Τελευταία Νέα
Οικονομία

Υπό την ασφυκτική πίεση των δανειστών και της πρώτης αξιολόγησης η κυβέρνηση - Πιέσεις και για λήψη δημοσιονομικών μέτρων

Υπό την ασφυκτική πίεση των δανειστών και της πρώτης αξιολόγησης η κυβέρνηση - Πιέσεις και για λήψη δημοσιονομικών μέτρων
Μόνο στο  προϋπολογισμό του 2016 οι «θεσμοί», βλέπουν «τρύπα» περίπου 1 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τους ίδιους εκκρεμεί η νομοθέτηση μέτρων ύψους 1,75 δισ. ευρώ για το 2017.
Μπροστά στα μεγάλα «αγκάθια» της πρώτης αξιολόγησης της οικονομίας που επιβάλλει το τρίτο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, βρίσκεται το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο το οποίο καταστρώνει τα σχέδια του, ενόψει της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου του 2016.
Ασφαλιστικό, κόκκινα δάνεια, αποκρατικοποιήσεις, η απόδοση των μέτρων που λήφθηκαν τον περασμένο χρόνο, η αποτελεσματικότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, αλλά και συμπληρωματικά μέτρα για να διασφαλιστούν οι φιλόδοξοι στόχοι του φετινού προϋπολογισμού, θα ανοίξουν τον νέο κύκλο των διαπραγματεύσεων με ζητούμενο την επίτευξη συμφωνίας αποδεκτής και από τις δύο πλευρές.
Θα ακολουθήσουν συζητήσεις για δεκάδες άλλες παρεμβάσεις που εκτείνονται από την φορολογία εισοδήματος και αγροτών μέχρι την απελευθέρωση αγορών και επαγγελμάτων.
Η κυβέρνηση δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από τους δανειστές για νέα δημοσιονομικά μέτρα τα οποία θα ξεδιπλωθούν την επόμενη τριετία προκειμένου να καταστεί εφικτός ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.
Μόνο στο  προϋπολογισμό του 2016 οι «θεσμοί», βλέπουν «τρύπα» περίπου 1 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τους ίδιους εκκρεμεί η νομοθέτηση μέτρων ύψους 1,75 δισ. ευρώ για το 2017.

Στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης θα πρέπει να προχωρήσουν ακόμα μέτρα όπως:

- Ο καθορισμός του προγράμματος του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

- Η ολοκλήρωση της επανεξέτασης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, αλλά και η ολοκλήρωση του εξωτερικού ελέγχου των υποχρεώσεων του ΕΟΠΥΥ.

- Η έναρξη ισχύος του νέου πλαισίου και της εθνικής στρατηγικής για τις δημόσιες συμβάσεις.

-Αλλαγές στο τραπεζικό σύστημα (αναθεώρηση του κώδικα δεοντολογίας από την Τράπεζα της Ελλάδας, επιχειρησιακοί στόχοι εμπορικών τραπεζών, διευθέτηση μη εξυπηρετούμενων δανείων κλπ).

 - Αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς φυσικών και νομικών προσώπων.

Ειδικά στο φορολογικό πεδίο, εντός του Ιανουαρίου, αναμένεται η οριστικοποίηση των νομοθετημάτων για τη χρήση του πλαστικού χρήματος (ό,τι αναγράφεται στην φορολογική δήλωση ως δαπάνη θα πρέπει να πραγματοποιείται μέσω κάρτας, ή μέσω τραπέζης.
Αυτό αφορά επίσης ενοίκια, ιατρικά έξοδα, αγορές ΙΧ και δαπάνες οικογένειας), τα αδήλωτα κεφάλαια (οι φορολογούμενοι θα έχουν εκπτώσεις επί του φόρου έως και 70% αν αποκαλύψουν οικειοθελώς αδήλωτα εισοδήματα τα οποία διατηρούν σε εγχώριες τράπεζες ή πιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού), ενώ θα αλλάξουν και οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων με αναδρομική ισχύ από τον Μάιο του 2015 για ορισμένες συναλλαγές.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης