Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ενοίκια Μαίου: Ξεκαθαρίζει το τοπίο για το ποιες επιχειρήσεις δικαιούνται απαλλαγή - Επέκταση του μέτρου για Ιούνιο 2021

Ενοίκια Μαίου: Ξεκαθαρίζει το τοπίο για το ποιες επιχειρήσεις δικαιούνται απαλλαγή - Επέκταση του μέτρου για Ιούνιο 2021
Τέλος στην κόντρα ενοικιαστών - ιδιοκτητών βάζει υπουργική απόφαση με τους ΚΑΔ με την οποία ξεκαθαρίζει το τοπίο για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα που δικαιούνται μείωση ή πλήρη απαλλαγή μισθωμάτων
Σχετικά Άρθρα

Τέλος στην κόντρα ενοικιαστών - ιδιοκτητών βάζει υπουργική απόφαση με τους ΚΑΔ με την οποία ξεκαθαρίζει το τοπίο για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα που δικαιούνται μείωση ή πλήρη απαλλαγή μισθωμάτων για το μήνα Μάιο.
Την ίδια ώρα παραμένει το ενδεχόμενο το μέτρο των μειωμένων ενοικίων να ισχύσει και τον Ιούνιο με το οικονομικό επιτελείο να λαμβάνει τις οριστικές αποφάσεις μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
Ακόμα όμως κι αν εφαρμοστεί ο αριθμός των δικαιούχων θα είναι σημαντικά περιορισμένος δεδομένου ότι μεγάλο μέρος της αγοράς λειτουργεί πλέον κανονικά.
Έτσι η επιβάρυνση για τα κρατικά ταμεία θα είναι χαμηλότερη από 70 εκατ. ευρώ που κόστιζε αρχικά το μέτρο καθώς ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι η μείωση ενοικίου να ισχύσει μόνο για τις επιχειρήσεις για τις οποίες συνεχίζουν να ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα, όπως γυμναστήρια, εστίαση με κλειστούς χώρους, εκθεσιακά κέντρα κ.α.

Σε ότι αφορά τον Μάιο ο χάρτης με τα ενοίκια διαμορφώνεται ως εξής:

  • «Κούρεμα» 100% θα έχουν οι επιχειρήσεις σε λιανεμπόριο, εστίαση, πολιτισμό, αθλητισμό, τουρισμό, μεταφορές και σε όσες επιβάλλονται περιοριστικά μέτρα.
  • Η καταβολή μειωμένου ενοικίου κατά 40% ισχύει μόνο για την κύρια κατοικία των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή εργασας καθώς και για τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων μελών αυτών.
  • Η έκπτωση 40% για τους πληττόμενους ΚΑΔ που δεν έχουν διακόψει τη λειτουργία τους παύει να ισχύει και θα καταβάλουν κανονικά το ενοίκιο, όπως αυτό προβλέπεται στο σχετικό συμφωνητικό.
  • Οι ιδιοκτήτες-φυσικά πρόσωπα που δεν θα λάβουν καθόλου ενοίκιο θα αποζημιωθούν όπως και τους προηγούμενους μήνες στο 80% του αρχικού μισθώματος, ενώ τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα θα αποζημιωθούν στο 60% του συμφωνημένου μισθώματος. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα λάβουν το 60% του ενοικίου θα αποζημιωθούν για το 50% της ζημιάς.

Στην υπουργική απόφαση τονίζεται ότι ειδικά για επιχειρήσεις που δεν ήταν ενεργές την 4η Ιανουαρίου 2021 λαμβάνεται υπόψη ο κύριος ΚΑΔ κατά την ημερομηνία έναρξής τους από την 4η Ιανουαρίου 2021 και εντεύθεν.
Σε περίπτωση που η επιχείρηση δήλωσε ημερομηνία έναρξης υποκαταστήματος μετά την 4η Ιανουαρίου 2021, λαμβάνεται υπόψη ο ενεργός κύριος ΚΑΔ υποκαταστήματος κατά την έναρξη του υποκαταστήματος από την 4η Ιανουαρίου 2021 και έως και τη δημοσίευση της υπουργικής απόφασης.
Παράλληλα, στον τραπεζικό τους λογαριασμό θα δουν εκτός απροόπτου σήμερα οι ιδιοκτήτες ακινήτων τις αποζημιώσεις για τα ενοίκια του Απριλίου που φτάνουν έως το 80% των μισθωμάτων που δεν έχουν εισπραχθεί.
Η καταβολή των αποζημιώσεων θα γίνει προκαταβολικά με βάση τις δηλώσεις Covid του Μαρτίου οι οποίες έπρεπε να υποβληθούν έως τις 14 Μαΐου 2021.
Στη συνέχεια , στις αρχές Ιουνίου και αφού θα έχουν αποζημιωθεί οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να υποβάλουν στην ΑΑΔΕ τις δηλώσεις για τα μειωμένα ενοίκια του Απριλίου.
Η ΑΑΔΕ έχει διευκρινίσει ότι όσοι υποβάλλουν ψευδείς δηλώσεις, όχι μόνο δεν θα λάβουν αποζημιώσεις, αλλά θα τους επιβληθούν και πρόστιμα που προβλέπει η νομοθεσία.

Οι αποζημιώσεις θα προκαταβληθούν με τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • Οι μισθώσεις να φαίνονται ενεργές στο σύστημα Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης της ΑΑΔΕ.
  • Ο εκμισθωτής-νομικό πρόσωπο να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.
  • Ο μισθωτής-επιχείρηση να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.
  • Ο μισθωτής-εργαζόμενος να τελεί σε αναστολή σύμβασης εργασίας για τον Απρίλιο.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης