Τελευταία Νέα
Οικονομία

Συμφωνία ελληνικής κυβέρνησης - θεσμών για εξόφληση πανδημικών χρεών σε 60 δόσεις

Συμφωνία ελληνικής κυβέρνησης - θεσμών για εξόφληση πανδημικών χρεών σε 60 δόσεις
Το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος στην εφορία έφτασε τα 109,084 δισ ευρώ στην Ελλάδα το 2021
Σχετικά Άρθρα

Κλείδωσε η νέα ρύθμιση και ανακοινώνεται - εκτός απροόπτου - στο τέλος της επόμενης εβδομάδας που θα δίνει την δυνατότητα σε πληττόμενους φορολογούμενους και επαγγελματίες να εξοφλήσουν τα χρέη που συσσωρεύτηκαν την περίοδο της πανδημίας σε 60 έντοκες δόσεις.

Το νέο πλαίσιο αποπληρωμής «πατάει» πάνω στην ρύθμιση των 24 άτοκων ή 48 έντοκων δόσεων η οποία δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες των νέων κόκκινων χρεών προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία και οι οποίες μόνο για το 2020 ξεπερνούν το 1,6 δισ. ευρώ.

Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει την αποπληρωμή των χρεών στην εφορία που γεννήθηκαν από το ξέσπασμα της κρίσης το Μάρτιο του 2020 σε έως 60 μηνιαίες δόσεις με την καταβολή της πρώτης τον Ιανουάριο του 2022.

Ο αριθμός των δόσεων που θα είναι έντοκες θα ορίζεται με βάση το οικονομικό προφίλ του οφειλέτη και το ύψος της οφειλής ενώ το μέτρο θα ισχύσει και για οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν:

  • Επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή.
  • Επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που εμφάνισαν μείωση του τζίρου και περιλαμβάνονται στις λίστες με τους πληττόμενους ΚΑΔ
  • Εργαζόμενοι που ήταν σε καθεστώς αναστολής και έλαβαν την αποζημίωση ειδικού σκοπού.
  • Ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια

Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών προχωρά στην αναβίωση των παλαιών ρυθμίσεων με τις 100 ή 120 δόσεις για όσους τις έχασαν την περίοδο της πανδημίας.

Κεντρικός στόχος είναι να στηριχθούν οι επιχειρήσεις, οι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι που έχουν «χτυπηθεί» από την πανδημία καθώς από τον Ιανουάριο του 2022 θα πρέπει να αποπληρώσουν τα χρέη της πανδημίας που έχουν παγώσει μέχρι το τέλος του έτους, τις οφειλές προς τον ΕΦΚΑ από εισφορές, τις επιστρεπτέες προκαταβολές και τις τρέχουσες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις.

Με τις κινήσεις αυτές το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να αποστρέψει μία νέα γενιά «κόκκινων» χρεών που θα ανοίξει τρύπες στα κρατικά ταμεία και θα υπονομεύσει την επανεκκίνηση και ανάκαμψη της οικονομίας.
Σημειώνεται ότι το Μάιο οι απλήρωτοι φόροι αυξήθηκαν κατά 275% και ανήλθαν σε 315 εκ. ευρώ έναντι 84 εκ. ευρώ τον ίδιο μήνα πέρυσι ενώ αύξηση κατέγραψε και ο αριθμός των οφειλετών σε 3.905.073 έναντι 3.853.889 τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Στο πεντάμηνο οι κόκκινες οφειλές από φόρους έφτασαν τα 2,647 δισ. ευρώ από 2,365 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο το 2020 σημειώνοντας αύξηση κατά 12% και το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος στην εφορία έφτασε τα 109,084 δισ ευρώ.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης