Διαχειρίσιμο το ελληνικό χρέος αναφέρει η Dromeus Capital Group
Μετά την σημαντική υπερκάλυψη της έκδοσης του δεκαετούς ομολόγου της Ελληνικής Δημοκρατίας με προσφορές έως 29 δις. ευρώ και
επιτόκιο 0,80% η άποψη του είναι πως “Παρ’ όλη την αύξηση του δημοσίου χρέους στα 370 δισ ευρώ, τα 20 χρόνια Μέσης Σταθμικής Διάρκειας, και το χαμηλό Ετήσιο Κόστος Εξυπηρέτησης του, εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητά του, υπό κανονικές συνθήκες δημοσιονομικής πειθαρχίας.
H πανδημία ήταν ο καταλύτης για την αλλαγή του «καθεστώτος» από την κυρίαρχη νομισματική πολιτική των μηδενικών επιτοκίων σε μια χαλαρή δημοσιονομική πολιτική.
Οι κυβερνήσεις περνουν την σκυτάλη από τους κεντρικούς τραπεζίτες και το helicopter money μπαίνει στη ζωή μας ( βασικό εγγυημένο εισόδημα,επιδόματα κα).
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον δεν υπάρχουν οι χρεοκοπίες, αλλά ο πληθωρισμός.
Το μέγεθος του χρέους λοιπόν πρεπει να το βλεπουμε σε σχέση με το ΑΕΠ που αυξάνεται πληθωριστικά ενώ το χρέος παραμένει σταθερό”
Ο οικονομικός κύκλος ευνοεί την Ελλάδα
Ο οικονομικός κύκλος ευνοεί την Ελλάδα καθώς όπως υποστηρίζει, η χώρα είχε την τύχη να εισέλθει στην κρίση της πανδημίας έχοντας υπό έλεγχο τα δημοσιονομικά της, ενώ οι επιχειρήσεις και νοικοκυριά είχαν μειώσει τα επίπεδα του χρέους τους.
Κατά την γνώμη του, τόσο με τα Ευρωπαικά προγράμματα στήριξης (European Recovery Fund), αλλά και τα μορατόρια από την πλευρά των τραπεζών η οικονομία θα στηριχθεί.
Με την στήριξη αυτή και εφόσον η οικονομία αρχίσει να επιστρέφει, οι χρεοκοπίες επιχειρήσεων θα είναι λιγότερες ή δεν θα έχουν αυτή την δραματική έκταση που αναμένουν αρκετοί.
Η άφιξη του εμβολίου παραμένει μια κρίσιμη μεταβλητή για την ανάκαμψη, όπως και ο χρόνος έλευσης των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκτησης ύψους 750 δισ. ευρώ της ΕΕ.
Κατά την άποψη του, με περισσότερους από 82 εκατομμύρια εμβολιασμούς παγκοσμίως, το τέλος της πανδημίας είναι κοντά και ο τουρισμός το καλοκαίρι του 2021 θα βρεθεί σε υψηλότερα επίπεδα απο αυτά του 2020.
Οι παράγοντες
Άλλωστε, θεωρεί, όπως και άλλοί παράγοντες της αγοράς πως, στην Ελλάδα της δεκαετούς κρίσης οι επιχειρήσεις οι οποίες διατηρήθηκαν είναι συγκεκριμένες και γνωστές τόσο στις τράπεζες, όσο και στην αγορά.
Επιπρόσθετα, εντός του 2021 τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάπτυξης θα ξεκινήσουν να διοχετεύονται στην αγορά με ταυτόχρονη μόχλευση απο τις τράπεζες δημιουργώντας ένα πεδίο ανάπτυξης.
Βεβαίως, καίριο ζήτημα για τον κ. Ρισβά, είναι τα κεφάλαια του Ταμείου στην Ελλάδα να κατευθυνθούν προς παραγωγικές επενδύσεις ώστε να δώσουν περαιτέρω ώθηση στην ανάπτυξη.
Οι επαναλαμβανόμενες ξένες επενδύσεις και η έλευση στην Ελλάδα σημαντικών εταιρειών τα τελευταία χρόνια ήδη διαμορφώνουν ήδη μια εικόνα αλλαγής.
Το ίδιο ενθαρρυντικές είναι οι προσπάθειες ελληνικών επιχειρήσεων ή start ups οι οποίες προσαρμόζονται μέσα στην κρίση και δημιουργούν νέες εταιρικές μορφές στο εμπόριο, στις υπηρεσίες, την τεχνολογία.
Υπάρχουν Green shots στην ελληνική οικονομία τα οποία εκπέμπουν σημάδια ανάκαμψης, όπως λέει.
Νέες επενδύσεις
Δεδεδομένων των παραπάνω, το Dromeus Capital Group προετοιμάζεται για περαιτέρω επενδύσεις στην Ελλάδα.
Οι αποτιμήσεις, εκτός απο τον τομέα ακινήτων, έχουν διαμορφωθεί σε ελκυστικότερα επίπεδα.
Εφόσον, λοιπόν κινητοποιηθεί πιο γρήγορα η ελληνική επιχειρηματικότητα, όπως πιστεύει, τα δυο επόμενα χρόνια η Ελλάδα θα κατορθώσει να πετύχει μια ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη.
Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών