Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αναστασόπουλος (Ελληνοαμερικανικό Επ.): Οι προσδοκίες από την επίσκεψη Obama υπερβαίνουν τις ρεαλιστικές εκτιμήσεις

Αναστασόπουλος (Ελληνοαμερικανικό Επ.): Οι προσδοκίες από την επίσκεψη Obama υπερβαίνουν τις ρεαλιστικές εκτιμήσεις
Ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Σίμος Αναστασόπουλος πιστεύει ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αξιοποιήσει την επίσκεψη Obama 
Ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, Σίμος Αναστασόπουλος, μιλά στο worldenergynews.gr για την επόμενη μέρα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων μετά την εκλογή του Donald Trump.
Ως «δώρο εξ' ουρανού» χαρακτηρίζει την επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ, Barack Obama, ενώ την ίδια στιγμή αναγνωρίζει ότι η εκλογή του Donald Trump ανατρέπει την ως τώρα προσέγγιση της επίσκεψης του Προέδρου Obama εφόσον δεν θεωρείται πλέον δεδομένη η συνέχεια της πολιτικής Obama.
Ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Σίμος Αναστασόπουλος πιστεύει ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αξιοποιήσει την επίσκεψη Obama ως την μοναδική αυτή ευκαιρία για να προσεγγίσει τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Η συνέντευξη έχει ως εξής:

- Κύριε πρόεδρε τι σημαίνει για την Ελλάδα η επίσκεψη του αμερικανού προέδρου Barack Obama;

Ο Πρόεδρος Obama επιλέγει να επισκεφθεί την Ελλάδα και να κλείσει με μια εμβληματική ομιλία, με φόντο την Ακρόπολη, την θητεία του.
Οι συμβολισμοί και τα μηνύματα της επίσκεψης είναι προφανή και η σημασία για την Ελλάδα τεράστια.
Παρουσιάζεται μια μοναδική ευκαιρία να επαναδιατυπωθούν σε ένα διεθνές ακροατήριο όχι μόνο οι ελληνικές θέσεις αλλά και οι σχέσεις Ευρώπης – ΗΠΑ δια στόματος του Έλληνα Πρωθυπουργού αναβαθμίζοντας την Ελλάδα στα μάτια του νέου Προέδρου και του επιτελείο του, ακριβώς στη φάση που διαμορφώνουν άποψη και διάθεση εξωτερικής πολιτικής.
(Να σημειωθεί ότι την τελευταία στιγμή ανακοινώθηκε ότι η ομιλία του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών θα γίνει στο κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος καθώς κρίθηκε ότι η επιλογή της Πνύκας δεν πληρούσε τις προδιαγραφές ασφαλείας).

- Κύριε πρόεδρε, οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σε αρκετά καλό σημείο αν κρίνουμε ότι οι παρεμβάσεις των αμερικανών εστιάζονται στη διευθέτηση του ελληνικού χρέους; Αλλά ακόμη δεν έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα;
Τι εκτιμάται η Ελλάδα θα έχει κάποια οφέλη από την επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ;

Οι προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί από την επίσκεψη Obama υπερβαίνουν τις ρεαλιστικές εκτιμήσεις.
Το ελληνικό χρέος και η αναδιάρθρωση του εξαρτώνται από τους δανειστές της Ελλάδας όπου δεν περιλαμβάνονται οι ΗΠΑ.
Ασφαλώς η θέση της ισχυρότερης κυβέρνησης παγκοσμίως ασκεί πίεση στους εταίρους μας και σε αυτό το επίπεδο θα πρέπει να αναμένεται και η παρέμβαση του προέδρου Ομπάμα στην Αθήνα.
Τα οφέλη πρέπει να αναζητηθούν στο σήμα και τα μηνύματα που θα στείλει η Ελληνική κυβέρνηση κατά την επίσκεψη Obama και τα οποία δυνητικά μπορούν να ισχυροποιήσουν την σημασία της Ελλάδας στο ρεπουμπλικανικό επιτελείο.

- Κύριε πρόεδρε, όμως η εκλογή του Trump στη θέση του προέδρου των ΗΠΑ αλλάζουν τα δεδομένα και για την Ελλάδα.
Μειώνεται η αξία του ταξιδιού του Obama στη χώρα μας.
Κύριε πρόεδρε, πως πρέπει να χειριστεί η ελληνική κυβέρνηση την επίσκεψη του Obama με φόντο όμως την εκλογή Trump.

Η εκλογή Trump ανατρέπει την ως τώρα προσέγγιση της επίσκεψης του προέδρου Obama εφόσον δεν θεωρείται πλέον δεδομένη η συνέχεια της πολιτικής Obama.
Οι θέσεις των ρεπουμπλικάνων χρειάζεται να ληφθούν υπόψη τώρα, και με βάση αυτή τη θεώρηση θα πρέπει η Αθήνα να εκμεταλλευτεί την μοναδική αυτή ευκαιρία και να προσεγγίσει την νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Με αυτό το δεδομένο η επίσκεψη Obama είναι δώρο εξ ουρανού για να ενημερωθεί άμεσα και έγκαιρα η νέα αμερικανική ηγεσία για τις θέσεις της Ελλάδας και τη διάθεση της να συνεργαστεί εποικοδομητικά με τις ΗΠΑ.

- Κύριε πρόεδρε, ποια θέματα πρέπει να αναδείξει η ελληνική κυβέρνηση με την ευκαιρία επίσκεψης του προέδρου Obama;

Με βάση το σκεπτικό που διατύπωσα και ανωτέρω, θεωρώ ότι όλα τα θέματα πρέπει να αναδειχθούν κατά την επίσκεψη, με κυριότερα την σταθερή κατεύθυνση της εξωτερικής και οικονομικής πολιτικής της Ελλάδας προς τη Δύση, την δέσμευση μας στο μεταρρυθμιστικό έργο και την προσπάθεια εξυγίανσης στης οικονομίας, και κατόπιν τα θέματα που αφορούν το μεταναστευτικό, τα γεωπολιτικά, την ενέργεια και το χρέος.
Ξεχωριστή ασφαλώς θέση έχει η συζήτηση για το Κυπριακό.

- Η ελληνική κυβέρνηση όπως και πολλές άλλες δεν ανέμεναν την εκλογή του Trump. Πώς πρέπει να καλύψει το κενό η ελληνική διπλωματική ηγεσία;

Η εκλογή Trump μπορεί να μην ήταν αναμενόμενη αλλά ήταν απολύτως πιθανή και ως τέτοια είχε ήδη προσεγγιστεί και από την ελληνική κυβέρνηση, όπως άλλωστε δηλώθηκε και επισήμως.
Η σχέσεις Ελλάδας ΗΠΑ βρίσκονται σήμερα σε εξαιρετικά καλό σημείο και από αυτή τη βάση και με στόχο την επιβεβαίωση της πρέπει να κινηθεί η ελληνική διπλωματία.
Η ρεπουμπλικανική ηγεσία αναμένει και πρέπει να αντιληφθεί την εποικοδομητική και φιλική διάθεση της Ελλάδας προς τις ΗΠΑ και τον νέο Πρόεδρο και αυτό θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από την ελληνική ηγεσία και να αποτελέσει τον οδηγό της στρατηγικής μας.

- Κύριε πρόεδρε, ο Τούρκος Πρόεδρος Erdogan έδειξε πιο προετοιμασμένος από την εκλογή του Trump.
Πιστεύετε ότι θα αλλάξουν οι ισορροπίες της αμερικανικής διπλωματίας έναντι της χώρας μας;

Δεν θα πρέπει να αναμένονται ριζικές αλλαγές στην αμερικανική εξωτερική πολιτική που χαρακτηρίζεται από συνέχεια και τον απολύτως θεσμικό τρόπο που λειτουργεί. Δεδομένης και της απόστασης που κράτησε ο Trump στα θέματα εξωτερικής πολιτικής κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας θα πρέπει να περιμένουμε τις τοποθετήσεις των επιτελών και συμβούλων του για να σχηματίσουμε άποψη για τις κατευθύνσεις της πολιτικής του.
Η προετοιμασία βεβαίως και η ανάπτυξη των σχέσεων με τους ανθρώπους της ρεπουμπλικανικής ηγεσίας είναι απαραίτητες και πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα.
Η Ελλάδα χρειάζεται μεγαλύτερη παρουσία στα κέντρα λήψης αποφάσεων στην Ουάσιγκτον.

- Κύριε πρόεδρε οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις μπορούν να βελτιωθούν περαιτέρω και ποιες πρέπει να είναι οι βασικές αρχές μιας κυβέρνησης σε αυτή την κατεύθυνση; 

Θεωρώ απολύτως βάσιμη την προοπτική βελτίωσης των ήδη εξαιρετικών σχέσεων μας με τις ΗΠΑ και περιέγραψα ήδη την αναγκαία κατά την άποψη μου προσέγγιση.
Με την παρουσία στην Ελλάδα του κου Pyatt, ενός ιδιαίτερα δραστήριου και αποτελεσματικού αμερικανού πρέσβη, και την αξιοποίηση των ικανών Ελληνοαμερικανών συμβούλων στο επιτελείο του νέου Προέδρου υπάρχει γόνιμο έδαφος για περαιτέρω βελτίωση.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

Πηγή: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης