Τελευταία Νέα
Οικονομία

Dijsselbloem: Δεν βγαίνουν τα νούμερα για το ασφαλιστικό - Draghi: Άμεσα η αξιολόγηση, υψηλά τα NPLs στις τράπεζες

tags :
Dijsselbloem: Δεν βγαίνουν τα νούμερα για το ασφαλιστικό - Draghi: Άμεσα η αξιολόγηση, υψηλά τα NPLs στις τράπεζες
H λήψη αποφάσεων θα εξαρτηθεί από την ικανότητα της Ελλάδας να διατηρήσει το πρωτογενές πλεόνασμα, ξεκαθαρίζει ο Dijsselbloem
Στην πορεία της ελληνικής οικονομίας αναφέρθηκαν από Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem και ο διοικητής της ΕΚΤ, Mario Draghi.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταγράψει σημαντική πρόοδο σε επίπεδο δημοσιονομικής προσαρμογής, δήλωσε ο διοικητής της ΕΚΤ, Mario Draghi. 
Ο Draghi τόνισε ότι η κατάσταση στην ελληνική οικονομία είναι καλύτερη σε σχέση με τον περασμένο Ιούνιο, σημείωσε ωστόσο ότι όσον αφορά τις ελληνικές τράπεζες, το επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει υψηλό.
Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού πρέπει να είναι βιώσιμη, τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από τους δανειστές θα ολοκληρωθεί σύντομα.
Σοβαρή χαρακτήρισε την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για το ασφαλιστικό ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, τονίζοντας ωστόσο ότι προς το παρόν «τα νούμερα δεν βγαίνουν», ζητώντας επί της ουσίας από την Αθήνα πιο δραστικές παρεμβάσεις.
 
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, οι δανειστές εμμένουν σε μειώσεις των κύριων συντάξεων.
Όσον αφορά το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης τόνισε μιλώντας στο Bloomberg ότι η λήψη αποφάσεων θα εξαρτηθεί από την ικανότητα της Ελλάδας να διατηρήσει το πρωτογενές πλεόνασμα.
Όπως εξ΄γηση ο Dijsselbloem, «μία επιλογή είναι ότι απλά θα δώσουμε μία αμοιβαία υπόσχεση. Οι Έλληνες θα υποσχεθούν στους Ευρωπαίους εταίρους τους ότι θα διατηρήσουν το πρωτογενές πλεόνασμα, με άλλα λόγια να έχουν έναν καλό προϋπολογισμό.
Και εμείς θα υποσχεθούμε ότι θα είμαστε έτοιμοι να μειώσουμε αυτά τα υψηλά επίπεδα στο μέλλον», προσθέτοντας:
«Αυτή θα ήταν πραγματικά μία εύλογη λύση, επειδή το πρώτο υψηλό επίπεδο θα είναι σε 10 ή 15 χρόνια και είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί το μέγεθός του».
Εναλλακτικά, η Ευρωζώνη θα μπορούσε να προσπαθήσει να υπολογίσει τώρα τα μέτρα που θα απαιτούνταν και να λάβει άμεσα δράση για να μειωθούν τα υψηλά επίπεδα των πληρωμών (για την εξυπηρέτηση του χρέους), είπε ο Ντάισελμπλουμ. Σημείωσε, επίσης, ότι το μέγεθος της ελάφρυνσης του χρέους θα εξαρτηθεί από το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια.
Αναφερόμενος στη Βρετανία, ζήτημα το οποίο απασχολεί ιδιαίτερα το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, λόγω του κινδύνου Brexit, ο Dijsselbloem δήλωσε ότι θεωρεί πιθανή μια συμφωνία Βρετανίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Για την προσφυγική κρίση, τόνισε ότι ο αριθμός των προσφύγων πρέπει να μειωθεί, ενώ όσον αφορά την Κίνα, σημείωσε ότι αντιμετωπίζει δομικά προβλήματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης