Τελευταία Νέα
Οικονομία

Βουλή: Κυρώθηκε η σύμβαση για την έκτακτη κρατική ενίσχυση στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια λόγω Covid-19

Βουλή: Κυρώθηκε η σύμβαση για την έκτακτη κρατική ενίσχυση στα 14 περιφερειακά  αεροδρόμια λόγω Covid-19

Υπέρ της σύμβασης τάχθηκε η ΝΔ, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ δήλωσαν «παρών» και ΚΚΕ, ΕΛ.ΛΥ και ΜεΡΑ25 καταψήφισαν

Σχετικά Άρθρα
Κυρώθηκε κατά πλειοψηφία, από την Ολομέλεια της Βουλής, η σύμβαση για την «Οικονομική αποκατάσταση παραχωρησιούχων αεροδρομίων, λόγω των συνεπειών της πανδημίας του κορoνοϊού COVID-19 για το έτος 2020», σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΠΕ, την Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021.
Υπέρ της σύμβασης τάχθηκε η ΝΔ, ενώ από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ δήλωσαν «παρών» και ΚΚΕ, ΕΛ.ΛΥ και ΜεΡΑ25 καταψήφισαν.

Εθνικής στρατηγικής σημασίας

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, χαρακτήρισε τη κύρωση της σύμβασης, «εθνικής στρατηγικής σημασίας», τονίζοντας ότι «η εύρυθμη λειτουργία των 14 περιφερειακών αεροδρομίων θα βοηθήσει τον ελληνικό τουρισμό, τη βαριά βιομηχανία της χώρας και θα αυξήσει τα δημοσιονομικά έσοδα του κράτους».
ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ δήλωσαν «παρών», διευκρινίζοντας ότι καταρχήν είναι θετικοί ως προς την οικονομική ενίσχυση της Fraport, ωστόσο όπως είπαν, δεν έχουν αποσαφηνιστεί πλήρως τα ερωτήματα που τέθηκαν τόσο ως προς το ποια συγκεκριμένα είναι τα μέτρα στήριξης της εταιρίας όσο και πως διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον.
Από την πλευρά τους, ΚΚΕ, ΕΛ.ΛΥ και ΜεΡΑ25 κατηγόρησαν την κυβέρνηση για σκανδαλώδη οικονομική στήριξη της εταιρίας χωρίς καμία κατοχύρωση των συμφερόντων του κράτους.

Δεσμεύσεις

«Έχουμε να κάνουμε με συγκεκριμένες δεσμεύσεις που απορρέουν από τη σύμβαση παραχώρησης του 2015 τις οποίες πρέπει να τηρούμε.
Κάναμε το βέλτιστο για το συμφέρον του ελληνικού δημοσίου, λαμβάνοντας υπόψη συγκεκριμένες δεσμεύσεις που έχει η χώρα.
Αντίστοιχες πρωτοβουλίες και κρατικές παρεμβάσεις έχουν γίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες αλλά και αρκετές εκτός Ευρώπης», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών.

Υποδομές

Ο κ. Σταϊκούρας, χαρακτήρισε «απαραίτητη και αναγκαία την πρόβλεψη οικονομικής ενίσχυσης για τη λειτουργία των 14 περιφερειακών αεροδρομίων», τονίζοντας ότι «πρόκειται για καίριες υποδομές που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την εύρυθμη λειτουργία της χώρας».
«Καταφέραμε μετά από 12μηνες διαπραγματεύσεις, μία όσο το δυνατόν καλύτερη ρύθμιση, σε σχέση με την σύμβαση παραχώρησης του 2015, που είναι επωφελής για τη χώρα, την οικονομία και τη κοινωνία.
Αποδείξαμε ότι γνωρίζουμε πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε καλύτερα τον εθνικό πλούτο αλλά και καλύτερα κοινωνικά να τον κατανέμουμε.
'Αλλοι απέδειξαν ότι είναι πολιτικές ανεμοδούρες», ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.

Βελτίωση των δεικτών

Απαντώντας σε κριτικές βουλευτών της αντιπολίτευσης που μίλησαν για αδικαιολόγητη υπεραισιοδοξία της κυβέρνησης για την πορεία της οικονομίας, ο κ. Σταϊκούρας αντέτεινε ότι «στη κυβέρνηση υπάρχει ρεαλιστική αισιοδοξία», και επικαλέστηκε διεθνείς προβλέψεις, τονίζοντας ότι «σύμφωνα με αυτές θα υπάρξει σημαντική βελτίωση των οικονομικών δεικτών της Ελλάδος που φθάνει στο επίπεδο της κατάστασης προ κορονοϊού».
«Όλοι οι δείκτες μιλούν για καλύτερα αποτελέσματα για το ρυθμό ανάπτυξης της χώρας από ό,τι εμείς εκτιμούμε ότι θα είναι στο 3,6%.
Αυτό δεν είναι στοιχείο θριαμβολογίας αλλά στοιχείο μιας ρεαλιστικής πραγματικότητας η οποία όμως θέλει συνοχή και σύνεση», σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης