Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μεσοπρόθεσμο: Βουτιά στο 1% για την ανάπτυξη το 2015 - Ο «λογαριασμός» των τόκων έως τον Αύγουστο

Μεσοπρόθεσμο: Βουτιά στο 1% για την ανάπτυξη το 2015 -  Ο «λογαριασμός» των τόκων έως τον Αύγουστο
Η αρχική πρόβλεψη ήταν για μεγέθυνση της οικονομίας κατά 2,9% φέτος και η οποία υπό τις παρούσες συνθήκες κρίνεται υπερβολικά αισιόδοξη
Στην οικονομική πραγματικότητα που δημιούργησε η αβεβαιότητα των διαπραγματεύσεων «προσγειώνει» η κυβέρνηση τις προβλέψεις για τον φετινό ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Το βασικό σενάριο του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2016-2019 που έχει θέσει υπόψη των δανειστών, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 1% το 2015, δηλαδή μόλις μισή μονάδα πάνω από τις εαρινές εκτιμήσεις της Κομισιόν (0,5%).
Η αρχική πρόβλεψη όπως αποτυπώνεται και στον προϋπολογισμό ήταν για μεγέθυνση της οικονομίας κατά 2,9% εφέτος και η οποία υπό τις παρούσες συνθήκες κρίνεται υπερβολικά αισιόδοξη.
Αλλά και το δεύτερο σενάριο δεν είναι καλύτερο από το πρώτο.
Συρρικνώνει ακόμη πιο κάτω, στο 0,8%, τον ρυθμό ανάπτυξης διατηρώντας την στασιμότητα στη χώρα.
Η εκκρεμότητα της συμφωνίας με τους δανειστές κινδυνεύει να προκαλέσει μη αναστρέψιμες καταστάσεις στην πραγματική οικονομία απαξιώνοντας ολοκληρωτικά τις όποιες θυσίες των Ελλήνων φορολογουμένων με μεγαλύτερες αυτές της απώλειας των εισοδημάτων τους και της δημιουργίας στρατιών ανέργων.
Το 2014 μετά από μια εξαετία σωρευτικής πτώσης κατά περίπου 26%, το ΑΕΠ πέρασε σε θετικό πρόσημο (0,8%) εξέλιξη η οποία δεν αποκλείεται να αποτελέσει απλώς και μόνο μία παρένθεση στα «πέτρινα χρόνια» του μνημονίου.
Η πλήρης απορρύθμιση της αγοράς και κατ΄ επέκταση η μείωση των φορολογικών εσόδων, σε συνδυασμό με την μετάθεση πληρωμών του κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα είναι οι δύο βασικοί παράγοντες που θεωρείται ότι έχουν την μεγαλύτερη συμβολή στην εξασθένηση του ΑΕΠ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο τρίμηνο το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει πληρώσει κανένα από τους δεκάδες προμηθευτές του δημοσίου συσσωρεύοντας έτσι νέα χρέη στο «βουνό» των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, τα οποία σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό θα έπρεπε τώρα να είχαν διευθετηθεί.
Αντί αυτού οι επιτελείς στην πλατεία Συντάγματος προτιμούν να μαζεύουν ευρώ - ευρώ τις ημερήσιες εισπράξεις από φόρους, τέλη, χαρτόσημα και εισφορές και να μην εγκρίνουν καμία δαπάνη για να μπορέσουν να εξοφλήσουν τα δάνεια και τόκους που έχουν πάρει από τους θεσμούς (Ε.Ε. και ΔΝΤ).
Ειδικά το θέμα της αποπληρωμής των τόκων εξελίσσεται σε μεγάλο «πονοκέφαλο» για τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα.
Ο άνθρωπος, ο οποίος κρατά το πορτοφόλι του κράτους θα πρέπει μεσούσης της χρηματοδοτικής ανομβρίας να πληρώσει σε τόκους ένα λογαριασμό που φθάνει τα 2,37 δις. ευρώ τους επόμενους τέσσερις μήνες.
Μόνο τον Μάιο θα πρέπει να εκταμιευθούν 320 εκατ. ευρώ ενώ τον Ιούνιο οι ίδιες ανάγκες αυξάνουν στα 450 εκατ. ευρώ. Τον Ιούλιο οι τόκοι «εκτοξεύονται» στο 1 δις. ευρώ και τον Αύγουστο υποχωρούν στα 600 εκατ. ευρώ.
Από την αρχή του χρόνου και έως τέλος Αυγούστου οι πληρωμές σε τόκους θα φθάσουν τα 5 δις. ευρώ έναντι 5,9 δις. ευρώ για το σύνολο του έτους.
Σε μια προσπάθεια να καλυφθούν οι ανάγκες χρηματοδότησης της οικονομίας ο κ. Μάρδας κατέθεσε τροπολογία με την οποία η όποια ζημιά (πέναλτι) προκύψει για του ΟΤΑ που θα «σπάσουν» προθεσμιακές καταθέσεις για να μεταφέρουν τα ποσά στην τράπεζα της Ελλάδος θα καλυφθούν από το ελληνικό δημόσιο όπως είχε δεσμευτεί στην ΚΕΔΕ ο αναπληρωτής υπουργός. Σε περίπτωση που τα επιτόκια των εμπορικών τραπεζών είναι ελκυστικότερα από αυτά του Δημοσίου (repos) τότε η απόδοση θα προσαρμόζεται στα ίδια επίπεδα.

(πρώτη ενημέρωση 6 Απριλίου 2015, 00:10)

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης