Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μίχαλος: Τώρα είναι η ώρα για επιτάχυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης

Μίχαλος: Τώρα είναι η ώρα για επιτάχυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης
"Οι δεσμοί που έχουν ήδη δημιουργηθεί σε οικονομικό, εμπορικό αλλά και ανθρώπινο επίπεδο, μεταξύ της Ελλάδας και της Βρετανίας, θα πρέπει να διαφυλαχθούν και να ενισχυθούν περαιτέρω", ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ, Κ. Μίχαλος
«Τα τελευταία χρόνια, σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εμφανής η απώλεια πίστης στο ευρωπαϊκό εγχείρημα» και «η διαχείριση προκλήσεων όπως η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. και η έξοδος της ελληνικής οικονομίας από την κρίση, θα είναι καθοριστικής σημασίας για το μέλλον του ευρωπαϊκού εγχειρήματος», τόνισε   από το Ναύπλιο ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Κ. Μίχαλος.
Ο κ. Μίχαλος μιλώντας στο 1ο Ελληνοβρετανικό συμπόσιο (1st GREEK-BRITISH SYMPOSIUM) στο Ναύπλιο, υπογράμμισε πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση – αν θέλει να επιβιώσει – θα πρέπει να προχωρήσει σε γενναία βήματα εμβάθυνσης, αναζητώντας τις κατάλληλες ισορροπίες ανάμεσα στο εθνικό κράτος και τους κοινοτικούς θεσμούς.
Θα πρέπει να βρει τρόπους να πείσει τους πολίτες της ότι εξακολουθεί να υπηρετεί τις ιδρυτικές της αρχές και αξίες: την ελευθερία, την ειρήνη, τη συνεργασία, τα ατομικά δικαιώματα, το στόχο της συλλογικής ευημερίας».
Αφού σημείωσε πως «κάθε κρίση γεννά και ευκαιρίες» ανέφερε πως «τώρα είναι η ώρα για τη διαφύλαξη των δεσμών μεταξύ Βρετανίας, Ευρώπης και Ελλάδας, για επιτάχυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, μακριά από τακτικισμούς που πληγώνουν ανεπανόρθωτα τις αξίες, τη συνοχή και την οικονομία της ευρωπαϊκής κοινότητας» και πρόσθεσε «τώρα είναι η ώρα για αλλαγή δημοσιονομικής πολιτικής, για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και σοβαρή διακυβέρνηση, με στόχο την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας».
Ο κ. Μίχαλος σημείωσε ότι στην παρούσα φάση, θα έλεγε κανείς ότι η Βρετανία και η Ελλάδα ακολουθούν παράλληλες πορείες που οδηγούν σε αντίθετες κατευθύνσεις, αλλά που δημιουργούν εξίσου σημαντικές προκλήσεις, κινδύνους και ευκαιρίες.
Όπως εξήγησε, «η  Βρετανία, με απόφαση των πολιτών της, επιχειρεί την οργανωμένη απομάκρυνσή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διαμόρφωση ενός νέου στίγματος στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας οικονομίας.
Η Ελλάδα, από την άλλη, επιδιώκει την επαναπροσέγγιση και τον επαναπροσδιορισμό της θέσης της εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά από μια βαθιά οικονομική κρίση.
Και οι δύο χώρες, επιχειρούν να διαμορφώσουν τους όρους μιας νέας εποχής. Η επιτυχία της προσπάθειάς τους θα κρίνει το μέλλον των οικονομιών και των λαών τους.
Πολλά όμως είναι αυτά που κρίνονται και για την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Ανέφερε ότι το ευρωπαϊκό μόρφωμα σχεδιάστηκε εξαρχής χωρίς πρόβλεψη εξόδου, με αποτέλεσμα, τόσο στην περίπτωση της Ελλάδας, όσο και στην περίπτωση της Βρετανίας, οι ηγεσίες της να κληθούν να κινηθούν σε αχαρτογράφητα νερά.
«Ο δρόμος και η στάση που θα επιλέξουν, σε πρακτικό και συμβολικό επίπεδο, απέναντι στις παράλληλες προκλήσεις – της αποχώρησης της Βρετανίας και της προσπάθειας οικονομικής επανενσωμάτωσης της Ελλάδας – θα διαμορφώσουν σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της ευρωπαϊκής οικονομίας, αλλά και του ίδιου του ευρωπαϊκού οικοδομήματος», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Μεταξύ άλλων σημείωσε πως «ο χρόνος επίτευξης και η μορφή της νέας σχέσης μεταξύ της Βρετανίας και των κρατών – μελών της Ε.Ε. – αλλά και οι εμπορικές συμφωνίες που θα πρέπει η Βρετανία να επαναδιαπραγματευθεί πλέον αυτόνομα με κράτη εκτός Ε.Ε., θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του Brexit τόσο στην ίδια τη χώρα, όσο και στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο».
Κατά τον ίδιο, υπάρχουν ευκαιρίες, όσο και κίνδυνοι, αν και κάθε πρόβλεψη στη φάση αυτή κάθε είναι εξαιρετικά δύσκολη, ενώ  πολλά θα κριθούν από το μοντέλο σχέσης που τελικά θα επιλεγεί και από τη διαμόρφωση της ισορροπίας μεταξύ πολιτικής ευελιξίας και συμβατότητας, ώστε να μην τεθούν σε κίνδυνο οι επενδυτικές και εμπορικές σχέσεις με την υπόλοιπη Ευρώπη.
«Αυτό που, ως ευρωπαϊκή επιχειρηματική κοινότητα, ζητούμε – αποτέλεσε και το βασικό μήνυμα της συνόδου της Λέσχης Μητροπολιτικών Επιμελητηρίων του περασμένου Μαρτίου – είναι να υπάρξει δέσμευση και των δύο πλευρών στη διαφύλαξη κρίσιμων για τις επιχειρήσεις δραστηριοτήτων: όπως είναι η πρόσβαση σε εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, το εμπόριο, οι εξαγωγές και οι μεταφορές», τόνισε ο κ. Μίχαλος.
Μιλώντας για την Ελλάδα, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι η χώρα επιχειρεί στην παρούσα φάση να βρει ξανά το βηματισμό της εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά από μια πρωτοφανή σε ένταση και διάρκεια οικονομική κρίση, οι δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η χώρα ως προς τη δημοσιονομική προσαρμογή έχουν επιτευχθεί και η μεγάλη πρόκληση τώρα είναι η επίτευξη γρήγορων και διατηρήσιμων ρυθμών ανάπτυξης, ώστε η ελληνική οικονομία να αποκτήσει πλέον μια νέα «κανονικότητα», διαφορετική σε σχέση στο παρελθόν.
«Η Ελλάδα χρειάζεται την ανάδειξη ενός νέου παραγωγικού υποδείγματος, το οποίο θα στηρίζεται στην εξωστρέφεια και στις επενδύσεις», υπογράμμισε και πρόσθεσε «η οικοδόμηση ενός τέτοιου μοντέλου προϋποθέτει ανταγωνιστική παραγωγή, η οποία θα προκύψει μέσα από σοβαρές επενδύσεις σε φυσικό και ανθρώπινο κεφάλαιο, στην καινοτομία, στην ποιότητα, στη διαφοροποίηση. Προϋποθέτει επίσης ένα ευνοϊκό φορολογικό και διοικητικό περιβάλλον, το οποί θα εμπνέει εμπιστοσύνη στους επενδυτές και θα ενθαρρύνει την ανάληψη νέων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών».
Σημείωσε ότι τα προηγούμενα χρόνια έγιναν σημαντικά  βήματα με στόχο τη δημιουργία των παραπάνω συνθηκών, συμπληρώνοντας ότι παραμένουν σημαντικά εμπόδια:
-Μεταξύ των κυριότερων είναι ένα αντιαναπτυξιακό μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής, το οποίο επιβαρύνει υπέρμετρα την επιχειρηματική δραστηριότητα και την απασχόληση.
-Επίσης, εκκρεμούν ακόμη σημαντικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της Δημόσιας Διοίκησης, για τη μείωση του ρυθμιστικού όγκου και την αποσαφήνιση της νομοθεσίας που διέπει τις επενδύσεις, για την επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής δικαιοσύνης κ.ά.
«Το αίτημα, επομένως, της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας συνοψίζεται σε λίγες λέξεις: λιγότεροι φόροι, περισσότερες και ταχύτερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», τόνσιε ο κ. Μίχαλος, προσθέτοντας ότι  «είναι ένα αίτημα που απευθύνεται πρωτίστως στην πολιτική ηγεσία της χώρας, αλλά και στους δανειστές.
Η ελληνική οικονομία χρειάζεται δημοσιονομικό χώρο.
Χρειάζεται προσαρμογή των στόχων για τα δημοσιονομικά πλεονάσματα, σε επίπεδα τέτοια ώστε να ευνοούν την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή».
Όπως είπε, «δεν μπορούν να υπάρξουν βιώσιμα δημοσιονομικά πλεονάσματα χωρίς ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Και δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη, με μια δημοσιονομική πολιτική που στηρίζεται στην υπερφορολόγηση».
Αναφερόμενος στις επιπτώσεις για την Ελλάδα ελέω Brexit, μεταξύ άλλων σημείωσε ότι οι οικονομικές και εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο, το 2016 η Βρετανία είχε την 4η θέση μεταξύ των εμπορικών εταίρων της Ελλάδας και την 7η μεταξύ των πελατών της και ο όγκος εμπορίου ανήλθε σε 2,3 δισ. Ευρώ, με τις ελληνικές εξαγωγές να ανέρχονται σε 1,07 δισ. Ευρώ, ενώ, με βάση το μέσο μερίδιο στο εγχώριο ΑΕΠ των συνολικών ελληνικών εξαγωγών προς το Η.Β. κατά την τελευταία πενταετία, η άμεση επίδραση (first-round effect) μίας υποθετικής μείωσης κατά μία ποσοστιαία μονάδα του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών υπηρεσιών και εμπορευμάτων προς το Ηνωμένο Βασίλειο, θα μπορούσε να επιφέρει μείωση του ονομαστικού ΑΕΠ της Ελλάδας κατά περίπου 0,03 ποσοστιαίες μονάδες (και αντιστρόφως).
Ακόμη, στο διάστημα 2008 – 2017 περίπου 76.000 Έλληνες εγκαταστάθηκαν για εργασία στη Βρετανία, αποκτώντας Αριθμό Κοινωνικής Ασφάλισης, ενώ 9.800 Έλληνες φοιτητές σπούδαζαν σε βρετανικά πανεπιστήμια την προηγούμενη ακαδημαϊκή χρονιά.
«Οι δεσμοί που έχουν ήδη δημιουργηθεί σε οικονομικό, εμπορικό αλλά και ανθρώπινο επίπεδο, μεταξύ της Ελλάδας και της Βρετανίας, θα πρέπει να διαφυλαχθούν και να ενισχυθούν περαιτέρω.
Είναι σημαντικό να αξιοποιηθούν στο μέγιστο οι δυνατότητες επέκτασης της συνεργασίας των δύο χωρών, σε τομείς κλειδί όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία, η εκπαίδευση, οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, οι εξαγωγές προϊόντων του αγροτοδιατροφικού τομέα κ.ά.», είπε ο κ. Μίχαλος, προσθέτοντας πως οι    επιπτώσεις του Brexit στην Ε.Ε. θα είναι σίγουρα αισθητές, σε οικονομικό αλλά και σε πολιτικό επίπεδο, αφού η Βρετανία αποτελεί μέχρι τώρα έναν ισχυρό φιλελεύθερο πόλο.
Κατά τον ίδιο, «η διαχείριση καταστάσεων όπως το Brexit, αλλά και η ελληνική κρίση, με κοντόφθαλμες λογικές και τακτικισμούς που αποβλέπουν στην εξυπηρέτηση εσωτερικών πολιτικών σκοπιμοτήτων, κάθε άλλο παρά βοηθά στη διατήρηση της ευρωπαϊκής συνοχής».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης