Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σταϊκούρας: Θα ξεπεράσουν τα 14 δισ. τα μέτρα στήριξης το 2021 – Μέσα Απριλίου διπλή αποζημίωση για ιδιοκτήτες ακινήτων

Σταϊκούρας: Θα ξεπεράσουν τα 14 δισ. τα μέτρα στήριξης το 2021 – Μέσα Απριλίου διπλή αποζημίωση για ιδιοκτήτες ακινήτων
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να προσβλέπουν, υπό προϋποθέσεις, σε διπλή αποζημίωση του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου,στα μέσα Απριλίου

Θα υπερβούν τα 14 δισεκατομμύρια ευρώ τα μέτρα στήριξης το 2021, ποσό διπλάσιο από τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, αποκαλύπτει ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα του Bankingnews.gr για νέο πακέτο μέτρων στήριξης τον Απρίλιο ύψους 1, 3 δισ. ευρώ.
Εκτός από τα παραδοσιακά μέτρα το καλάθι εμπλουτίζεται και με νέες παρεμβάσεις, όπως είναι η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 8, ύψους 500 εκατ. ευρώ που θα «τρέξει» από τον Μάιο και τις δράσεις ΕΣΠΑ για λιανικό εμπόριο, εστίαση και τουρισμό με στόχο την επανεκκίνηση αυτών των κλάδων.
Τον Απρίλιο έρχεται σφήνα και η υποχρέωση καταβολής Δώρου Πάσχα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά από το Δημόσιο. Στο Γενικό Λογιστήριο έχουν ξεκινήσει τους υπολογισμούς εκτιμώντας ότι το κόστος θα φτάσει στα 330 - 350 εκατ. ευρώ και δεν έχει καμία σχέση με την περσινό λογαριασμό.
Φέτος ο αριθμός των εργαζομένων που μπήκαν σε καθεστώς αναστολής είναι πολύ μεγαλύτερος από πέρυσι, ενώ ως βάση υπολογισμού θα είναι το ποσόν της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 534 ευρώ.

Tι προβλέπει το σχέδιο δράσης

Το σχέδιο για την αναχαίτιση των οικονομικών επιπτώσεων από την πανδημία με ορίζοντα το τέλος Απριλίου και μόνο για τους κλάδους που θα είναι κλειστοί προβλέπει:

1)Επέκταση των αναστολών συμβάσεων εργασίας, με «κόφτες» όμως στη χορήγηση της ειδικής αποζημίωσης των 534 ευρώ μηνιαίως στους εργαζομένους τους με ταυτόχρονη κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών, με κόστος 430 εκατ. ευρώ για τα ταμεία.

2)Πλήρη απαλλαγή από τα ενοίκια των επιχειρήσεων που θα παραμείνουν κλειστές με αποζημίωση από το κράτος του 80% των απωλειών που θα υποστούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων.
Για τις πληττόμενες επιχειρήσεις θα ισχύσει η έκπτωση του 40% με την αναπλήρωση του 50% της ζημιάς.
Η έκπτωση θα αφορά και τα μισθώματα για πρώτη κατοικία ή φοιτητική στέγη για εργαζόμενους που θα είναι σε αναστολή.
Το μέτρο έχει κόστος 70 εκατ. ευρώ.

3)Αναστολή πληρωμής των δόσεων ρυθμίσεων για οφειλές στην Εφορία και τα ελεγκτικά κέντρα, καθώς και για τις ασφαλιστικές εισφορές με μετάθεση της δόσης στο τέλος της ρύθμισης.
Στα 80 – 90 εκατ. ευρώ είναι οι εκτιμώμενες απώλειες για τα ταμεία.

4)Παράταση επιδομάτων ανεργίας που λήγουν τον επόμενο μήνα με κόστος 150 εκατ. ευρώ για τον προϋπολογισμό.

5)Eπιστρεπτέα προκαταβολή 7 ύψους 1 δισ. ευρώ, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί και προϋπολογιστεί. Θα δίνει έμφαση στον τουρισμό και την εστίαση μέσω της αύξησης του ύψους της ενίσχυσης και με «κούρεμα» του ποσού, ενδεχομένως και πάνω από το 50% που ίσχυε στους δύο προηγούμενους κύκλους, ενώ οι εκταμιεύσεις των χρημάτων θα επισπευστούν.

6)Ενίσχυση με «ζεστό χρήμα» από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ των επιχειρήσεων από το λιανικό εμπόριο, την εστίαση και τον τουρισμό για την επανεκκίνησή τους.
Το σενάριο προβλέπει ότι το ποσόν της χρηματοδότησης θα αναλογεί σε ποσοστό του μηνιαίου τζίρου που πραγματοποιούν σε κανονική λειτουργία.

7)«Πάγωμα» επιταγών.


Ιδιοκτήτες ακινήτων

Εξάλλου ο κ. Σταϊκούρας σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής αναφέρει πως οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να προσβλέπουν, υπό προϋποθέσεις, στα μέσα Απριλίου σε διπλή αποζημίωση του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου.
«Είμαστε έτοιμοι ακόμη και για το δυσμενέστερο σενάριο» για τον Απρίλιο, δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών.

Μέτρα στήριξης

«Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την οικονομία και την κοινωνία, όσο η εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης το επιβάλλει», τονίζει ο υπουργός.
Όπως αναφέρει, το 2020 ελήφθησαν μέτρα στήριξης ύψους 24 δισ. ευρώ, ενώ για το 2021 αναμένεται πλέον να υπερβούν τα 14 δισ. ευρώ, περίπου διπλάσια από τις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού.
Μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι παράλληλα με την παράταση των μέτρων που ισχύουν μέχρι σήμερα για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων, σχεδιάζονται επίσης πρόσθετες παρεμβάσεις , ως κεφάλαιο επανεκκίνησης, για κλάδους που πλήττονται ιδιαίτερα, όπως είναι ο τουρισμός και η εστίαση, με στόχο να στηριχθούν κατά τα πρώτα βήματα επιστροφής τους στην κανονικότητα.

Ταμειακά διαθέσιμα

Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρει ότι η χώρα έχει ταμειακά διαθέσιμα 30 δισ. ευρώ, ενώ έχει δανειστεί 22 δισ. ευρώ τα τελευταία δύο χρόνια, απευθύνοντας προειδοποίηση για σύνεση,προκειμένου να μην ανέβει το κόστος δανεισμού.

Θα αναπροσαρμοστούν οι αντικειμενικές

Ακόμη, ο υπουργός αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεχιστούν οι φοροελαφρύνσεις το 2022 και κάνει λόγο για αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών και αντίστοιχη εναρμόνιση του ΕΝΦΙΑ, αλλά με συνεκτίμηση των συνθηκών της πανδημίας.
Όπως αναφέρει, «η μεταρρύθμιση στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών προχωράει σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. Έχει επεκταθεί η κάλυψη του συστήματος του αντικειμενικού προσδιορισμού στο 98% του πληθυσμού εντός σχεδίου, από 85% που ήταν όταν αναλάβαμε».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης