Τελευταία Νέα
Οικονομία

To κουαρτέτο έρχεται, η νηστεία στην ελληνική οικονομία και τα νοικοκυριά ξεκινάει άρον άρον

To κουαρτέτο έρχεται, η νηστεία στην ελληνική οικονομία και τα νοικοκυριά ξεκινάει άρον άρον
Στόχος για το 2016 το πρωτογενές πλεόνασμα να ανέλθει σε 919 εκατ. ευρώ, στο 0,53% του ΑΕΠ
Μεγαλύτερη θα είναι η νηστεία φέτος για τους Έλληνες λόγω των νέων μέτρων που θα ζητήσει από την κυβέρνηση το «κουαρτέτο» προκειμένου να διασφαλιστεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,53% του ΑΕΠ ή 919 εκατ. ευρώ το 2016.
Η έλευση των θεσμών στη χώρα μας θα ξεκινήσει από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Πρώτα θα καταφτάσουν τα τεχνικά κλιμάκια, ενώ λίγες ημέρες αργότερα θα έρθουν και οι επικεφαλής.
Πρόκειται για τη γνωστή ομάδα η οποία απαρτίζεται από τους Declan Costello (Ε.Ε.), Rasmus Refer (ΕΚΤ), Delia Velculescu (ΔΝΤ) και Nicola Giammaroli (ESΜ).
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών θα μείνουν μέχρι αρχές Μαρτίου στην Αθήνα και στόχος τους είναι μέσα σε αυτές τις σαράντα μέρες να κλείσουν τον μεγαλύτερο αριθμό μνημονιακών δράσεων που έχουν συμφωνήσει ποτέ με την ελληνική πλευρά.
Εκτιμάται ότι σε τουλάχιστον 180 με 200 ανέρχονται οι υποχρεώσεις που θα πρέπει να καλύψει η κυβέρνηση με βάση το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής, η υλοποίηση των οποίων θα οδηγήσει στην εκταμίευση του συνόλου της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ και φυσικά στις αποφάσεις για το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Πηγές με άριστη γνώση πάνω σε αυτό το θέμα τονίζουν ότι το τελικό σχέδιο της πρότασης θα είναι έτοιμο προς τα τέλη Μαΐου, ενώ ήδη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που δείχνει να τα έχει βρει με το Βερολίνο, απεργάζεται διάφορα σενάρια πάνω σε αυτό το ζήτημα.
Μέσα σε αυτά είναι και η πρόταση που κατέθεσε το περασμένο καλοκαίρι η κυβέρνηση στους εταίρους και επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, στις επαφές που είχε με τους έξι ομολόγους του στην Ευρώπη.
Αυτή εστιάζει στην αναδιάρθρωση των επιτοκίων δανεισμού και στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των χρεών της χώρας.
Μέχρι τον Μάιο όμως, που είναι και ο τελευταίος σταθμός αυτής της διαδρομής, η Ελλάδα έχει πολλές και δύσκολες ανηφόρες μπροστά της.
Μόνο το γεγονός ότι η «τετράδα» των δανειστών, μαζί με το εισιτήριο που έβγαλαν για την Αθήνα, έστειλαν ταυτόχρονα μήνυμα για συμπληρωματικό πακέτο μέτρων ύψους 1 δισ. ευρώ το 2016 είναι ενδεικτικό του χαρακτήρα που θα προσλάβει η πρώτη διαπραγμάτευση.
Τα μέτρα αυτά θα αθροιστούν μαζί με αυτά των 5,7 δισ. ευρώ που προβλέπει για φέτος ο προϋπολογισμός.
Πρόκειται για παρεμβάσεις οι οποίες φτάνουν στο 0,5% με 0,6% του ΑΕΠ και θα αποτελέσουν, σύμφωνα με τους θεσμούς, ένα «δεκανίκι» για τον προϋπολογισμό και το νέο Μεσοπρόθεσμο (2017-2020), έναν «εφεδρικό αγωγό» εισροής φορολογικών εσόδων, σε περίπτωση που κάποια από τα μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί, όπως είναι η αύξηση των συντελεστών στον ΦΠΑ από το 13% στο 23% και η επιβολή Ειδικού Τέλους 5 λεπτών σε κάθε στήλη παιχνιδιού του ΟΠΑΠ, δεν αποδώσουν τα αναμενόμενα.
Το εφεδρικό «πακέτο» λιτότητας είναι ανεξάρτητο των μεγάλων ανατροπών που θα έρθουν με το νέο ασφαλιστικό και με το οποίο θα εξοικονομούνται δαπάνες ύψους 1,75 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 1% του ΑΕΠ.
Θα ακολουθήσει το πολυνομοσχέδιο-μαμούθ με την αναμόρφωση των φόρων σε εισόδημα και περιουσία, που θα οδηγήσει χιλιάδες φορολογούμενους στο ταμείο της εφορίας.
Οι αλλαγές θα αφορούν κλίμακες, συντελεστές, αφορολόγητα ποσά, ακόμη και φοροαπαλλαγές που γλίτωσαν από το «λεπίδι» των δύο προηγούμενων μνημονίων.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι από αυτές τις παρεμβάσεις το «μπουρίνι» για τα νοικοκυριά θα είναι αρκετά μεγάλο…
Αλλωστε, σε αυτή τη διαπραγμάτευση θα οριστικοποιηθούν με τους πιστωτές και τα υπόλοιπα πρόσθετα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ από το 2017 και τα οποία ανέρχονται σε 1,305 δισ. ευρώ ή στο 0,75% του ΑΕΠ.
Και ακολουθούν αυτά που θα έρθουν με τον προϋπολογισμό του 2018 και φτάνουν στα 435 εκατ. ευρώ.
Με αυτά θα διασφαλίζονται οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ το 2017 και 3,5% το 2018, οι οποίοι στην πάροδο των αξιολογήσεων από τους δανειστές είναι πολύ πιθανό να αλλάξουν.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης