Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στην Ελλάδα του 2016 οι αποδόσεις ομολόγων καθορίζονται με νόμο του 1979 - Τι σχεδιάζουν οι αρμόδιες αρχές;

Στην Ελλάδα του 2016 οι αποδόσεις ομολόγων καθορίζονται με νόμο του 1979 - Τι σχεδιάζουν οι αρμόδιες αρχές;
Σήμερα ο κανονισμός θέτει περιορισμούς σε ότι αφορά τη διασπορά των κεφαλαίων
Η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με την έκδοση εταιρικών ομολόγων προετοιμάζουν οι διοικήσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Το σχέδιο πέφτει εκ νέου στο τραπέζι έχοντας ως βασική φιλοσοφία την απλοποίηση της διαδικασίας.
Μία τυποποιημένη - εύκολη προεργασία και κυρίως χαμηλού κόστους οραματίζονται οι αρμόδιοι χωρίς ωστόσο να επιθυμούν να ανοίξουν διάπλατα τις πόρτες σε επιχειρήσεις που δεν θα είναι σε θέση να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.
Οι βασικοί άξονες που συζητούνται είναι η απλοποίηση δηλαδή παραμερίζοντας τις χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες Το δεύτερο στάδιο είναι η τυποποίηση.
Σε ένα ενιαίο έντυπο θα συγκεντρώνονται και θα καταγράφονται όλες οι πληροφορίες της εταιρείας.
Επιπλέον θα γίνει προσπάθεια μείωσης του κόστους της έκδοσης εταιρικού ομολόγου και το πιο σημαντικό είναι η απλοποίηση των ελέγχων από τις λογιστικές εταιρείες.
Ο έλεγχος των λογιστικών βιβλίων δεν μπορεί να κοστίζει μία περιουσία για μία μικρή εταιρεία.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θεωρεί ότι Χρηματιστήριο Αθηνών μπορεί να αναλάβει να παρακολουθεί τη διαπραγμάτευση των εταιρικών ομολόγων δίνοντας πληροφορίες για την προσφορά και τη ζήτηση όσο και για τις τιμές των ομολόγων. Ο σχεδιασμός των Αρχών θέλει να συμπεριλάβει και την αγορά των αμοιβαίων κεφαλαίων.
Σήμερα ο κανονισμός θέτει περιορισμούς σε ότι αφορά τη διασπορά των κεφαλαίων.
Ήδη η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μελετά σχέδιο με το άνοιγμα της αγοράς των εταιρικών ομολόγων, οι διαχειριστές να έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν από ένα σύνολο 20 διαφορετικών εταιρικών ομολόγων να τοποθετήσουν κεφάλαια τουλάχιστον σε 15 έτσι ώστε να προσδοκούν και μία καλύτερη απόδοση σε σχέση με τον ανταγωνισμό.
Στο τραπέζι έχει πέσει η σκέψη να δοθεί άδεια σε αμοιβαία κεφάλαια που θα επενδύουν το μεγαλύτερο μέρος του χαρτοφυλακίου τους σε εταιρικά ομόλογα.
Όμως η ελληνική γραφειοκρατία και κυρίως η παρελθούσα νομολογία μπορεί να τινάξει στον … αέρα όλα τα σχέδια.
Απίστευτο κι όμως ελληνικό ο νόμος 876 του 1979 το άρθρο 15 παράγραφος 5 ορίζει ότι η απόδοση ενός ομολόγου που κυκλοφορεί στην εγχώρια αγορά δεν πρέπει να έχει απόδοση υψηλότερη του 5,2%.
Η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή δημιουργεί εμπόδια στην υλοποίηση των σχεδίων διότι στις παρούσες οικονομικές συνθήκες οι αποδόσεις με οροφή τα επίπεδα του 5% θεωρούνται εκτός πραγματικότητας.
Να σημειωθεί ότι χρηματιστηριακές εταιρείες έχουν στο προθάλαμο εταιρείες που επιθυμούν την έκδοση ομολόγων για την χρηματοδότηση των επιχειρηματικών σχεδίων τους.
Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι είναι ο μόνος δρόμος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αναζητήσουν κεφάλαια αφού οι τράπεζες στην ουσία αδυνατούν να δώσουν ρευστότητα στις επιχειρήσεις ενώ η αγορά των μετοχών βρίσκεται σε φάση απαξίωσης.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης