Τελευταία Νέα
Οικονομία

Coeure (ΕΚΤ): Ευθύνη της Ελλάδας να διασφαλίσει την παραμονή της στην Ευρωζώνη

tags :
Coeure (ΕΚΤ): Ευθύνη της Ελλάδας να διασφαλίσει την παραμονή της στην Ευρωζώνη
Δεν είναι βιώσιμη η σημερινή κατάσταση, η κυβέρνηση να αναλάβει δράση για να την αναστρέψει τονίζει ο Coeure
Την άποψη ότι είναι ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης να λάβει όλα εκείνα τα μέτρα που θα εξασφαλίσουν την παραμονή της στην Ευρωζώνη εξέφρασε με συνέντευξη του στην εφημερίδα Καθημερινή ο Benoit Coeure μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ.
Σε ερώτηση σχετικά με τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, αφού σημειώνει ότι «δεν υπάρχει λόγος να κάνουμε υποθέσεις για ένα τέτοιο σενάριο», συμπληρώνει: «η Ζώνη του Ευρώ χρειάζεται την Ελλάδα και η Ελλάδα χρειάζεται το ευρώ»
«Η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων επιθυμεί να παραμείνει η χώρα στο ευρώ.
Είναι ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης να λάβει τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι πολιτικές της είναι σύμφωνες με αυτές τις σαφείς προτιμήσεις», υπογραμμίζει ο Coeure.
Όπως λέει, η σημερινή κατάσταση σαφώς και δεν είναι βιώσιμη και για αυτό καλεί τις ελληνικές αρχές να αναλάβουν δράση προκειμένου να την αναστρέψουν.
Απαντώντας στην κριτική της Αθήνας πως η ΕΚΤ έχει βάλει θηλιά στην Ελλάδα, ξεκαθαρίζει πως η ευρωτράπεζα αυξάνει συνεχώς τη χρηματοδότησή της προς τις ελληνικές τράπεζες και θα συνεχίσει να τις χρηματοδοτεί όσο είναι φερέγγυες και έχουν επαρκή ενέχυρα.
Παράλληλα, με αφορμή τη συζήτηση για το ενδεχόμενο να μην ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να υπάρξει συνολική συμφωνία τον Ιούνιο, τονίζει ότι «ένα νέο πρόγραμμα θα απαιτούσε κατ’ ελάχιστο την επιτυχή και έγκαιρη ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και συνεπώς της τρέχουσας αξιολόγησης».
Υπογραμμίζει ακόμη ότι η ΕΚΤ «είμαστε η κεντρική τράπεζα της Ελλάδας και έχουμε επιτελέσει στο ακέραιο τον ρόλο μας για τη στήριξη του τραπεζικού της συστήματος και συνεπώς της ικανότητάς του να χρηματοδοτεί την οικονομία».
Προσθέτει ότι η κινητήρια δύναμη που οδηγεί στην ανάπτυξη είναι η ικανότητα για καινοτομίες και αποδοτική κατανομή του κεφαλαίου και της εργασίας, κάτι που εξαρτάται από τις μεταρρυθμίσεις που αναλαμβάνουν οι κυβερνήσεις και καθιστά σαφές ότι οι αποφάσεις της ΕΚΤ λαμβάνονται με γνώμονα τους ισχύοντες κανόνες και όχι τις πολιτικές σκοπιμότητες».
Τονίζει πάντως πως δεν προτίθεται να χρηματοδοτήσει άμεσα ή έμμεσα το Δημόσιο και τονίζει ότι αν η κυβέρνηση θέλει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα ρευστότητας, θα πρέπει να εφαρμόσει πολιτικές που θα επιτρέψουν την εκταμίευση των δόσεων του προγράμματος.
Ο Coeure τονίζει ότι η Ελλάδα θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ μόλις ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προγράμματος από τους θεσμούς, ενώ σημειώνει σχετικά με τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα, ύψους 1,9 δισ, ότι έχουν επιστραφεί στα κράτη μέλη ώστε να καταβληθούν στην Ελλάδα μόλις υπάρξει συμφωνία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης