Τελευταία Νέα
Οικονομία

Rice (ΔΝΤ): Η στήριξη της Ελλάδας δεν είναι ανευ όρων, εξαρτάται από τις μεταρρυθμίσεις - Εμμένουμε στο DSA μας

Rice (ΔΝΤ): Η στήριξη της Ελλάδας δεν είναι ανευ όρων, εξαρτάται από τις μεταρρυθμίσεις - Εμμένουμε στο DSA μας
«Εμμένουμε σε αυτή την ανάλυσή μας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους», τόνισε ο Rice
Η στήριξη της Ελλάδας δεν είναι άνευ όρων, αλλά εξαρτάται από τις μεταρρυθμίσεις, υποστήριξε ο εκπρόσωπος Τύπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Gerry Rice, ο οποίος κατέστησε σαφές ότι το Ταμείο εμμένει στην ανάλυσή του για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους (DSA).
Ειδικότερα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, στο πλαίσιο της σημερινής (9/2) προγραμματισμένης ενημέρωσης των δημοσιογράφων, αν και το Ταμείο αναγνωρίζει ότι η Ευρώπη έχει προσφέρει αξιοσημείωτη βοήθεια στην Ελλάδα και έχει τονίσει επανειλημμένως ότι συνεχίσει να στηρίζει τη χώρα μακροπρόθεσμα, ωστόσο γνωρίζει εμπειρικά πως «αυτή η υποστήριξη δεν είναι άνευ όρων», καθώς εξαρτάται από τις μεταρρυθμίσεις.
Σημειώνεται πως ο Rice άφησε να εννοηθεί ότι το Ταμείο φοβάται το ενδεχόμενο μιας νέας εκλογικής «αναποδιάς», οδηγώντας εκ νέου τη χώρα σε περιδίνηση και τους φόβους για «Grexit» σε αναζωπύρωση.
«Δύο φορές στο παρελθόν, το 2012 και το 2015, είδαμε την Ελλάδα αντιμέτωπη με την κρίση, ακριβώς επειδή οι στόχοι που τέθηκαν δεν επιτεύχθηκαν και η Ευρώπη ήρε τη στήριξή της, οδηγώντας - και στις δύο περιπτώσεις - σε συζητήσεις για έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη», είπε συγκεκριμένα.
Ερωτηθείς σχετικά με το άρθρο του Klaus Regling, ο οποίος διατύπωσε την εκτίμηση ότι δε συντρέχει λόγος ανησυχίας για το ελληνικό χρέος, καθώς αν εφαρμοστούν τα συμπεφωνημένα, τότε η βιωσιμότητά του είναι εφικτή, ενώ σημείωσε πως το ΔΝΤ δε συμφωνεί με αυτή την άποψη, περί βιωσιμότητας του χρέους, καθώς δε λαμβάνει υπόψη τη δέσμευση του Eurogroup για περαιτέρω στήριξη, ο Gerry Rice δήλωσε χαρακτηριστικά πως «αυτή η στήριξη, εξαρτάται τόσο από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, όσο και από την εκπλήρωση των στόχων», υπενθυμίζοντας πως το 2015 η Ελλάδα βρέθηκε σε περιδίνηση, επειδή η Ευρώπη απέσυρε την υποστήριξή της, ως αποτέλεσμα της αδυναμίας επίτευξης των στόχων, εκ μέρους της ελληνικής πλευράς.
«Η στήριξη δεν είναι άνευ όρων, για αυτό οι στόχοι πρέπει να είναι ρεαλιστικοί», κατέστησε σαφές ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ.
Ο Rice επανέλαβε πως τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου, κατά τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ, τέθηκαν επί τάπητος μόνο οι δύο εκθέσεις για την πρόοδο που έχει καταγραφεί στην Ελλάδα και το χρέος, και όχι η πιθανή συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας, κάτι άλλωστε που είχε ξεκαθαρίσει ο ίδιος και εκείνη την ημέρα.
Επιπλέον, ο εκπρόσωπος του Ταμείου επιβεβαίωσε πως ο Poul Thomsen βρέθηκε το Σαββατοκύριακο στο Βερολίνο όπου είχε συναντήσεις με τις γερμανικές αρχές, χωρίς υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για το αν είχε τετ α τετ και με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schaeuble.
«Ισχυρή προτίμηση» του Ταμείου παραμένει ένα πρόγραμμα που στηρίζεται σε πρωτογενή πλεονάσματα 1,5% του ΑΕΠ και σε ελάφρυνση του χρέους, επανέλαβε ο Rice, τονίζοντας πως το Ταμείο εμμένει στην εκτίμηση πως τα πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5% - επιθυμία των Ευρωπαίων εταίρων - είναι εφικτά μόνο για ένα βραχυπρόθεσμο διάστημα και μόνο υπό την προϋπόθεση να συνοδεύονται από αναπτυξιακά μέτρα και μεταρρυθμίσεις.
Ξεκαθάρισε, πάντως, πως η χρονική αλληλουχία μεταρρυθμίσεων - ελάφρυνσης του χρέους δε βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, έπειτα από σχετική διευκρινιστική ερώτηση.
Ο ίδιος υπαινίχθηκε ότι η Ελλάδα πρέπει να προ-νομοθετήσει μέτρα, επισημαίνοντας πως ορισμένες μεταρρυθμίσεις είναι σημαντικές για την ανταγωνιστικότητα και την ελληνική οικονομία «όμως μπορούν να νομοθετηθούν σήμερα και να εφαρμοστούν αργότερα».
Ως προς τις σχέσεις του Ταμείου με τους Ευρωπαίους εταίρους, ο Rice σχολίασε πως αν και καταγράφεται σύγκλιση, το χάσμα μεταξύ τους υφίσταται.
Συγκεκριμένα είπε πως «οι διαφωνίες παραμένουν, αλλά θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι υπάρχει σύγκλιση αναφορικά με τα βασικά θέματα».
Ερωτηθείς σχετικά, ο εκπρόσωπος του Ταμείου απάντησε πως δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή του κλιμακίου του ΔΝΤ στην Αθήνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης