Τελευταία Νέα
Οικονομία

Έλεγχοι αλά Βαρουφάκη - Τι προβλέπει το σχέδιο 8 σημείων της Σαββαΐδου για να ανακάμψουν τα φορολογικά έσοδα

Έλεγχοι αλά  Βαρουφάκη - Τι προβλέπει το σχέδιο 8 σημείων της Σαββαΐδου για να ανακάμψουν τα φορολογικά έσοδα
"Πάτο" έπιασαν τα έσοδα - Στενή συνεργασία με τους «ράμπο» της Εφορίας θα έχουν και οι πολίτες
Τρέχουν και δεν φτάνουν οι φοροεισπράκτορες του υπουργείου Οικονομικών μετά την εντολή που έλαβαν για ελέγχους όλο το 24ωρο σε επιχειρήσεις και κλάδους με υψηλή παραβατικότητα για να ρεφάρουν τα άδεια κρατικά ταμεία.
Στενή συνεργασία με τους «ράμπο» της Εφορίας θα έχουν και οι πολίτες, οι οποίοι όπως προέβλεπε και το αρχικό σχέδιο πρότασης που είχε στείλει ο Γιάνης Βαρουφάκης στις Βρυξέλλες, θα «καρφώνουν» τους επαγγελματίες που δεν κόβουν αποδείξεις για τις υπηρεσίες τους.
Η «τρύπα» των 2 δισ. ευρώ στα φορολογικά έσοδα τον Ιούνιο είναι μεγάλος «πονοκέφαλος» για την κυβέρνηση, η οποία μην έχοντας ούτε ένα λεπτό για χάσιμο, κήρυξε από την τελετή κιόλας παράδοσης - παραλαβής που έγινε στο υπουργείο Οικονομικών τον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής.
Διά στόματος του νέου αναπληρωτή υπουργού Τρύφωνα Αλεξιάδη που αντικατέστησε την Νάντια Βαλαβάνη προαναγγέλθηκε το «σαφάρι» των ελέγχων σε όλο το φάσμα της οικονομίας με έμφαση τις τουριστικές περιοχές αλλά και στο κομμάτι της διακίνησης των προϊόντων.
«Από την αύξηση του ΦΠΑ δεν θα χαθεί ούτε ένα ευρώ. Θα πάνε στο ταμείο του Δημοσίου και όχι στις τσέπες επιτηδείων», τόνισε ο τέως πρόεδρος των Εφοριακών Αττικής και Κυκλάδων αναλαμβάνοντας την «ηλεκτρική καρέκλα» με τους φόρους στην Καραγεώργη Σερβίας 10.
Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να δοθεί καμιά νέα παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων που λήγει στις 26 Αυγούστου και κάλεσε τους φορολογουμένους να υποβάλλουν εγκαίρως τις δηλώσεις τους.
Σύμφωνα με τον κ. Αλεξιάδη βάρος θα δοθεί στην πάταξη της διαφθοράς και την απομόνωση των «διεφθαρμένων» υπαλλήλων.
Από την πλευρά της η απερχόμενη υπουργός Νάντια Βαλαβάνη αφού ξεκαθάρισε ότι δεν παραιτείται από βουλευτής στον απολογισμό του έργου της στάθηκε στη ρύθμιση των 100 δόσεων.
«Ήταν μια ανάσα για 3,5 εκατ. οφειλέτες καθώς εντάχθηκαν περίπου 880.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα, ρυθμίζοντας χρέη 6,2 δισ. ευρώ. Το Δημόσιο εισέπραξε συνολικά 800 εκατ. ευρώ ενώ μέχρι το τέλος 2015 αυτές θα φθάσουν στα 1,2 δισ. ευρώ» είπε η τέως υπουργός. Η οποία από τότε που ξεκίνησε ο έλεγχος των κεφαλαίων στις τράπεζες έχει καταστεί κεντρικό πρόσωπο αυτής της σκηνής.
Παρά την «ένεση» της ρύθμισης τα φορολογικά έσοδα συνέχισαν να κατρακυλούν αναγκάζοντας την Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Αικατενίνη Σαββαίδου να εκδώσει μέσα στον Ιούνιο εγκύκλιο για την εκπόνηση σαρωτικών ελέγχων στην αγορά.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το σχέδιο Σαββαϊδου:
1. Τα συνεργεία θα διενεργούν επιτόπιους ελέγχους τις πρωινές, απογευματινές και βραδινές ώρες και όλες τις ημέρες της εβδομάδας για την εξακρίβωση των φορολογικών υποχρεώσεων από την πλευρά των επιχειρήσεων. Συγκριμένα θα εξετάζεται αν έχουν εκδοθεί φορολογικά στοιχεία (παραστατικά κίνησης, αποδείξεις λιανικής, τιμολόγιο κ.λπ.) για τη διακίνηση και την πώληση αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών μεταξύ επιτηδευματιών ή μεταξύ επιτηδευματιών και ιδιωτών-καταναλωτών.
2. Αποδείξεις θα ζητούν οι φοροελεγκτές και από τους πελάτες που εξέρχονται της επιχείρησης.
3. Επειδή από 1.1. 2014 καταργήθηκε η υποχρέωση τήρησης ασφαλών πληροφοριών ( πρόσθετα βιβλία που προβλέπονταν από τις διατάξεις του ΚΒΣ ή του Κ.Φ.Α.Σ) από όλες τις κατηγορίες υπόχρεων π.χ. ιατροί, εκπαιδευτήρια, συνεργεία αυτοκινήτων οι «ράμπο» του υπουργείου είναι υποχρεωμένοι να ζητούν πληροφορίες από τους εξερχόμενους πελάτες για τις υπηρεσίες που τους παρείχαν οι προηγούμενες επαγγελματικές ομάδες και στη συνέχεια να ελέγχουν αν εκδόθηκαν τα προβλεπόμενα από το νόμο παραστατικά.
4. Αν διαπιστωθεί ότι δεν έχει εκδοθεί φορολογικό στοιχείο, τότε το συνεργείο θα διενεργεί έλεγχο εντός της επιχείρησης, επιδεικνύοντας ταυτότητα και εντολή ελέγχου. Θα επαληθεύει τη φορολογική παράβαση, θα θεωρεί τα βιβλία και τα στοιχεία, θα ελέγχει αν αποδόθηκαν οι φόροι (ΦΠΑ, μισθωτών υπηρεσιών και άλλοι επιρριπτόμενοι και παρακρατούμενοι).
5. Σε επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής (ταβέρνες, εστιατόρια, ψησταριές, πιτσαρίες, καφενεία κ.λπ.) είναι απαραίτητη η είσοδος των ελεγκτών στο κατάστημα ή στους εξωτερικούς χώρους, για να διαπιστωθεί η επιτόπια κατανάλωση φαγητών, ποτών κ.λπ. Ανάλογοι έλεγχοι θα γίνονται σε συνεργεία αυτοκινήτων, κέντρα αισθητικής κ.ά.
6. Αν ο προληπτικός έλεγχος διενεργείται σε επιχειρήσεις με οργανωμένα λογιστήρια, τα οποία όμως δεν λειτουργούν λόγω ημέρας και ώρας, τότε δεν θα ζητούν για θεώρηση τα λογιστικά βιβλία και δεν θα καταλογίζουν παραβάσεις μη επίδειξης, αλλά θα διενεργούν έλεγχο σε ημέρα και ώρα λειτουργίας του λογιστηρίου.
7. Σε μη απόδοση ή ανακριβή απόδοση φόρου, θα υποδεικνύεται εγγράφως η πρόσκληση της εφορίας για καταβολή του με τις προσαυξήσεις. Οι αποφάσεις επιβολής προστίμων θα εκδίδονται από τις εφορίες, οι οποίες και έχουν την αρμοδιότητα είσπραξης των οφειλών.
8. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στο ΦΠΑ και στις περιπτώσεις που από τις υποβληθείσες δηλώσεις επιχειρήσεων που πωλούν αγαθά ή παρέχουν υπηρεσίες που υπόκεινται σε διαφορετικούς συντελεστές προκύπτουν υπόνοιες μετακύλησης του φόρου στο χαμηλότερο συντελεστή. Θα ακολουθήσουν νέες εντολές που θα εστιάζουν στις αλλαγές που έγιναν στο καθεστώς του ΦΠΑ.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης