Τελευταία Νέα
Οικονομία

Dijsselbloem: Χρήσιμη η λίστα Βαρουφάκη - Πρέπει να την εξετάσουν οι θεσμοί - Οι 7 μεταρρυθμίσεις

Dijsselbloem: Χρήσιμη η λίστα Βαρουφάκη - Πρέπει να την εξετάσουν οι θεσμοί - Οι 7 μεταρρυθμίσεις
Ο πρόεδρος του Eurogroup υπογραμμίζει την ανάγκη στενότερης συνεργασίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών
(upd5) Χρήσιμη χαρακτηρίζει την ανανεωμένη λίστα μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης, ο πρόεδρος του Eurogroup, J. Dijsselbloem, καθιστώντας ωστόσο σαφές πως οι ελληνικές προτάσεις θα πρέπει να εξεταστούν από τους θεσμούς.
Η νέα λίστα που απέστειλε στους εταίρους ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης θα βρεθεί στο επίκεντρο της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup, τη Δευτέρα 9 Μαρτίου. 
Η κυβέρνηση βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση να παρουσιάσει συγκεκριμένα και κοστολογημένα μέτρα μεταρρυθμίσεων.
Τα επτά σημεία των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στη νέα επιστολή Βαρουφάκη:
1. Ενεργοποίηση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου με στόχο την επίτευξη εξοικονόμησης πόρων και την επέκταση της αποστολής του.
2. Μεταρρυθμίσεις με στόχο την καλύτερη προετοιμασία του Προϋπολογισμού και αναμόρφωση του Οργανικού Νόμου για τον Προϋπολογισμό
3. Συγκρότηση ευέλικτου σώματος στοχευμένων φορολογικών ελέγχων για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Δεν θα έχει μόνιμο χαρακτήρα
4. Βελτιώσεις στη νομοθεσία για την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών
5. Άμεση ροή δημόσιων εσόδων μέσω της ρύθμισης του πλαισίου αδειοδότησης των ηλεκτρονικών τυχερών παιχνιδιών
6. Μείωση γραφειοκρατίας  και βελτίωση επιχειρηματικού κλίματος  μέσω της βελτίωσης των παρεχόμενων δημόσιων υπηρεσιών
7. Μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης
Η πορεία των διαπραγματεύσεων θα εξαρτηθεί από τα δείγματα γραφής που θα παρουσιάσει η Αθήνα.
Τα κοστολογημένα μέτρα δηλαδή και τις νέες παρεμβάσεις που θα συμπεριληφθούν στο ελληνικό πρόγραμμα και εν συνεχεία θα κωδικοποιηθούν στο Μεσοπρόθεσμο που θα καταθέσει η κυβέρνηση τον Απρίλιο στις Βρυξέλλες.
Οι Ευρωπαίοι θα ήθελαν στην τελική λίστα που θα παρουσιάσει ο κ. Βαρουφάκης να συμπεριλαμβάνονται δεσμεύσεις για αποκρατικοποιήσεις και αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων.
Και αυτό για να μπορέσει η Αθήνα να ξεπεράσει το οξύ πρόβλημα της χρηματοδοτικής ασφυξίας που αντιμετωπίζει.
Και για να το ξεπεράσει θα πρέπει οι δανειστές να ανάψουν το «πράσινο φως» για την επιστροφή των κερδών ύψους 1,9 δισ. ευρώ που αποκόμισαν οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα.
Όμως, όπως όλα δείχνουν, οι Ευρωπαίοι δεν είναι διατεθειμένοι να διευκολύνουν την κυβέρνηση και το πιθανότερο είναι να ολοκληρωθεί η συνεδρίαση χωρίς να ληφθούν αποφάσεις για τη χώρα μας.
Έτσι, θα μείνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επανεξέτασης του ελληνικού ζητήματος σε έκτακτο Eurogroup, καθώς η επόμενη τακτική συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης θα πραγματοποιηθεί στις 11 Μαΐου και μέχρι τότε θα μεσολαβήσει μόνο μια άτυπη συνάντηση στις 24 Απριλίου στη Λετονία.
Για την ιστορία και μόνο θα πρέπει να σημειωθεί ότι 16 δισ. ευρώ θα πρέπει να εξασφαλίσει η κυβέρνηση μέχρι τον Ιούνιο για την αποπληρωμή τόκων και λήξεις ομολόγων.
Στις υποχρεώσεις των 6,13 δισ. ευρώ του Μαρτίου εκ των οποίων το 1,53 δισ. στο ΔΝΤ, ακολουθούν αυτές του Απριλίου με 2,85 δισ. ευρώ, του Μαΐου με 3,55 δισ. ευρώ και του τον Ιουνίου με 3,53 δισ. ευρώ.


Embedded image permalink


Αναλυτικά το πλαίσιο των επτά μεταρρυθμίσεων

1η Μεταρρύθμιση: Δημοσιονομικό Συμβούλιο
Ενεργοποίηση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου με στόχο την επίτευξη εξοικονόμησης πόρων και την επέκταση της αποστολής του.
Σκοπός του Δημοσιονομικού Συμβουλίου είναι να ενεργεί ως ανεξάρτητο παρατηρητήριο, υποβοηθητικό της κυβερνητικής πολιτικής, ώστε να μπορεί να συμβάλει στην εξάλειψη μιας πιθανής τάσης για πρωτογενές έλλειμμα. Για το σκοπό αυτό, το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, θα πρέπει να έχει την ικανότητα να προετοιμάζει μακροοικονομικές προβλέψεις για τον προϋπολογισμό, θα πρέπει να παρακολουθεί αμερόληπτα την εφαρμογή των δημοσιονομικών προγραμμάτων και την τήρηση των δημοσιονομικών στόχων και διαδικασιών και θα πρέπει επίσης να παρεμβαίνει και να διαμορφώνει τον δημόσιο διάλογο για τη δημοσιονομική πολιτική.
Οι ελληνικές αρχές σχεδιάζουν την ενεργοποίηση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου αλλά και την επίτευξη εξοικονόμησης πόρων μέσω της ενοποίησής του με το υπάρχον γραφείο του κρατικού προϋπολογισμού, το οποίο λειτουργεί στη Βουλή και συνδέεται με το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών.

2η Μεταρρύθμιση: Κατάρτιση Προϋπολογισμού και του Οργανικού Νόμου για τον Προϋπολογισμό
Στο πλαίσιο της βελτίωσης της διαχείρισης των δημοσιονομικών, οι ελληνικές αρχές προχωρούν σε μεταρρυθμίσεις στον τομέα της κατάρτισης του Προϋπολογισμού. Αυτές οι βελτιώσεις θα περιλαμβάνουν τα ανώτατα όρια σε δαπάνες ώστε να ενισχυθεί η τήρηση του Προϋπολογισμού κατά την διάρκεια του έτους.
Οι βελτιώσεις θα περιλαμβάνουν την αναμόρφωση του Οργανικού Νόμου για τον προϋπολογισμό.

3η Μεταρρύθμιση: Συγκρότηση ευέλικτου σώματος στοχευμένων φορολογικών ελέγχων για την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Δεν θα έχει μόνιμο χαρακτήρα.
Στο πλαίσιο πάταξης της φοροδιαφυγής, προτείνουμε να συγκροτηθεί ένα σώμα στελεχωμένο από μη επαγγελματίες.
Η σύνθεση του σώματος θα ανανεώνεται ανά μικρά χρονικά διαστήματα (λιγότερο από δυο μήνες) κατόπιν σύντομης σχετικής εκπαίδευσης.

4η Μεταρρύθμιση: Βελτιώσεις στη νομοθεσία για την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών
Η μεταρρύθμιση αυτή παρουσιάστηκε ήδη από την αρμόδια Υπουργό Νάντια Βαλαβάνη.

5η Μεταρρύθμιση: Δημόσια Έσοδα από τις υπηρεσίες τυχερών παιγνίων μέσω Διαδικτύου
Ο τομέας των διαδικτυακών τυχερών παιγνίων εμφανίζει σημαντικές ανεκμετάλλευτες δυνατότητες είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Τα Δημόσια Έσοδα θα μπορούσαν να αυξηθούν από:
• την πώληση αδειών σε παρόχους ηλεκτρονικών τυχερών παιχνιδιών σε εύλογη/δίκαιη τιμή
• την αξιοποίηση της Ευρωπαϊκής εμπειρίας για την αυστηρή ηλεκτρονική παρακολούθηση της όλης διαδικασίας
• την ενίσχυση/θωράκιση της υπάρχουσας ελληνικής νομοθεσίας (ν. 4002/2011)
Με βάση τις διαθέσιμες εκτιμήσεις, ο συνολικός όγκος συναλλαγών στον τομέα των ηλεκτρονικών τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα ξεπερνά τα τρία δις. ευρώ ετησίως. Βάσει εύλογων υπολογισμών, τα πρόσθετα Δημόσια Έσοδα από τη φορολόγηση των αδειοδοτημένων ηλεκτρονικών τυχερών παιγνίων μπορεί να ξεπεράσει τα 500 εκ. ευρώ ετησίως.
Για την πραγματοποίηση των ανωτέρω βημάτων προς την πλήρη εφαρμογή, η ελληνική κυβέρνηση θα αναζητήσει τεχνική βοήθεια (π.χ. μηχανισμούς για την παρακολούθηση των τυχερών παιχνιδιών μέσω διαδικτύου) καθώς και συμφωνίες που θα περιορίσουν τον παράνομο διασυνοριακό τζόγο.

6η Μεταρρύθμιση: Πρόγραμμα καταπολέμησης της γραφειοκρατίας του δημοσίου και βελτίωσης του επιχειρηματικού κλίματος.
Η κυβέρνηση σκοπεύει να εισάγει νομοθεσία που θα απαγορεύει τις υπηρεσίες του δημοσίου να ζητούν (από πολίτες και υπηρεσίες) έγγραφα που βεβαιώνουν πληροφορίες, τις οποίες το κράτος ήδη κατέχει (εντός της ίδιας ή κάποιας άλλης υπηρεσίας).
Προτερήματα της προτεινόμενης δράσης: Μεγάλη μείωση στις χαμένες ώρες για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, που τώρα σπαταλούν μέρες να συλλέγουν τα απαραίτητα έγγραφα από διάφορες υπηρεσίες του δημοσίου με σκοπό να τα προσκομίσουν σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες –ένα νέα κίνητρο για ψηφιοποίηση –ουσιαστική καλή θέληση για τον δημόσιο τομέα

7η Μεταρρύθμιση: Διατάξεις για την υιοθέτηση άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Η ελληνική Κυβέρνηση συνέταξε και έχει ήδη καταθέσει σχέδιο νόμου που εμπεριέχει μέτρα άμεσης ανακούφισης της ακραίας φτώχειας, με παροχή κουπονιών σίτισης (για την αποφυγή του κοινωνικού στιγματισμού οι δικαιούχοι θα χρησιμοποιούν μια "έξυπνη κάρτα"), επιδόματος ενοικίου και δωρεάν ρεύματος.
Το συνολικό ποσό που θα χρειαστεί για τα παραπάνω μέτρα ανέρχεται συνολικά στα 200,29 εκατομμύρια ευρώ. Προκειμένου να υπάρξει δημοσιονομική ισορροπία, η ελληνική Κυβέρνηση σχεδιάζει να εξοικονομήσει τους απαιτούμενους πόρους από δύο τομείς:
- Τη μείωση του λειτουργικού κόστους και των γενικών εξόδων κάθε Υπουργείου (υπολογίζεται εξοικονόμηση 60,9 εκατομμυρίων ευρώ)
- Την εισαγωγή ενός νέου συστήματος ανάθεσης δημόσιων διαγωνισμών/συμβάσεων σε κάθε Υπουργείο, κίνηση που θα αποφέρει εξοικονόμηση 140 εκατομμυρίων ευρώ.

Reuters: Όλη η απάντηση του Dijsselbloem στην Αθήνα για τη νέα λίστα
To Reuters αποκαλύπτει περισσότερες λεπτομέρειες για την απάντηση του προέδρου του Eurogroup στη λίστα που απέστειλε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης.
Ειδικότερα, κατά το πρακτορείο, ο Dijsselbloem χαρακτήρισε χρήσιμη τη νέα λίστα με τις επτά προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις.
Η λίστα θα είναι χρήσιμη κατά την προσπάθεια καθορισμού των μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να κάνει η Ελλάδα, τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, για να προσθέσει πως θα πρέπει να εξεταστούν λεπτομερώς οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης.
Οι θεσμοί θα πρέπει να εξετάσουν την ελληνική λίστα, πρόσθεσε, σύμφωνα πάντα με το Reuters.
Oι ελληνικές προτάσεις θα πρέπει να συζητηθούν περισσότερο με τους θεσμούς, σημείωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, για να συμπληρώσει πως απαιτείται ακόμη στενότερη συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους.
"Οι θεσμοί θα πρέπει να αποκτήσουν μια αναλυτική εικόνα των ελληνικών προτάσεων για μεταρρυθμίσεις", υποστήριξε.
Έχουμε συμφωνήσει ότι οι συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς θα πραγματοποιούνται στις Βρυξέλλες, ενώ οι τεχνικής φύσεως εργασίες θα γίνονται στην Αθήνα, κατέληξε.

Θετική η ανταπόκριση του Dijsselbloem στην επιστολή Βαρουφάκη
Θετική ήταν η ανταπόκριση του J. Dijsselbloem στην επιστολή του Γιάννη Βαρουφάκη.
Ειδικότερα, ο επικεφαλής του Eurogroup σε επιστολή απάντηση, που απέστειλε στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, επισήμανε πως ανταποκρίνεται θετικά στις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης.
Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη να συνεχιστούν οι συνομιλίες τόσο σε επίπεδο Euroworking Group, όσο και σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.
Στόχος, κατέληξε ο επικεφαλής του Eurogroup, είναι η υλοποίηση της απόφασης της 20ης Φεβρουαρίου.

Βρυξέλλες: Οι προτάσεις Βαρουφάκη δεν συνδέονται με την δόση 
Κάθετα αντίθετος στη σύνδεση των ελληνικών προτάσεων με την εκταμίευση της δόσεις εμφανίστηκε ανώτερος αξιωματούχος των Βρυξελλών, ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup της Δευτέρας.
Ειδικότερα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος εξήγησε πως οι σημερινές προτάσεις του Γ. Βαρουφάκη, οι οποίες απεστάλησαν με τη μορφή γράμματος στον J. Dijsselbloem, δεν σχετίζονται με την εκταμίευση της δόσης.
«Υπάρχει ξεκάθαρη συμφωνία στο eurogroup ότι οι θεσμοί θα αξιολογούσαν το ελληνικό πρόγραμμα και απ’ αυτό δεν πρόκειται να υπαναχωρήσουμε, θα δείξουμε όμως ευελιξία για το που θα μπορούσαν να συναντηθούν. Δείξαμε μεγάλη ικανότητα προσαρμογής για να επιτρέψουμε στη νέα ελληνική κυβέρνηση να ολοκληρώσει τον έλεγχο. Είναι λογικό ότι αυτή η κυβέρνηση είναι πολύ καινούργια και υπάρχει μόνο ένας υπουργός με κυβερνητική εμπειρία, αλλά και αυτός μετείχε σε διοικητικό συμβούλιο ξανά πριν από 20 χρόνια» εξήγησε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον δημοσιογράφο της Real News, Θάνο Αθανασίου.
Παράλληλα, επανέλαβε πως τον Απρίλιο πρέπει να υπάρχει πλήρης εικόνα για τα δημοσιονομικά δεδομένα και γι’ αυτό έχουμε τρεις εβδομάδες.
«Αναμένουμε την επικαιροποίηση από τις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς του πόσο έχουν προχωρήσει οι τεχνικές προετοιμασίες για την επανεκκίνηση των συνομιλιών και ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης. Αναμένουμε λεπτομέρειες σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις που πρότεινε η ελληνική πλευρά τις προηγούμενες μέρες, ενώ στο ενδιάμεσο ο Έλληνας υπουργός οικονομικών απέστειλε στον πρόεδρο του eurogroup μια επιστολή περιγράφοντας ορισμένες από αυτές» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον Έλληνα δημοσιογράφο, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος επισήμανε εν συνεχεία πως «διαβάζω πως το πακέτο των 6 προτάσεων συζητήθηκε στο EWG - δεν διαβάσαμε τίποτα γιατί δεν μας έστειλαν τίποτα, ο υπουργός το έστειλε στον πρόεδρο Ντάισελμπλουμ και φαντάζομαι ότι θα θέλει να το συζητήσει εκεί, αλλιώς δεν θα το έστελνε».
«Όμως πρέπει να γίνουν σεβαστές μια σειρά από προδιαγραφές μεταξύ άλλων ότι οι τρεις θεσμοί πρέπει να συμφωνήσουν σε όλα τα μέτρα αφού τα δουν ενδελεχώς. Πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία, παλιά τη λέγαμε staff level agreement, μετά να συμφωνηθούν prior actions, υλοποίηση αυτών και μετά εκταμίευση της όποιας δόσης. Αν όλα πάνε καλά, τότε θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε τμηματική καταβολή και τμηματική ολοκλήρωση των prior actions, όμως η απόλυτη προτεραιότητα είναι να υπάρχει μια συμφωνία με τους θεσμούς» κατέληξε ο αξιωματούχος.

Στουρνάρας (ΤτΕ): Πολύ κρίσιμο το Eurogroup της 9ης Μαρτίου για την Ελλάδα - Κανένας κίνδυνος για τις ελληνικές τράπεζες
Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τις ελληνικές τράπεζες, διαβεβαίωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες είναι απολύτως ασφαλείς και ότι η στήριξη στο τραπεζικό σύστημα είναι απόλυτη.
Όσον αφορά την επικείμενη συνεδρίαση του Eurogroup για την Ελλάδα τη Δευτέρα 9 Μαρτίου, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι «έχει μεγάλη σημασία το επόμενο Eurogroup για την Ελλάδα να είναι επιτυχημένο».
«Η κυβέρνηση εργάζεται εντατικά ώστε τη Δευτέρα να υπάρχει ένα θετικό αποτέλεσμα», υπογράμμισε ο διοικητής της ΤτΕ.
Ο διοικητής της ΤτΕ ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις χθεσινές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Στη συνάντηση παρόντες ήταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ι. Δραγασάκης και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης.

(πρώτη ενημέρωση 6 Μαρτίου 2015, 11:43)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης