Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης: Έρχονται ραγδαίες εξελίξεις και παραιτήσεις από τη διοίκηση

tags :
Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης: Έρχονται ραγδαίες εξελίξεις και παραιτήσεις από τη διοίκηση
Κατά πληροφορίες η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει η πρόταση χρηματοδότησης από την Τράπεζα Πειραιώς 
Καταιγιστικές θα είναι οι εξελίξεις τα επόμενα 24ωρα όσον αφορά στην Ελληνική Βιοημηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ), όπως προκύπτει από δημοσιογραφικές πληροφορίες μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους εργαζόμενους της εταιρείας αλλά και τη διοίκησή της στην Αθήνα.
Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στη διάρκεια της συνάντησης τόσο ο πρόεδρος του ΔΣ της εταιρείας Γιώργος Λάντζας όσο και αρκετά μέλη του Συμβουλίου κατέστησαν σαφή την πρόθεσή τους να παραιτηθούν εφόσον τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο χρηματοδότησης που έχει προτείνει η Τράπεζα Πειραιώς, θέτοντας ως προϋπόθεση την πώληση των εργοστασίων της ΕΒΖ στη Σερβία.
Μόλις λίγες ώρες νωρίτερα, την Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016, ο κ. Λάντζας είχε δηλώσει ότι η διοίκηση της βιομηχανίας βρίσκεται ενώπιον κρίσιμων αποφάσεων και δύσκολων καθώς οι προϋποθέσεις που τίθενται από την Τράπεζα, δηλαδή η πώληση των εργοστασίων, εγείρει και νομικές ευθύνες για τα μέλη και τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου.
Όπως και να έχει, οι όποιες αποφάσεις, πχ παραιτήσεων, θα ανακοινωθούν εντός των επομένων ωρών καθώς το ΔΣ συνεδριάζει το Σάββατο 2 Απριλίου το πρωί στη Θεσσαλονίκη.
Αν υπάρξουν παραιτήσεις, δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι οι θέσεις θα καλυφθούν άμεσα προκειμένου να προχωρήσει το γρηγορότερο δυνατό το πρόγραμμα χρηματοδότησης.
Προβληματισμός και επιφυλακτικότητα επικρατούν, όμως, και από την πλευρά των εργαζομένων.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων Χριστόδουλος Βαρκάκης, μετά τη συνάντηση με τον Γ. Σταθάκη, υποστήριξε ότι υπάρχουν ακόμη «πολλά και καίρια αναπάντητα ερωτήματα που πρέπει ν' απαντηθούν» και γι αυτό θα γίνει και νέα συνάντηση στο υπουργείο εντός των επομένων ημερών.
Δήλωσε ότι η κυβέρνηση, δια του κ. Σταθάκη, ξεκαθάρισε ότι έχει αποφασίσει να προχωρήσει με το σχέδιο της Τράπεζας Πειραιώς με πρώτη πράξη να αποτελεί την πώληση των δύο εργοστασίων της ΕΒΖ στη Σερβία, που θα γίνει μέσω διεθνούς διαγωνισμού.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Βαρκάκης τόνισε ότι «δεν υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο για τη βιωσιμότητα και το μέλλον της βιομηχανίας και αυτό είναι κάτι που κατέστη σαφές σε διάφορα επίπεδα των συνομιλιών μας».
Το υπουργείο, βέβαια, από την άλλη στην ανακοίνωση που εξέδωσε υποστηρίζει ότι η υιοθέτηση και εφαρμογή του σχεδίου της πιστώτριας τράπεζας ανοίγει το δρόμο για την αποπληρωμή των τευτλοπαραγωγών -ύψους 8 εκατ. ευρώ για την καμπάνια του 2015- και τη διαμόρφωση ενός πλαισίου για μόνιμη και οριστική λύση που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα όλων των εμπλεκομένων με τη δραστηριότητα της ΕΒΖ, αλλά και την ίδια την βιομηχανία.
Τέλος, και οι τευτλοπαραγωγοί εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί και χαρακτηριστικό είναι ότι ο πρόεδρος των τευτλοπαραγωγών Κεντρικής Μακεδονίας, Παύλος Μπογιαννίδης, δήλωνε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο «επειδή καταλαβαίνουμε ότι η διαδικασία θα τραβήξει για πολύ καιρό, πρέπει και όλοι να κατανοήσουν ότι βρισκόμαστε σε άθλια οικονομική κατάσταση.
Για αυτό ζητάμε, εκτός της συνδεδεμένης-53 ευρώ/στρέμμα-που θα μας καταβληθεί τη Δευτέρα να μας εξοφλήσουν και το πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης για την τριετία από το 2013.
Τις επόμενες μέρες οι τευτλοπαραγωγοί θα συνεδριάσουν για να αποφασίσουν πως θα κινηθούν για να πάρουν τα οφειλόμενα από την ΕΒΖ αλλά και για να διεκδικήσουν αποζημιώσεις για την φετινή καλλιέργεια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης