Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πρόταση δανειστών: Παράταση του προγράμματος μέχρι τον Νοέμβριο του 2015 και 15-16 δισ. ή Plan B για την Ελλάδα

Πρόταση δανειστών: Παράταση του προγράμματος μέχρι τον Νοέμβριο του 2015 και 15-16 δισ. ή Plan B για την Ελλάδα
Σύμφωνα με την πρόταση των δανειστών, η πρώτη δόση προς την Ελλάδα, ύψους 1,8 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί αμέσως μόλις εγκριθεί η συμφωνία με τους πιστωτές από τη βουλή και περάσουν οι πρώτοι νόμοι
Παράταση του τρέχοντος προγράμματος στήριξης μέχρι τον Νοέμβριο του 2015 και εκταμίευση 15-16 δισ. ευρώ ή Plan Β έκτακτης ανάγκης, προβλέπει η πρόταση των δανειστών προς την Ελλάδα, η οποία παραδώθηκε στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης την Πέμπτη και θα εξεταστεί στο κρίσιμο Eurogroup του Σαββάτου (27 Ιουνίου). 
Τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά και η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει αύριο 27 Ιουνίου, στην κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, ποιο θα είναι το μέλλον της στην ευρωζώνη.

Η πρόταση
Την παράταση του τρέχοντος προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας, κατά πέντε μήνες, μέχρι τον Νοέμβριο του 2015 και τη σταδιακή εκταμίευση 15,5 -16,3 δισ. ευρώ προτείνουν στην Ελλάδα οι δανειστές, σύμφωνα με σημείωμα το οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters και γερμανικά μέσα ενημέρωσης.
Και οι τρεις θεσμοί (ΕΚΤ, Κομισιόν, ΔΝΤ) θα έχουν την εποπτεία του ελληνικού προγράμματος, όπως σημειώνεται.
Το ποσό αυτό προέρχεται από το κεφαλαιακό «μαξιλάρι» του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ύψους 11,4 δισ. ευρώ, την τελευταία δόση του προγράμματος, ύψους 1,8 δισ. ευρώ και ποσό 3,6 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ομολόγων του προγράμματος SMP της ΕΚΤ.
Αναλυτικά, σύμφωνα με το Reuters, η πρώτη δόση προς την Ελλάδα, ύψους 1,8 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί αμέσως μόλις εγκριθεί η συμφωνία με τους πιστωτές και περάσουν οι πρώτοι νόμοι, προκειμένου να αποπληρωθεί το ΔΝΤ. 
Στα μέσα Ιουλίου θα εκταμιευθεί ποσό 4 δισ. ευρώ, αφού εφαρμοστούν τα προαπαιτούμενα μέτρα από την ελληνική κυβέρνηση, για να πληρωθούν τα ομόλογα της ΕΚΤ.
Τον Αύγουστο θα εκταμιευθεί ποσό 4,7 δις. ευρώ και τον Οκτώβριο 1,5 δισ. ευρώ.
Τον Οκτώβριο θα καταβληθεί επίσης το ποσό ύψους 3,5 δις. ευρώ από το ΔΝΤ.

Το Plan B
Σχέδιο έκτακτης ανάγκης θα συγκροτήσει το Eurogroup σε περίπτωση που η Ελλάδα απορρίψει την νέα πρόταση για 5μηνη παράταση, σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέονται από τις Βρυξέλλες.
Η νέα πρόταση περιλαμβάνει την παράταση του τρέχοντος προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας, κατά πέντε μήνες, μέχρι τον Νοέμβριο του 2015 και τη σταδιακή εκταμίευση 15-16 δισ. ευρώ, σύμφωνα με σημείωμα το οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters και γερμανικά μέσα ενημέρωσης.
Σύμφωνα με το Reuters, αναφέρεται ότι η πρώτη δόση προς την Ελλάδα, ύψους 1,8 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί αμέσως μόλις εγκριθεί η συμφωνία με τους πιστωτές και περάσουν οι πρώτοι νόμοι.

Τι ανέφεραν οι Financial Times
Τελεσίγραφο έως το Σάββατο 27 Ιουνίου, προκειμένου να καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές, έδωσαν στην Ελλάδα οι Ευρωπαίοι ηγέτες, διαφορετικά προειδοποίησαν πως θα τεθεί σε εφαρμογή το Plan B.
Όπως αποκαλύπτουν οι Financial Times, μετά τις απανωτές προθεσμίες που έθεσαν στην Ελλάδα οι Ευρωπαίοι, τώρα της παρέχουν την ύστατη ευκαιρία - με τη μορφή τελεσιγράφου - έως το Εurogroup του Σαββάτου 27/6, για να καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές της.
Διαφορετικά, οι Ευρωπαίοι θα θέσουν σε εφαρμογή το Plan B, ώστε να αποφευχθεί η ζημιά στο σύνολο της Ευρωζώνης από μια ελληνική χρεοκοπία.
To Plan B θα περιλαμβάνει επιβολή capital controls στις ελληνικές τράπεζες, προκειμένου να θωρακιστεί η Ευρωζώνη και το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα από τους ελληνικούς τριγμούς.
H απόφαση για τη συνεδρίαση νέου Eurogroup για το ερχόμενο Σάββατο 27/6 ελήφθη μετά το ναυάγιο της συνεδρίασής των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης - της τέταρτης συνεδρίασης μέσα σε μια εβδομάδα - την Πέμπτη, καθώς δεν βρέθηκε κοινό έδαφος, παρά τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα στις Βρυξέλλες με τους δανειστές.
Σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, παρουσίασε νέα πρόταση στο Eurogroup της Πέμπτης.
Κατά τις πληροφορίες, η πρόταση του Γ. Βαρουφάκη δεν είχε μεγάλες διαφορές από την πρόταση των δανειστών.
Μετά την πρόταση του Γ. Βαρουφάκη, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν να εξεταστεί το ελληνικό σχέδιο, προτού οδηγήσουν σε πλήρες αδιέξοδο τις διαπραγματεύσεις.
Ωστόσο, αρκετοί αξιωματούχοι επιμένουν πως οι δανειστές δεν πρόκειται να κάνουν δεκτή την πρόταση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών και για τον λόγο αυτό όλοι προετοιμάζονται για τη θωράκιση της Ευρωζώνης, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος μετάδοσης από μια ελληνική χρεοκοπία.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες των Financial Times, το Plan B εκτός από capital controls δεν αποκλείεται να προβλέπει και παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Ελλάδα.
Η κρισιμότητα της κατάστασης επιβεβαιώνεται από τις άγριες διαθέσεις του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schaeuble, που φέρεται να δήλωσε ενώπιον του Eurogroup και των Ευρωπαίων ομολόγων του πως η συμβιβαστική λύση που κατέθεσαν οι θεσμοί προς την Ελλάδα είναι... εξαιρετικά επιεικής.
Αυτό σημαίνει πως ο Γερμανός αξιωματούχος δεν αφήνει κανένα περιθώριο για παραχωρήσεις των δανειστών προς την Αθήνα.
"Δεν υπάρχει καμία σύγκλιση, απολύτως καμία σύγκλιση", δήλωσε στους Financial Times ανώτατη ευρωπαϊκή πηγή.

Η τελευταία πρόταση της Ελλάδας στο Eurogroup – Τα σημεία «κλειδιά» και οι διαφορές με τους δανειστές

Το κείμενο της ελληνικής πρότασης που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση στο Eurogroup της Πέμπτης, δημοσιεύει η Καθημερινή.
Η πρόταση στοχεύει - μεταξύ άλλων - σε έσοδα από τον Φ.Π.Α που κυμαίνονται στο 0,93% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση, αντί του 1% του ΑΕΠ που ζητούν οι δανειστές και 0,74% που προέβλεπε η προηγούμενη ελληνική πρόταση. 
Ακόμη, στο τελευταίο αυτό κείμενο η ελληνική κυβέρνηση επανέρχεται στην διατήρηση της έκπτωσης 30% στο ΦΠΑ στα νησιά, σημείο το οποίο δεν περιλαμβανόταν στην προηγούμενη πρόταση.
Όσον αφορά τις αμυντικές δαπάνες η  ελληνική πλευρά προτείνει μείωση κατά 200 εκατ. ευρώ, αντί 400 εκατ. που ζητούν οι δανειστές.
Για τον ΦΠΑ, η ελληνική πρόταση τοποθετεί στον συντελεστή 13% όλα τα τρόφιμα και τα ξενοδοχεία.
Ωστόσο οι δανειστές να πάνε στο 23% εστιατόρια, ξενοδοχεία και catering, ενώ στο 13% μόνο τα βασικά αγαθά.
Στην ελληνική πρόταση παραμένει επίσης η φορολόγηση εφάπαξ ύψους 12% των επιχειρήσεων με κέρδη άνω των 500.000 ευρώ.
Για το ΕΚΑΣ, η Αθήνα προτείνει σταδιακή αντικατάσταση για όλους μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2018, ενώ οι δανειστές απαιτούν άμεση κατάργηση του επιδόματος για το 20% των δικαιούχων
Ένα διαφορετικό από την προηγούμενη ελληνική πρόταση σημείο αφορά στον φόρο στις επιχειρήσεις.
Αναλυτικά, στην προηγούμενη πρόταση προβλεπόταν αυτός να αυξηθεί από το 26% στο 29%, ενώ σε αυτό το πιο πρόσφατο κείμενο προβλέπεται αύξηση στο 28%.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» παρότι η πρόταση αυτή δεν συζητήθηκε σε αντιπαραβολή με την πρόταση των θεσμών στο Eurogroup, ο επικεφαλής Jeroen Dijsselbloom, έδωσε εντολή στους εκπροσώπους των θεσμών να την μελετήσουν και να κρατήσουν τα επί μέρους σημεία, τα οποία θα μπορούσαν να ενσωματωθούν σε ένα ενδεχόμενο τελικό κείμενο μιας συμφωνίας, με τον όρο αυτά τα σημεία να μπορούν να εγκριθούν από τα κοινοβούλια των κρατών-μελών.

H πρόταση της Ελλάδας



























www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης