Τελευταία Νέα
Οικονομία

Να εξεταστεί η επιστροφή των 1,2 δισ. ευρώ από τον EFSF στην Ελλάδα ζητεί ο Dijsselbloem (Eurogroup)

Να εξεταστεί η επιστροφή των 1,2 δισ. ευρώ από τον EFSF στην Ελλάδα ζητεί ο Dijsselbloem (Eurogroup)
Ο Dijsselbloem έδωσε σχετική εντολή μετά το σχετικό αίτημα που απέστειλε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας
Την εντολή να εξεταστεί το θέμα της επιστροφής των 1,2 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (EFSF) στην Ελλάδα έδωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, μετά το σχετικό αίτημα που απέστειλε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).
Ο πρόεδρος του Eurogroup ζήτησε ενημέρωση από τον EFSF σχετικά με το θέμα αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg.
Επίσης, ο Dijsselbloem ζήτησε από τον επικεφαλής του EuroWorking Group, T. Wieser, να επιληφθεί του θέματος, ανέφερε το Bloomberg.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι στο πλαίσιο της απόφασης του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου το ελληνικό ΤΧΣ έπρεπε να επιστρέψει τα κεφάλαια που δεν χρειάστηκε να αξιοποιήσει για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
Το ποσό που συνολικά είχε δανειστεί το ΤΧΣ για τον σκοπό αυτό ήταν 49,7 δισ. ευρώ.
Και το ποσό που χρησιμοποίησε τελικά ανήλθε στα 40 δισ. ευρώ.
Οπότε θα έπρεπε να επιστραφούν 9,7 δισ. ευρώ. Αντ’ αυτού, το ΤΧΣ επέστρεψε 10,9 δισ. ευρώ (όσα ομόλογα του EFSF είχε στην κατοχή του) ή 1,2 δισ. ευρώ περισσότερα και στην κυβέρνηση θεωρούν ότι έχει ρεαλιστική βάση το να αιτηθούν την επιστροφή αυτών των κεφαλαίων από το EFSF.
Η διαφορά προκύπτει από το γεγονός ότι 1,5 δισ. ευρώ από τα 49,7 δισ. ευρώ που συνολικά δανείστηκε το ΤΧΣ ήταν σε μετρητά και τα υπόλοιπα 48,2 δισ. ευρώ σε ομόλογα EFSF.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης