Τελευταία Νέα
Οικονομία

Υποχώρησαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου τον Απρίλιο, αυξημένες κατά 400 εκατ. από τον Ιανουάριο

Υποχώρησαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου τον Απρίλιο, αυξημένες κατά 400 εκατ. από τον Ιανουάριο

΄Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ δείχνουν το σύνολο των οφειλών που προκύπτουν από τη Γενική Κυβέρνηση από τα 1.922 εκατ. ευρώ υποχώρησαν στα 1.745 εκατ. ευρώ

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς ιδιώτες μειώθηκαν μεν σημαντικά τον Απρίλιο, αλλά παραμένουν ακόμη σε επίπεδα κατά 400 εκατ. ευρώ υψηλότερα από αυτά του Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών που δημοσιοποιήθηκαν την Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021.
Η εικόνα σε σχέση με την προ πανδημίας εποχή είναι ακόμη πιο δυσμενής για τα εν λόγω «φέσια», που στερούν χρήμα από την αγορά και αποτελούν δέσμευση της χώρας έναντι των θεσμών.

Κατανομή

Τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ δείχνουν πως το σύνολο των οφειλών που προκύπτουν από τη Γενική Κυβέρνηση από τα 1.922 εκατ. ευρώ υποχώρησαν στα 1.745 εκατ. ευρώ.
Στις ΔΕΚΟ οι οφειλές από τα 244 εκατ. ευρώ υποχώρησαν στα 220 εκατ. ευρώ, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση από τα 190 εκατ. ευρώ στα 187 εκατ. ευρώ, στους ΟΚΑ από τα 526 εκατ. ευρώ, στα 454 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο, ενώ στα Νοσοκομεία από τα 893 εκατ. ευρώ, στα 818 εκατ. ευρώ.

Επιστροφές φόρων

Οι Εκκρεμείς Επιστροφές Φόρων από τα 642 εκατ. ευρώ υποχώρησαν στα 570 εκατ. ευρώ.
Οι Εκκρεμείς Επιστροφές Φόρων άνω των 90 ημερών (ληξιπρόθεσμες επιστροφές) από την ημερομηνία έκδοσης του ΑΦΕΚ ήταν στάσιμες στα 371 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων ποσό που δε μπορεί να αποπληρωθεί λόγω εξωγενών παραγόντων (μη ανταπόκριση δικαιούχου ή μη προσκόμιση δικαιολογητικών) φτάνει στα 323 εκατ. ευρώ και λοιπές εκκρεμείς επιστροφές φόρων άνω των 90 ημερών (ληξιπρόθεσμες επιστροφές) είναι 48 εκατ. ευρώ.
Οι Εκκρεμείς Επιστροφές Φόρων κάτω των 90 ημερών (μη ληξιπρόθεσμες επιστροφές) από την ημερομηνία έκδοσης του ΑΦΕΚ είναι στα 199 εκατ. ευρώ
Δεν περιλαμβάνονται στο λογαριασμό οι εκκρεμείς επιστροφές από τα Τελωνεία και ειδικά για τις κατηγορίες ΕΦΚ και ΦΠΑ σε βιομηχανίες, ξενοδοχεία, αλιευτικά σκάφη και πλοία καθώς και όποιες επιστροφές πραγματοποιούνται από τα Τελωνεία και αφορούν ιδιώτες ή ελεύθερους επαγγελματίες.
Επίσης δεν προσμετρούνται οι αιτήσεις για συντάξεις που δεν έχουν εκκαθαριστεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης