Τελευταία Νέα
Οικονομία

Noyer (EKT): Οι ελληνικές τράπεζες κινδυνεύουν να ξεμείνουν από εχέγγυα - Δεν προβλέπεται τρίτο δάνειο

tags :
Noyer (EKT): Οι ελληνικές τράπεζες κινδυνεύουν να ξεμείνουν από εχέγγυα - Δεν προβλέπεται τρίτο δάνειο
O Noyer μίλησε για τα αίτια που οδήγησαν στην ελληνική κρίση, τα λάθη του προγράμματος που εφαρμόστηκε από το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την Ε.Ε. αλλά και το τι μέλλει γενέσθαι
Οι ελληνικές τράπεζες κινδυνεύουν να ξεμείνουν από εχέγγυα προειδοποίησε σήμερα ο κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας, Christian Noyer.
«Εάν δεν βελτιωθεί σύντομα η κατάσταση οι Οι ελληνικές τράπεζες κινδυνεύουν να ξεμείνουν από εχέγγυα», δήλωσε ο Noyer ενώ αναμένεται η απόφαση της ΕΚΤ για το ELA αλλά και για ενδεχόμενες αλλαγές στο haircut που επιβάλλεται στα collaterals.
Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και η διασφάλιση της φερεγγυότητάς της αποτελούν, πρωταρχικούς στόχους για την ΕΚΤ,
σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη της Γαλλίας. 
O Noyer μίλησε σε χθεσινή του συνέντευξη για τα αίτια που οδήγησαν στην ελληνική κρίση, τα λάθη του προγράμματος που εφαρμόστηκε από το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την Ε.Ε. αλλά και το τι μέλλει γενέσθαι, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Knowledge@Wharton.
Η κρίση του 2008 σε συνδυασμό με τη χαλαρή δημοσιονομική πολιτική που εφαρμοζόταν στην Ελλάδα, οδήγησε στην κρίση χρέους, σύμφωνα με τον Noyer, ο οποίος παραδέχεται ότι το αρχικό πρόγραμμα της τρόικας είναι πιθανό να μην σχεδιάστηκε κατάλληλα για την Ελλάδα.
Κάποιες παράμετροι του προγράμματος έπρεπει να αλλάξουν και πολλά από τα ελληνικά αιτήματα πρέπει να εισακουστούν, εντός του υπάρχοντος πλαισίου.
Ωστόσο και οι ελληνικές αρχές πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για το γεγονός ότι δεν ήταν σε θέση να συλλέξουν φόρους, σημειώνει ο Noyer.
Για να επιστρέψει η ανάπτυξη στην ελληνική οικονομία πρέπει να εφαρμοστούς μεταρρυθμίσεις, στις οποίες έχει ήδη συμφωνήσει η Ελλάδα.
Η Ελλάδα πρέπει να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της, σημειώνει ο κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας, ενώ πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και τα κίνητρα προς τις επιχειρήσεις για να προχωρήσουν σε προσλήψεις.
Επίσης είναι σημαντικό για την Ελλάδα να λάβει τη στήριξη των εταίρων της στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, όπως υπογραμμίζει ο αξιωματούχος της ΕΚΤ.
«Βραχυπρόθεσμα δεν προβλέπεται επιπλέον οικονομική στήριξη προς την Ελλάδα. Επίσης η λίστα των ελληνικών μεταρρυθμίσεων δεν θεωρείται ικανοποιητική από την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και την Κομισιόν», σημειώνει ο Noyer.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ευρωπαίοι εταίροι είναι έτοιμοι να δεχθούν κάποια ευελιξία στο πρόγραμμα, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να δεχθούν ισοδύναμα μέτρα τα οποία θα υπονομεύσουν τη βιωσιμότητα των δημοσιονομικών μακροπρόθεσμα.
Ο Noyer εξέφρασε την ελπίδα να επιτευχθεί σύντομα μια συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της, με «όχημα» μια τελική λίστα μεταρρυθμίσεων ή οποία πρέπει να είναι λεπτομερής, ώστε να λάβει το «πράσινο φως» από τους πιστωτές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης