Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση... ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης

Ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση... ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης
Kλείνει τις εκκρεμότητες και τα καυτά θέματα του υπουργείου έτσι ώστε ο φορολογικός μηχανισμός να βελτιωθεί με σκοπό την πάταξη της φοροδιαφυγής
Νέο ήθος, νέο ύφος και το κυριότερο πολλή δουλειά από το πρωί μέχρι το βράδυ.
Ο λόγος για τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Τρύφων Αλεξιάδη που συμπληρώνει κοντά δύο μήνες στη θέση του αναπληρωτή υπουργού.
Το… μόνο που έχει να επιδείξει είναι ότι κλείνει τις εκκρεμότητες και τα καυτά θέματα του υπουργείου έτσι ώστε ο φορολογικός μηχανισμός να βελτιωθεί με σκοπό την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Ο αναπληρωτής υπουργούς Οικονομικών κ. Τρύφωνας Αλεξιάδης σε διάστημα δύο μηνών έκλεισε μια εκκρεμότητα που υπήρχε τα δύο τελευταία χρόνια.
Οι φορολογικοί ελεγκτές έχουν πλέον το δικαίωμα πρόσβασης σε τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογουμένων.
Αρχικά ο νόμος είχε ψηφιστεί στη Βουλή το 2013 αλλά δεν εφαρμόστηκε ποτέ διότι οι προηγούμενοι υπουργοί δεν υλοποιούσαν τη νομοθεσία καθώς δεν προχωρούσαν στα επόμενα βήματα που θα έβαζε σε εφαρμογή το νόμο που προέβλεπε την πρόσβαση των ελεγκτών στους λογαριασμούς καταθέσεων των φορολογουμένων.
Έγινε με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ καθώς στις 11 Σεπτεμβρίου 2015 δημοσιεύθηκε το (ΦΕΚ Β΄ 1957/11.9.2015) με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη, που αφορά την επέκταση και τροποποίηση του Συστήματος Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών (όπως θεσπίστηκε με το Ν.4170/2013 και συμπληρώθηκε με το Ν.4211/2013).
Ειδικότερα, με την ανωτέρω απόφαση, η οποία υπογράφεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ.6 του άρθρου 62 του Ν.4170/2013 (ΦΕΚ Α΄ 163/12.7.2013), αντιμετωπίζονται βασικά γραφειοκρατικά και λειτουργικά προβλήματα τα οποία δημιουργήθηκαν κατά την πρώτη εφαρμογή του συστήματος και τα οποία δεν είχαν επιλυθεί μέχρι σήμερα.
Το πιο σημαντικό ίσως είναι αυτό που πρόκειται να γίνει μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015 ενώ είχε εξαγγελθεί από το πρώτο Μνημόνιο του 2010.
Όπως και αυτό δεν είχε υλοποιηθεί μέχρι σήμερα παρότι ήταν υποχρέωση και του 2ο Μνημονίου.
Η σύνδεση των ταμειακών μηχανών των καταστημάτων με την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.
Για τους πολίτες – φορολογούμενους έχει γίνει το γεφύρι της Άρτας.
Η ανάληψη των καθηκόντων του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών από τον κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη στις 17 Ιουλίου, άλλαξε και αυτό.
Έβαλε σε πρώτη προτεραιότητα την εφαρμογή ηλεκτρονικής σύνδεσης.
Η ηλεκτρονική σύνδεση θα αφορά χιλιάδες μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις οι οποίες όταν χρησιμοποιούν την ταμειακή μηχανή ή όταν δεν την χρησιμοποιούν θα φαίνεται στις οθόνες της ΓΓΠΣ.
Η ηλεκτρονική σύνδεση των ταμειακών μηχανών θα μειώσει αρχικά την φοροκλοπή του ΦΠΑ που σήμερα υπολογίζεται κοντά στα 8 δισ. ευρώ το χρόνο.
Επίσης θα αντιμετωπίζονται τα τεχνικά θέματα για την έκδοση των τιμολογίων.
Το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών εκτιμά ότι νέα φορολογική εφαρμογή θα φέρει επιπλέον έσοδα στα κρατικά ταμεία.
Ο πιο απλός υπολογισμός ανεβάζει τουλάχιστον στο ποσό του 1 δισ. ευρώ το οποίο είναι ικανό να αλλάξει το μείγμα της φορολογικής πολιτικής το επόμενο δωδεκάμηνο.
Αναλυτής απαντά ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν το προχωρούσαν διότι αναζητούσαν τα σίγουρα φορολογικά έσοδα των μισθωτών και των συνταξιούχων.
Παρότι η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδος οι φορολογικοί έλεγχοι δεν σταμάτησαν τουναντίον σε διάστημα δύο μηνών ο αριθμός των ελέγχων ήταν 4 και 5 φορές περισσότεροι από αυτούς που έγιναν το 2013 και το 2014.
Από τις 31 Αυγούστου έως τις 6 Σεπτεμβρίου 2015 έγιναν 4.135 έλεγχοι σε 4.118 επιχειρήσεις.
Σε διάστημα έξι εβδομάδων από τις 27 Ιουλίου 2015 διεξήχθησαν 32.702 έλεγχοι σε 31.510 επιχειρήσεις εκ των οποίων στις 6.245 καταγράφτηκαν συνολικά 19.604 παραβάσεις.
Όταν υπάρχει πολιτική βούληση και βρεθεί ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση μπορεί να γίνει δουλειά και να έρθουν αποτελέσματα έτσι ώστε η εισροή εσόδων να έρθει από τα στρώματα εκείνα που μέχρι τώρα τα απέκρυβαν.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης