδρικές και εθνικές εκλογές και ότι, ως αποτέλεσμα, αρκετές από τις τεχνικές διευθετήσεις έχουν ακυρωθεί.
Οι ελληνικές αρχές τιμούν τις οικονομικές υποχρεώσεις της Ελλάδας προς όλους τους πιστωτές, και δηλώνουν την πρόθεσή μας να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας προκειμένου να αποτραπούν τεχνικές επιπλοκές στο πλαίσιο της Κύριας Σύμβασης Χρηματοπιστωτικής Διευκόλυνσης την οποία αναγνωρίζουμε ως δεσμευτική ως προς το χρηματοπιστωτικό και διαδικαστικό της περιεχόμενο.
Σ ΄αυτό το πλαίσιο, οι ελληνικές Αρχές αιτούνται τώρα την επέκταση της Κύριας Σύμβασης Χρηματοπιστωτικής Διευκόλυνσης (MFA) για μια  περίοδο  έξι μηνών από την λήξη της, κατά την οποία περίοδο θα προχωρήσουμε από κοινού, αξιοποιώντας την υπάρχουσα ευελιξία στην παρούσα διευθέτηση, προς την κατεύθυνση της επιτυχούς ολοκλήρωσης και αναθεώρησης στην βάση των προτάσεων, από τη μια πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης και από την άλλη των θεσμών.

Ο στόχος της αιτούμενης εξάμηνης παράτασης της διάρκειας της Σύμβασης είναι:
α) Να συμφωνήσει στους  αμοιβαία αποδεκτούς  χρηματοπιστωτικούς και διοικητικούς  όρους, η εφαρμογή των οποίων, σε συνεργασία με τους θεσμούς, θα σταθεροποιήσει την δημοσιονομική θέση της Ελλάδας, θα επιτύχει τα κατάλληλα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα, θα εγγυηθεί την βιωσιμότητα του χρέους και θα βοηθήσει στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 2015 οι οποίοι λαμβάνουν υπόψη τους την παρούσα οικονομική κατάσταση.
β) να βεβαιώσει, συνεργαζόμενοι στενά με τους Ευρωπαίους και διεθνείς μας εταίρους, ότι οποιαδήποτε νέα μέτρα θα έχουν πλήρη χρηματοδότηση, απέχοντας από μονομερείς ενέργειες οι οποίες θα υπονόμευαν τους δημοσιονομικούς στόχους, την οικονομική ανάκαμψη και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
γ) Να επιτραπεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επαναφέρει την εξαίρεση (waiver) σύμφωνα με τις διαδικασίες και τους κανονισμούς.
δ) Να επεκταθεί η διαθεσιμότητα των ομολόγων του EFSF που διατηρεί το ΤΧΣ (HFSF) για τη διάρκεια της Συμφωνίας.
στ) Να ξεκινήσουν οι εργασίες ανάμεσα στις τεχνικές ομάδες, για τη δυνατότητα ενός νέου Συμβολαίου για την Aνάκαμψη και την Aνάπτυξη στο οποίο προσβλέπουν οι ελληνικές Αρχές,  ανάμεσα στην Ελλάδα, την Ευρώπη και το ΔΝΤ, και το οποίο θα μπορούσε να ακολουθήσει την τρέχουσα Συμφωνία.
η) Να συμφωνηθεί η εποπτεία υπό το πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και, στο ίδιο πνεύμα, υπό το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κατά τη διάρκεια της επεκταθείσας Συμφωνίας.
θ) Να συζητηθούν οι τρόποι της ενεργοποίησης της απόφασης του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 σχετικά με τα δυνατά περαιτέρω μέτρα για το χρέος και τη βοήθεια τα οποία θα εφαρμοστούν , μετά την ολοκλήρωση της επεκταθείσας συμφωνίας, ως μέρος του Συμβολαίου που θα ακολουθήσει.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω,  η Ελληνική Κυβέρνηση εκφράζει την αποφασιστικότητα της να συνεργαστεί στενά με τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ώστε:
α) να επιτύχει δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα,
β) να διευκολύνει την Ελληνική Κυβέρνηση να εισάγει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις μακράς πνοής που απαιτούνται για την αποκατάσταση του βιοτικού  επιπέδου εκατομμυρίων ελλήνων πολιτών μέσα από τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, την επωφελή απασχόληση και κοινωνική συνοχή.









Embedded image permalink






Embedded image permalink

Οι γερμανικές θέσεις που απαιτούν παράταση μνημονίου

Η ελληνική επιστολή δεν είναι καθόλου ξεκάθαρη, αλλά αυξάνει τα περιθώρια για ερμηνεία.
Τα κρίσιμα σημεία της ελληνικής επιστολής είναι τα εξής:
- Δεν περιλαμβάνει καμία καθαρή δέσμευση της Ελλάδας για επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και δεν έχει σαφή δέσμευση για λήψη μέτρων.
- Είναι πλήρως ασαφές το πως η ελληνική κυβέρνηση θα καλύψει τις υποχρεώσεις της κατά τις επόμενες εβδομάδες, δεδομένης της τρύπας στα φορολογικά έσοδα.
Για τον λόγο αυτό, η ελληνική επιστολή δεν βρίσκεται σε εναρμόνιση με τις θέσεις που εκφράστηκαν στο τελευταίο Eurogroup.
Η ελληνική επιστολή αντιπροσωπεύει έναν "Δούρειο Ίππο", με στόχο να λάβει η Ελλάδα ένα δάνειο - γέφυρα και στην ουσία να βάλει ένα τέλος στο υφιστάμενο πρόγραμμα.
Υπό το πρίσμα αυτό, δεν έχει καμία ουσία να συνταχθεί ανακοίνωση του Eurogroup την Παρασκευή.
Τι πρέπει να γίνει:
1) Οι τρεις θεσμοί πρέπει να εξετάσουν προσεκτικά την τρέχουσα δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας σε άμεση συνάρτηση με την ελληνική επιστολή και στη συνέχεια να ενημερώσουν το Eurogroup εάν η ελληνική επιστολή μπορεί να θέσει τις βάσεις για επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, με επαρκές πρωτογενές πλεόνασμα και βιώσιμα επίπεδα χρέους.
2) Χρειαζόμαστε μια σαφή και πειστική δέσμευση από την Ελλάδα, η οποία θα μπορούσε να συμπεριληφθεί σε τρεις σύντομες και κατανοητές προτάσεις, ως εξής:
"Αιτούμαστε για την παράταση του τρέχοντος προγράμματος, με ταυτόχρονη χρήση ευελιξίας.
Θα συμφωνήσουμε με τους θεσμούς - ιδρύματα (institutions) τυχόν αλλαγές στο υφιστάμενο μνημόνιο.
Στοχεύουμε στην επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος".
3) Η Ελλάδα πρέπει να επιβεβαιώσει δημοσίως πως θα παραιτηθεί από μονομερή εθνικά μέτρα, τα οποία θα θέσουν σε κίνδυνο το τρέχον πρόγραμμα.
Οι ελληνικές αρχές δεν θα αναλάβουν καμία πρωτοβουλία ή κανένα μέτρο που δεν είναι πλήρως εναρμονισμένο με τις υπάρχουσες δεσμεύσεις του τρέχοντος προγράμματος.
Αυτό περιλαμβάνει παραίτηση από τις εξαγγελίες για την αγορά εργασίας και τις κοινωνικού χαρακτήρα μεταρρυθμίσεις που πρόκειται να κατατεθούν προς ψήφιση στη Βουλή.
Το (κεφαλαιακό μαξιλάρι) των 10,9 δισ. ευρώ που αφορούν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν θα πρέπει να παραταθεί, αφού οι ελληνικές τράπεζες κατόρθωσαν να περάσουν με επιτυχία τα stress tests.

Embedded image permalink

(πρώτη ενημέρωση 12:32 -  20 Φεβρουαρίου 2015)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης