Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΤτΕ: Η πτώση των τιμών διαμερισμάτων θα συνεχισθεί και τους επόμενους μήνες του 2015

ΤτΕ: Η πτώση των τιμών διαμερισμάτων θα συνεχισθεί και τους επόμενους μήνες του 2015
Τη χρονιά που πέρασε οι τιμές των διαμερισμάτων υποχώρησαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 7,5% έναντι 10,9% το 2013
Οι καθοδικές τάσεις των τιμών των ακινήτων θα συνεχιστούν και τους επόμενους μήνες , σύμφωνα με την εκτίμηση της Τράπεζας της Ελλάδας όπως διατυπώθηκε στην ετήσια έκθεσή του διοικητή για το 2014.
Στην έκθεση αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η διευθέτηση του ζητήματος των επισφαλών δανείων μπορεί να διαμορφώσει κλίμα σταθεροποίησης στην εγχώρια αγορά ακινήτων.
Στα θετικά συγκαταλέγεται η μείωση στο 3% του φόρου μεταβίβασης από 10% που ήταν μέχρι πρότινος ,με την προσδοκία να συμβάλει στην αύξηση της πολύς χαμηλής συχνότητας μεταπώλησης των ακινήτων.
Όμως το μεταβαλλόμενο φορολογικό πλαίσιο χαρακτηρίζεται ως αρνητικός παράγοντας της αγοράς ακινήτων.
Ανάμεσα στα αρνητικά συγκαταλέγετε η εφαρμογή του φόρου υπεραξίας , οποίος να σημειωθεί ανεστάλη η εφαρμογή του για τα έτη 20015 και 2016.
Η φορολογική επιβάρυνση της ακίνητης περιουσίας έχει αρνητική επίδραση στην αγορά ακινήτων , όπως τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και ο χαμηλός ρυθμός χρηματοδότησης από το τραπεζικό σύστημα.
Τη χρονιά που πέρασε οι τιμές των διαμερισμάτων υποχώρησαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 7,5% έναντι 10,9% το 2013 και 11,7% το 2012.
Η υποχώρηση των τιμών την περίοδο 2008- 2014 ήταν σωρευτικά εντονότερη στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα έναντι των άλλων μεγάλων πόλεων και των λοιπών περιοχών.
Η στροφή των αγοραστών προς τα παλαιότερα διαμερίσματα και μικρότερου εμβαδού και χαμηλότερης αξίας ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της χρονιάς που πέρασε.
Στο μεταξύ η αγορά των επαγγελματικών ακινήτων χαρακτηρίσθηκε από υπερβάλλουσα προσφορά , τη σημαντική μείωση των συναλλαγών και την πτώση των τιμών.
Ειδικότερα στα συνοικιακά καταστήματα παρατηρήθηκε το φαινόμενο της επαναδιαπραγμάτευσης και στη συνέχεια ήρθε η μείωση των μισθωμάτων.
Στην ίδια κατηγορία βρέθηκαν και τα γραφεία όπως και οι επαγγελματικοί αποθηκευτικοί χώροι.
Η μέση ετήσια μείωση των τιμών των γραφείων και των καταστημάτων υψηλών προδιαγραφών ήταν 6,9% το πρώτο εξάμηνο του 2014 και 9,1% το αντίστοιχο του 2013.
Στην έκθεση αναφέρεται ότι από τις αρχές του 2014 έως το τρίτο τρίμηνο του έτους καταγράφτηκε βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και των προσδοκιών με το επενδυτικό ενδιαφέρον να επικεντρώνεται κυρίως σε ακίνητα εισοδήματος.
Οι τιμές των επαγγελματικών ακινήτων υψηλών προδιαγραφών αναμένεται να ανακάμψουν σύντομα ενώ αντίθετα τα επαγγελματικά ακίνητα χαμηλότερων προδιαγραφών θα υποστούν περαιτέρω μείωση.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης