Τελευταία Νέα
Οικονομία

Moscovici: Δέκα λόγοι για τους οποίους το νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα είναι καλό νέο

tags :
Moscovici: Δέκα λόγοι για τους οποίους το νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα είναι καλό νέο
Τον δεκάλογο υπεράσπισης του νέου Μνημονίου δημοσίευσε ο Pierre Moscovici
Την θέση ότι το νέο πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα είναι «καλό νέο» αναλύει ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Pierre Moscovici, στο προσωπικό του ιστολόγιο.
Ειδικότερα, στο κείμενό του καθιστά σαφές πως το νέο πρόγραμμα δεν επηρεάζεται από τις επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα, χαρακτηρίζοντας την απόφαση του απερχόμενου έλληνα πρωθυπουργού «λογική και θαρραλέα».
Ο ίδιος ξεκαθαρίζει πως σέβεται τις δημοκρατικές διαδικασίες στην Ελλάδα, καθώς και την εθνική κυριαρχία των Ελλήνων, ενώ ελπίζει ότι το αποτέλεσμα των εκλογών θα διευρύνει την υποστήριξη στο πρόγραμμα και την εφαρμογή αυτού.
Το πρόγραμμα, επισημαίνει ο Moscovici, είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον της Ελλάδας και οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να προχωρήσουν άμεσα, για το καλό όλων.
Στη συνέχεια, ο ευρωπαίος επίτροπος υπογραμμίζει ότι η συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εταίρων είναι θετικό νέο, όχι μόνο για την ελληνική οικονομία, αλλά και συνολικά για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η συμφωνία, υποστηρίζει, ανοίγει τον δρόμο για τον απαραίτητο εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να υπάρξει ανάπτυξη, δημιουργία θέσεων εργασίας και μακροπρόθεσμη σταθερότητα.
Μετά από έξι μήνες ενίοτε δύσκολων διαπραγματεύσεων, καταλήξαμε τελικά σε μια ολοκληρωμένη και δίκαιη συμφωνία, για την οποία απαιτεί μια διαρκής δέσμευση όλων των πλευρών για να καλυφθούν οι ανάγκες για μεταρρυθμίσεις και κοινωνική δικαιοσύνη.
Το πρόγραμμα αυτό δίνει στην Ελλάδα την ευκαιρία να αλλάξει τα θεμελιώδη στοιχεία της οικονομίας της, να προχωρήσει σε μια νέα πορεία βιώσιμης ανάπτυξης που βασίζεται σε κοινές εμπιστοσύνη, δέσμευση για μεταρρυθμίσεις, και αλληλεγγύη των ευρωπαίων εταίρων της.
Ενώ η Ευρώπη ως σύνολο γυρίζει την πλάτη της στην οικονομική κρίση, είναι καιρός να δημιουργηθεί μια θετική δυναμική για την Ελλάδα, υποστηρίζει, επίσης, ο Pierre Moscovici.
Ο χρόνος της αναγέννησης, της ανανέωσης, και της ανάκαμψης έχει έρθει για την Ελλάδα, τονίζει στη συνέχεια, για να καταστήσει σαφές πως ο ίδιος είναι πεπεισμένος ότι η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει αυτό τον στόχο και να βελτιώσει τη δυναμική της οικονομίας της, αν εφαρμόσει τις σωστές μεταρρυθμίσεις.
Στη συνέχεια, ο Moscovici παραθέτει τον… δεκάλογο υπεράσπισης του νέου Μνημονίου μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εταίρων:

1. Επιβεβαιώνει την ακεραιότητα της ζώνης του ευρώ
2. Σταθεροποιεί και ενδυναμώνει τη δημοσιονομία της Ελλάδας
3. Εμπεριέχει μια ξεκάθαρη δέσμευση ότι θα διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους
4. Θέτει ως προτεραιότητα το συμφέρον των καταναλωτών
5. Προβλέπει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την σταθεροποίηση του οικονομικού συστήματος της χώρας, προς όφελος της ελληνικής οικονομίας
6. Προβλέπει τον εκσυγχρονισμό της αγοράς εργασίας, ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, να αποκτήσει κοινωνικό πρόσωπο και να αντικατοπτρίζει τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές
7. Το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων θα οργανωθεί σε βάθος, ώστε να δώσει ώθηση στις επενδύσεις και να μειώσει το χρέος
8. Ορίζει τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης του ελληνικού κράτους, προς όφελος των πολιτών
9. Η Κομισιόν έχει δεσμευτεί ότι θα βοηθήσει την Ελλάδα να χρησιμοποιήσει τα ευρωπαϊκά κονδύλια πιο αποτελεσματικά και πιο γρήγορα
10. Θέτει στο επίκεντρο των μεταρρυθμίσεων τη δικαιοσύνη

«Ως ευρωπαίος Επίτροπος, ως πολίτης και ως σοσιαλδημοκράτης έχω παλέψει τις τελευταίες εβδομάδες, μήνες και χρόνια για να διασφαλιστεί η ακεραιότητα της ζώνης του ευρώ και μια δίκαιη και ίση συμφωνία.
Τα 11 εκατομμύρια Έλληνες πολιτών που μοιράζονται τις φιλοδοξίες μας για μια Ευρώπη της προόδου, της απασχόλησης και της ευημερίας παρέμειναν στο επίκεντρο καθ’ όλο το διάστημα των διαπραγματεύσεων.
Σήμερα, καλώ για τη συνέχιση των τρεχουσών εργασιών και τη διατήρηση της δυναμικής για την ανανέωση της ανάπτυξης, της μεγαλύτερης σταθερότητας, για καλύτερες θέσεις εργασίας και νέες επενδύσεις.
Είναι προς το συμφέρον του ελληνικού λαού, συμπεριλαμβανομένων των νέων πολιτών και των ευπαθών ομάδων.
Είναι προς το συμφέρον όλων των Ευρωπαίων.
Μαζί πρέπει να συνεχίσουμε σε αυτόν τον προοδευτικό δρόμο, ευρωπαϊκά και μεταρρυθμιστικά», καταλήγει ο Moscovici.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης