Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πηγές Ε.Ε: Διαβουλεύσεις Dijsselbloem με Ελλάδα και Ευρωζώνη - Ορόσημο το Eurogroup (20/02)

tags :
Πηγές Ε.Ε: Διαβουλεύσεις Dijsselbloem με Ελλάδα και Ευρωζώνη - Ορόσημο το Eurogroup (20/02)
Στόχος είναι να διαμορφωθεί μέσα στις επόμενες μέρες ένα διαπραγματευτικό πλαίσιο, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης
Σε διαβουλεύσεις με Έλληνες αξιωματούχους και αξιωματούχους της Ευρωζώνης θα προχωρήσει ο Jeroen Dijsselbloem, εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με πηγές της Ε.Ε.
Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, το Euro Working Group θα συνεδριάσει σήμερα χωρίς να αναμένεται κάποια απόφαση για την Ελλάδα.
Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο δεν θα πρέπει να αναμένεται οποιαδήποτε απόφαση σε σχέση με την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα.
Όπως τόνισε, μετά τη σημερινή συζήτηση, που είναι σημαντική γιατί θα αφορά στην ουσία των ανοικτών ζητημάτων της αξιολόγησης, ο πρόεδρος του Εurogroup Jeroen Dijsselbloem, θα πραγματοποιήσει σειρά διαβουλεύσεων, τόσο με αξιωματούχους της Ευρωζώνης, όσο και με την ελληνική κυβέρνηση.
Στόχος είναι να διαμορφωθεί μέσα στις επόμενες μέρες ένα διαπραγματευτικό πλαίσιο, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Στις Βρυξέλλες εργάζονται με χρονικό ορίζοντα την προσεχή συνεδρίαση του Εurogroup, της 20ής Φεβρουαρίου, στη διάρκεια του οποίου θα επιδιωχθεί είτε μια πολιτική συμφωνία σε όλα τα ανοικτά ζητήματα, είτε απόφαση για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, με εντολή να κλείσουν σε λίγες μέρες την αξιολόγηση.
Το βασικό πρόβλημα που εμποδίζει μέχρι τώρα την επίτευξη συμφωνίας είναι η νομοθέτηση προληπτικών δημοσιονομικών μέτρων από την κυβέρνηση, ώστε να διασφαλιστεί η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ ετησίως μετά το 2018. Από την πλευρά τους και οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να δώσουν ανταλλάγματα, όπως η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, αλλά και η περαιτέρω διευκρίνιση από τώρα των μεσοπρόθεσμων μέτρων που θα ληφθούν το 2018 για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης