Τελευταία Νέα
Οικονομία

Υπ. Οικονομίας: Κονδύλια 57 εκατ. ευρώ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τράπεζες του εξωτερικού

Υπ. Οικονομίας: Κονδύλια 57 εκατ. ευρώ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τράπεζες του εξωτερικού
Η χρηματοδότηση θα αφορά τους κλάδους της μαζικής εστίασης, της αγροδιατροφής, του τουριστικού κλάδου, της καινοτομίας και της εγχώριας βιοτεχνίας
Την στήριξη ίδρυσης μικρών επιχειρήσεων με χρηματοδότηση από τραπεζικά ιδρύματα του εξωτερικού δρομολογεί το Υπουργείο Οικονομίας ως ένα ακόμα αναπτυξιακό εργαλείο για την επανεκκίνηση της κοινωνικής Οικονομίας.
Στο οικονομικό επιτελείο οι συζήσεις είναι ώριμες, ενώ γίνονται ήδη επαφές με στελέχη τραπεζικών ιδρυμάτων του εξωτερικού, κυρίως χωρών μελών της Ε.Ε., με στόχο να χρηματοδοτήσουν τις δράσεις οι οποίες θα ενταχθούν στα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα.
Ο κυβερνητικός σχεδιασμός στο συγκεκριμένο πρόγραμμα προβλέπει στην απορρόφηση διαθέσιμων κονδυλίων ύψους 57 εκατομμυρίων ευρώ.
Η συγκεκριμένη χρηματοδότηση θα αφορά αρχικά μικρές επιχειρήσεις συνεταιριστικού χαρακτήρα κυρίως στους κλάδους της μαζικής εστίασης, της αγροδιατροφής, του αγροτουρισμού, του τουριστικού κλάδου, της καινοτομίας, αλλά και σε κλάδους της εγχώριας βιοτεχνίας και της συσκευασίας και προώθησης ελληνικών προϊόντων.
Στην ουσία μια ομάδα ενδιαφερόμενων θα μπορούν να ιδρύσουν συνεταιριστικά ένα εστιατόριο ή μια μικρή τουριστική μονάδα και να κάνουν χρήση της χρηματοδότησης από το πρόγραμμα.
Τα τραπεζικά ιδρύματα του Εξωτερικού θα συμμετάσχουν στα πρόγραμμα αποκλειστικά στην πρώτη φάση, που αφορά την εκταμίευση της προκαταβολής για ποσά που υπολογίζεται ότι θα αγγίζουν τις 25.000 με 30.000 ευρώ ή το 40% της συνολικής χρηματοδότησης.
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες που θα συμμετάσχουν θα λαμβάνουν εγγυητική επιστολή του ελληνικού Δημοσίου που θα εκδίδεται από κάποιο δημόσιο φορέα ή την Αναπτυξιακή τράπεζα που δρομολογεί η κυβέρνηση.
Ήδη ο αρμόδιος Αναπληρωτής Υπουργός Αλέξης Χαρίτσης ολοκληρώνει το σχέδιο – πρόταση στο οποίο συμμετέχει και το Υπουργείο Εργασίας.
Στόχος είναι η άμεση ενεργοποίηση κονδυλίων στον τομέα της κοινωνικής οικονομίας και των συνεταιριστικών επιχειρηματικών δράσεων που θα έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Καλά πληροφορημένες πήγες του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι υπάρχουν σκέψεις και για την καθιέρωση κινήτρων ώστε η συνεταιρική συμμετοχή στο συγκεκριμένο πρόγραμμα να γίνει πιο ελκυστική.

Δ.Α.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης