Τελευταία Νέα
Οικονομία

Επιστροφή φόρου σε όσους πραγματοποιούν ηλεκτρονικές συναλλαγές προτείνει ο ΣΕΒ

Επιστροφή φόρου σε όσους πραγματοποιούν ηλεκτρονικές συναλλαγές προτείνει ο ΣΕΒ
Ο ΣΕΒ θεωρεί ότι γίνονται θετικά βήματα αλλά είναι άτολμα και μη ολοκληρωμένα
Επιστροφή φόρου στους καταναλωτές προτείνει ως κίνητρο για την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών.
Σύμφωνα με τις θέσεις που εξέφρασε εκ μέρους του ΣΕΒ ο Μιχάλης Μητσόπουλος στις επιτροπές που συζητείται το νομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα, την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων και τον πτωχευτικό κώδικα, το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο διότι η διαδικασία πτώχευσης μπορεί να είναι και 50 μήνες και να φτάσει το 15% της αξίας μιας επιχείρησης «και αυτό είναι ένα μεγάλο ζήτημα στην κρίση που πρέπει να αντιμετωπιστεί».
«Το νομοσχέδιο σίγουρα κάνει κάποια βήματα για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αλλά υπάρχουν και αδυναμίες», είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του ΣΕΒ, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, εξηγώντας πως δεν υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση του πλαισίου που καθορίζει τη χρήση κάποιων εργαλείων και επιπλέον δεν φαίνεται να υπάρχει συντονισμός με την επικείμενη ακόμα νομοθέτηση για τη διαδικασία εξωδικαστικού συμβιβασμού.
Ο ΣΕΒ υπογραμμίζει ότι όλες οι παρεμβάσεις θα πρέπει να προχωρήσουν με βάση και τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και με τρόπο αρμονικό.
Επισημαίνει επίσης ότι η πτωχευτική εκκαθάριση συνεχίζει να χρειάζεται ριζική απλοποίηση και επανασχεδιασμό, και αυτό δεν φαίνεται να γίνεται στην έκταση που πρέπει με το νομοσχέδιο.
Σε ό,τι αφορά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, ο ΣΕΒ θεωρεί ότι γίνονται θετικά βήματα αλλά είναι άτολμα και μη ολοκληρωμένα.
Αναφέρει επίσης ότι απουσιάζει από τη ρύθμιση το σημαντικό μέτρο για την καθιέρωση της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής τιμολόγησης μεταξύ των επιχειρήσεων αλλά και με τους προμηθευτές του δημοσίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με ταυτόχρονη μεταβίβαση στοιχείων στη ΓΓΠΣ.
Ο Σύνδεσμος εκτιμά ότι αυτό το μέτρο θα προσέδιδε ένα όφελος μεγαλύτερο του 1 δισ. ετησίως για τις ελληνικές επιχειρήσεις αλλά και αντίστοιχο όφελος από την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Αναφορικά με τα φορολογικά κίνητρα για το χτίσιμο του αφορολογήτου, ο εκπρόσωπος του ΣΕΒ, Γιώργος Ναθαναήλ, είπε ότι στην ουσία είναι ποινή για μη συμμόρφωση και όχι φορολογικά κίνητρα.
«Θεωρούμε ότι ουσιαστικό κίνητρο θα ήταν η επιστροφή φόρου στον καταναλωτή ο οποίος διενεργεί ηλεκτρονικές συναλλαγές σε ειδικές κατηγορίες συναλλαγών όπως πχ τους ελεύθερους επαγγελματίες», ανέφερε ο κ. Ναθαναήλ.
Στο θέμα των κινήτρων, ο ΣΕΒ επισημαίνει ότι υπάρχουν ασάφειες στην πρόβλεψη για λοταρία και τονίζει ότι τα κίνητρα όπως έχουν διαμορφωθεί μειώνουν τη δυνατότητα αποταμίευσης για τους πολίτες, συνεπώς τα εισοδήματα που αποταμιεύονται θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στο αφορολόγητο.
Προτείνει επίσης τα ποσοστά τεκμηρίωσης να υπολογίζονται στο εισόδημα μετά την απόδοση της εισφοράς αλληλεγγύης.
Ο ΣΕΒ επισημαίνει επίσης ότι οι επιλέξιμες δαπάνες με ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις θα πρέπει να είναι διευρυμένες και να συμπεριλαμβάνουν και πληρωμές όπως οι ΔΕΚΟ, τα ενοίκια και τα ασφάλιστρα και προτείνει επίσης διατάξεις για την καθιέρωση ηλεκτρονικών πληρωμών προς το δημόσιο.
Σημαντική για την επιτυχία της ρύθμισης θα ήταν και η θεσμοθέτηση του ακατάσχετου λογαριασμού.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης