Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σαββάκης: Το Καζακστάν και η Ελλάδα χάνουν θέσεις στην κατάταξη της ανταγωνιστικότητας.

Σαββάκης: Το Καζακστάν και η Ελλάδα χάνουν θέσεις στην κατάταξη της ανταγωνιστικότητας.
Άρθρο Προέδρου Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, κ. Αθανάσιου Σαββάκη 
Τα αναλυτικά αποτελέσματα από την Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας του IMD, εμφανίζουν την Ελλάδα να καταλαμβάνει την 56η θέση στην Παγκόσμια Κατάταξη Ανταγωνιστικότητας μεταξύ των 61 χωρών που μελετώνται από το διεθνές ινστιτούτο, σημειώνοντας ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ κατά επτά (6) θέσεις σε σχέση με την περυσινή της κατάταξη.
Μάλιστα, η Ελλάδα σημειώνει τη δεύτερη μεγαλύτερη πτώση στη συνολική κατάταξη, μετά από εκείνην του Καζακστάν (47 η θέση) το οποίο υποχωρεί κατά 13 θέσεις από την περυσινή κατάταξη.

Η επιδείνωση της κατάταξης της χώρας μας αποδίδεται:

• Στην επιδείνωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και κλίματος, που μεταφράζεται σε κατακρήμνιση του δείκτη «Επιχειρηματικής Αποτελεσματικότητας» της ελληνικής οικονομίας κατά δεκατέσσερις (14) θέσεις, και,

• Στην υποχώρηση της επίδοσης στους επιμέρους δείκτες Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας και Υποδομών κατά δυο (2) και τρεις (3) θέσεις αντίστοιχα σε σχέση με πέρυσι..
Η σημαντική επιδείνωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της χώρας μας που σημειώθηκε στην κατηγορία της «Επιχειρηματικής Αποτελεσματικότητας» κατά δεκατέσσερις (14) ολόκληρες θέσεις το 2015 σε σχέση με το 2014, και στην οποία αποδίδεται και η υποχώρηση της Ελλάδας στη συνολική κατάταξη, οφείλεται στην πιστωτική ασφυξία και την έλλειψη ρευστότητας των εγχώριων επιχειρήσεων κατά το 2015, όπως αποτυπώνονται στους σχετικούς δείκτες:

• Η χώρα μας καταλαμβάνει την τελευταία θέση (61 η ) στους δείκτες χρηματοοικονομικού κινδύνου και λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού κλάδου, ενώ, σημειώνει τη δεύτερη χειρότερη επίδοση (60 η θέση στις 61 χώρες) στο δείκτη διαθεσιμότητας πιστώσεων προς τις επιχειρήσεις.
Επιπλέον:

• Η χαμηλή αξιοπιστία της χώρας μας έχει επηρεάσει την εικόνα («image») της Ελλάδας στο εξωτερικό (60 η θέση – προτελευταία) γεγονός που αντανακλάται στη δυσκολία των μεταποιητικών επιχειρήσεων να εξάγουν τα προϊόντα τους στις διεθνείς αγορές.
Τα στοιχεία αυτά είναι ενδεικτικά της πτωτικής πορείας της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας και αποτυπώνουν με τον πλέον δραματικό τρόπο την επίδραση των capital controls και της επιβολής υπέρμετρης φορολογίας και αφαίμαξης της ρευστότητας (π.χ. προκαταβολή φόρου) των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα.
Για τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) η πτώση της Ελλάδας κατά έξι (6) θέσεις στην Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας του IMD για το 2015, συνιστά, όπως άλλωστε είχαμε επισημάνει σχετικά και πέρυσι, σαφέστατο μήνυμα προς την κυβέρνηση για εντατικοποίηση των προσπαθειών προς την κατεύθυνση της ανάταξης της οικονομίας της χώρας και για το σχεδιασμό κατάλληλων πολιτικών ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των εγχώριων επιχειρήσεων.
Με βάση τις επιδόσεις της χώρας μας στους 342 δείκτες (ποσοτικούς και ποιοτικούς) που αξιολογούνται από το IMD στο πλαίσιο της εξαγωγής των αποτελεσμάτων της Παγκόσμιας Επετηρίδας Ανταγωνιστικότητας (WCY), το διεθνούς φήμης ινστιτούτο IMD θεωρεί ότι οι πέντε (5) κύριες προκλήσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής οικονομίας, κατά το 2015, ήταν και είναι:

1. Η ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, για την ουσιαστική ενίσχυση της διεθνούς τους ανταγωνιστικότητας,

2. Η προσέλκυση και υλοποίηση ξένων και εγχώριων επενδύσεων,

3. Η ανασυγκρότηση και αναδιάρθρωση του εγχώριου παραγωγικού συστήματος, με προτεραιότητες τη μεταποιητική δραστηριότητα και την ενίσχυση της καινοτομίας,

4. Η απλοποίηση και ο εξορθολογισμός του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ειδικά σε όρους αποτελεσματικότητας του φορολογικού πλαισίου, και,

5. η υλοποίηση ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης, προσαρμοσμένων όμως στις ανάγκες των τοπικών επιχειρήσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης