Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σταϊκούρας στο Eurogroup: Πρόκληση η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων του σχεδίου Ανάκαμψης

Σταϊκούρας στο Eurogroup: Πρόκληση η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων του σχεδίου Ανάκαμψης
Όπως δήλωσε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ, το ελληνικό σχέδιο θα εγκριθεί και τυπικά από το αυριανό Ecofin
Σχετικά Άρθρα

«Η γρήγορη και η αποτελεσματική εφαρμογή 68 μεταρρυθμίσεων και 106 επενδύσεων, που περιλαμβάνονται στο σχέδιο Ανάκαμψης, αποτελεί τη μέγιστη πρόκληση», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.
Όπως δήλωσε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ, το ελληνικό σχέδιο θα εγκριθεί και τυπικά από το αυριανό Ecofin.
«Παρά τις δυσκολίες και την αβεβαιότητα, η Ευρώπη ανακάμπτει.
Το NextGenerationEU θα βελτιώσει σημαντικά αυτήν τη διαδικασία.
Η έγκριση των 12 εθνικών σχεδίων ανθεκτικότητας και ανάκαμψης, είναι μια σημαντική συλλογική επιτυχία.
Χαίρομαι που το ελληνικό σχέδιο είναι μεταξύ αυτών.
Ένα φιλόδοξο σχέδιο που θα οδηγήσει σε υψηλή ανάπτυξη θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας θα ενισχύσει την κοινωνική συνοχή, θα ενισχύσει την ανθεκτικότητα θα προσθέσει στη διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα», ανέφερε ο Χρήστος Σταϊκούρας.
Η πρώτη εκταμίευση των 4 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στην προκαταβολή του 13% θα γίνει ως το τέλος του μήνα.
Από εκεί και πέρα αρχίζει η μάχη των οροσήμων αφού σύμφωνα με τον επικεφαλής του ελληνικού προγράμματος για την Ελλάδα και σήμερα γενικό διευθυντή της Ε.Ε. Ντέκλαν Κοστέλλο εφόσον ικανοποιηθεί η πρώτη δέσμη, του τρίτου τριμήνου του 2021, θα εκταμιευθούν άλλα 3,5 δισ. ευρώ έως το τέλος του χρόνου.
Η εκταμίευση των πρόσθετων χρημάτων θα γίνεται μόνο εφόσον οι χώρες μέλη πετυχαίνουν τους στόχους και τα χρονικά ορόσημα που έχουν τεθεί.
Στη σύνοδο του Ecofin θα λάβει μέρος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης.
Πιο αναλυτικά, στο Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν τη δημοσιονομική πορεία και τις προοπτικές της Ευρωζώνης, εστιάζοντας στο επόμενο έτος.
Στο πλαίσιο αυτό, θα ενημερωθούν για την πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Δημοσιονομικού Συμβουλίου και την αποτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τα Προγράμματα Σταθερότητας του 2021.

Έπεσαν οι υπογραφές με την EBRD για το Ταμείο Ανάκαμψης

Την ίδια ώρα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης και η κα. Charlotte Ruhe, Διευθύνουσα Σύμβουλος Κεντρικής και Νοτιανατολικής Ευρώπης της EBRD (European Bank for Reconstruction & Development) υπέγραψαν το Προσύμφωνο Συνεργασίας (Memorandum of Understanding-MoU) μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και της EBRD, το οποίο αφορά στο Ταμείο Ανάκαμψης και στην διαχείριση από την EBRD δανείων ύψους 1 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων.
Πρόκειται για τη 2η συμφωνία μετά την αντίστοιχη συμφωνία του Υπουργείου Οικονομικών με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για τη διαχείριση, από την τελευταία, δανείων ύψους έως 5 δισ. ευρώ.
Η σημερινή συμφωνία σηματοδοτεί την ταχύτατη έναρξη του προγράμματος των δανειοδοτήσεων για την δημιουργία σημαντικών ιδιωτικών επενδύσεων στην Ελλάδα.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε σχετικά:

«Η υπογραφή αυτού του Προσυμφώνου Συνεργασίας (Memorandum of Understanding-MoU) μεταξύ της EBRD και της Ελληνικής Κυβέρνησης για την διαχείριση από την EBRD δανείων του Ελληνικού Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ύψους 1 δισ. ευρώ, για τη χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων, αποτελεί ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς μια φιλόδοξη συνεργασία μεταξύ μας, με στόχο την προώθηση νέων ιδιωτικών επενδύσεων στην Ελλάδα. Οι νέες αυτές επενδύσεις θα διευκολύνουν την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση της ελληνικής οικονομίας και θα τη βοηθήσουν να επιτύχει υψηλότερη ανάπτυξη, δημιουργώντας παράλληλα νέες θέσεις εργασίας τα επόμενα χρόνια, καθώς θα υλοποιείται το Σχέδιο».

Επί τάπητος και το ψηφιακό ευρώ

Η συζήτηση θα τροφοδοτήσει την προετοιμασία των προσχεδίων προϋπολογισμού και των συστάσεων για την Ευρωζώνη για το έτος 2022.
Επιπλέον, θα συνεχιστεί ο διάλογος σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις της δημιουργίας ψηφιακού ευρώ για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και την Οικονομική και Νομισματική Ένωση ως σύνολο.
Επίσης στις 12/7 θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Eurogroup σε διευρυμένη σύνθεση, κατά την οποία οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ άλλων, θα ανταλλάξουν απόψεις με την υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen σχετικά με την οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία του κορωνοϊού, καθώς και με θέματα τραπεζικής και χρηματοοικονομικής σταθερότητας.

Η οικονομική ανάκαμψη

Το βράδυ της Δευτέρας ο κ. Σταϊκούρας θα συμμετάσχει στο καθιερωμένο δείπνο εργασίας των υπουργών Οικονομικών που ανήκουν στην πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Την Τρίτη, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προβλέπεται να συζητήσουν για την οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη – με έμφαση στην εφαρμογή του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF).
Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να δοθεί η τελική έγκριση για την πρώτη δέσμη Εθνικών Σχεδίων Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που υποβλήθηκαν από κράτη-μέλη της ΕΕ.
Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται και το Σχέδιο της χώρας μας, «Ελλάδα 2.0», το οποίο ήταν το δεύτερο που κατατέθηκε και το τρίτο που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης