Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αποστόλου (υπ. Αγρ. Ανάπτυξης): Σημαντικοί περιορισμοί για την Ελλάδα με τα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη γεωργία

Αποστόλου (υπ. Αγρ. Ανάπτυξης): Σημαντικοί περιορισμοί για την Ελλάδα με τα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη γεωργία
Απαραίτητη αύξηση των κοινοτικών πόρων, δίχως όμως την επαναφορά των κρατικών ενισχύσεων - Τα νέα μέτρα δεν πρέπει να οδηγήσουν σε επιδότηση της υπερπαραγωγής, αλλά στη διασφάλιση του εισοδήματος των παραγωγών
Στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα αναφορικά με τα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη στήριξη του γεωργικού τομέα, αναφέρθηκε στο Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες ο έλληνας υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελος Αποστόλου, παρεμβαίνοντας τη Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, ο κ. Αποστόλου σημείωσε τις δυνατότητες τους και τις προσπάθειες που γίνονται στην Ελλάδα για την εκμετάλλευση των χρηματοδοτικών εργαλείων, με στόχο την εξασφάλιση της απαραίτητης ρευστότητας και καλύτερης αξιοποίησης των κοινοτικών πόρων.
Παράλληλα, όμως, υπογράμμισε τους περιορισμούς που διαπιστώνονται στην πράξη, λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η χώρα και το τραπεζικό σύστημα.
Συνεχίζοντας την παρέμβασή του, ο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης επεσήμανε ότι έχει ξεκινήσει η προετοιμασία για τη διαμόρφωση των κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων στην αγροτική ανάπτυξη.
Ακόμη, σημείωσε την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο μελλοντικής υποκατάστασης των ενισχύσεων στη γεωργία από τη χρήση χρηματοδοτικών εργαλείων, ενώ με αφορμή τη συζήτηση για την κατάσταση της αγοράς, τόνισε τη σημασία του κτηνοτροφικού τομέα για την ανάπτυξη και την απασχόληση στην ελληνική ύπαιθρο, αναφέροντας ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα στήριξης των κτηνοτρόφων.
Εξάλλου, ο κ. Αποστόλου μίλησε για την ανάγκη αύξησης των κοινοτικών πόρων, αποκλείοντας την επαναφορά των κρατικών ενισχύσεων, ενώ αναφέρθηκε και σε μεσοπρόθεσμα μέτρα, όπως στον ευρωπαϊκό μηχανισμό εποπτείας της γαλακτοπαραγωγής, στη καθιέρωση κώδικα δεοντολογίας στις εμπορικές σχέσεις, στις συλλογικές δράσεις των παραγωγών και στην υποχρεωτική επισήμανση της προέλευσης των γαλακτοκομικών προϊόντων και προϊόντων κρέατος, μέτρα που αναμένεται να συμβάλουν στη διαφάνεια και στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.
Ακόμη αναφέρθηκε στην ανάγκη αξιοποίησης των χρηματοδοτικών εργαλείων για τη χορήγηση χαμηλότοκων δανείων και την ανάπτυξη ενός ευρωπαϊκού εργαλείου εξαγωγικών πιστώσεων που θα βοηθήσουν στην τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης στις αγροτικές περιοχές.
Τέλος, ο έλληνας υπουργός σημείωσε ότι η διεύρυνση του μέτρου της ιδιωτικής αποθεματοποίησης τυριών σε μόνιμη βάση, η υλοποίηση των νέων αλλά και έκτακτων προγραμμάτων προώθησης και η προστασία των συμφερόντων της Ένωσης κατά τις διαπραγματεύσεις της Επιτροπής με τις Τρίτες Χώρες είναι προς τη σωστή κατεύθυνση για τη σταθεροποίηση της αγοράς.
Έκλεισε δε με την επισήμανση ότι δε ότι όποια μέτρα αναληφθούν δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, να οδηγήσουν στην «επιδότηση» της υπερπαραγωγής, αλλά κυρίως στη διασφάλιση του εισοδήματος των παραγωγών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης