Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Πράσινο φως» από το Ecofin στο ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης - Έως τέλος Ιουλίου τα πρώτα 4 δισ.

«Πράσινο φως» από το Ecofin στο ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης - Έως τέλος Ιουλίου τα πρώτα 4 δισ.
Συνολικοί πόροι 30,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα - Έως τέλος Ιουλίου τα πρώτα 4 δισ.
Σχετικά Άρθρα

Τα επενδυτικά σχέδια 12 χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ενέκριναν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ, ανοίγοντας το δρόμο για τις πρώτες καταβολές χορηγήσεων και δανείων από την Ένωση για την προώθηση της ανάκαμψης από την κρίση του κορωνοϊού.
Για πανηγυρική έγκριση του ελληνικού σχεδίου έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ολομέλειας της Βουλής.
Οι υπουργοί στις Βρυξέλλες έδωσαν το πράσινο φως για τα σχέδια της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Αυστρίας, του Βελγίου, της Δανίας, της Γερμανίας, της Ελλάδας, της Λετονίας, του Λουξεμβούργου, της Πορτογαλίας και της Σλοβακίας, αναφέρεται σε δήλωση της ΕΕ.
Πρόκειται για το πρώτο πακέτο εγκρίσεων εθνικών επενδυτικών προγραμμάτων στο πλαίσιο του σχεδίου ανάκαμψης που έχει καταστρώσει η ΕΕ.

Μητσοτάκης: Ιστορική στιγμή για την Ελλάδα

Για ιστορική στιγμή έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με σχόλιό του στο Τwitter για την έγκριση του εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης.
«Τώρα αρχίζει η σκληρή δουλειά, καθώς επιταχύνουμε τα σχέδιά μας για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και διατηρήσιμης ανάπτυξης, ψηφιακού χώρου και υποδομών, που θα οδηγήσουν σε ένα πιο φωτεινό μέλλο για όλους τους πολίτες μας», αναφέρει ο πρωθυπουργός.

Σταϊκούρας για Σχέδιο Ανάκαμψης: Συνολικοί πόροι 30,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα - Έως τέλος Ιουλίου τα πρώτα 4 δισ.

Για μια σημαντική ημέρα για την Ελλάδα έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, αναφερόμενος στην έγκριση του ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας από το Ecofin.
Όπως επεσήμανε, οι πόροι για την Ελλάδα ανέρχονται τελικά σε 30,5 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα πρώτα 4 δισ. ευρώ αναμένονται έως το τέλος Ιουλίου.
Πιο αναλυτικά, ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε μετά τη σημερινή συνεδρίαση του Ecofin: «Σήμερα είναι μια σημαντική ημέρα για την Ελλάδα και την Ευρώπη, για την Ευρώπη και την Ελλάδα.
Στη συνεδρίαση του Ecofin, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ύστερα και από τη θετική αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υιοθέτησαν τα πρώτα Εθνικά Σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που υποβλήθηκαν από 12 κράτη-μέλη. Μεταξύ των Σχεδίων που εγκρίθηκαν, περιλαμβάνεται και το Σχέδιο της Ελλάδας.
Η εξέλιξη αυτή αποτελεί το επιστέγασμα της σκληρής, πολύμηνης και συστηματικής δουλειάς που κατέβαλε η Κυβέρνηση, προκειμένου να καταθέσει ένα ώριμο και φιλόδοξο Σχέδιο και να διασφαλίσει τις προϋποθέσεις για τη βέλτιστη και ταχύτερη δυνατή αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Πόροι, οι οποίοι συνολικά ανέρχονται στα 30,5 δισ. ευρώ για τη χώρα μας, εκ των οποίων τα πρώτα 4 δισ. ευρώ αναμένεται, πλέον, μετά τη σημερινή απόφαση, να εκταμιευθούν έως το τέλος Ιουλίου. Ενώ, το συνολικό ύψος των διαθέσιμων πόρων έως το τέλος του έτους προβλέπεται να φθάσει τα 7,5 δισ. ευρώ.
Η σημερινή απόφαση του Ecofin και η επικείμενη έναρξη των εκταμιεύσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης, μας επιτρέπει, πλέον, να θέσουμε σε εφαρμογή το συνεκτικό και ρεαλιστικό Σχέδιό μας, “Ελλάδα 2.0”.
Σχέδιο εγχώριας ιδιοκτησίας, με ισχυρό μεταρρυθμιστικό, επενδυτικό και οικονομικό πρόσημο, που θα οδηγήσει στην επίτευξη ισχυρής και διατηρήσιμης οικονομικής ανάπτυξης, στη δημιουργία πολλών καλών θέσεων απασχόλησης και στην τόνωση της κοινωνικής συνοχής.
Σχέδιο που θα λειτουργήσει και ως μοχλός μετασχηματισμού της οικονομίας μας και αλλαγής του οικονομικού υποδείγματος της χώρας προς ένα πιο εξωστρεφές, ανταγωνιστικό, καινοτόμο, δίκαιο, έξυπνο και πράσινο παραγωγικό μοντέλο.
Έτσι, όλοι μαζί -Κράτος, νοικοκυριά και επιχειρήσεις- θα καταστήσουμε την οικονομία μας πιο βιώσιμη και τη χώρα μας ολόπλευρα πιο ισχυρή».

Dombrovskis (Κομισιόν): Τέλη Ιουλίου αναμένονται οι πρώτες εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης

«Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ έδωσαν σήμερα το τελικό πράσινο φως για την έγκριση δώδεκα εθνικών σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Valdis Dombrovskis, λίγο μετά τη λήξη του Ecofin στις Βρυξέλλες.
«Είναι καταπληκτικά νέα. Έχουμε διανύσει πολύ δρόμο για να ετοιμάσουμε αυτά τα φιλόδοξα Σχέδια», τόνισε, ο αντιπρόεδρος Dombrovskis, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Ειδικότερα, είπε, ότι το Ecofin υιοθέτησε τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Αυστρίας, της Δανίας, του Βελγίου, του Λουξεμβούργου, της Σλοβακίας και της Λετονίας.
«H χρηματοδότηση της ΕΕ μπορεί να ξεκινήσει να ρέει για να ξεκινήσει η εφαρμογή των επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων σε αυτές τις χώρες», είπε ο Valdis Dombrovskis.
Τόνισε, ωστόσο, ότι «αυτή είναι μόνο η αρχή», καθώς είναι ζωτικής σημασίας τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης να εφαρμοστούν σωστά και άμεσα, να εκμεταλλευτούν όλες τις ευκαιρίες για πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και να δημιουργήσουν περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας.
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής, οι πρώτες εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης προς τις χώρες που έχουν λάβει έγκριση των Σχεδίων τους, θα μπορέσουν να ξεκινήσουν περί τα τέλη Ιουλίου.
Ειδικότερα, εξήγησε ότι τώρα η Επιτροπή θα πρέπει να υπογράψει με την κάθε χώρα ξεχωριστά μια χρηματοπιστωτική συμφωνία, προκειμένου να αποδεσμευθεί η προχρηματοδότηση που αντιστοιχεί στο 13% των συνολικών πόρων των Σχεδίων.
Σημείωσε, επίσης, ότι η Επιτροπή είχε δύο επιτυχημένες εξόδους στις αγορές, αντλώντας συνολικά 35 δισ. ευρώ και πως σύντομα θα προχωρήσει και σε νέες κοινές εκδόσεις ομολόγων για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης.
Τέλος, όσον αφορά τα εθνικά σχέδια της Κύπρου, της Σλοβενίας, της Λιθουανίας και της Κροατίας που έλαβαν το πρώτο πράσινο φως από την Επιτροπή την περασμένη εβδομάδα, ο Valdis Dombrovskis είπε ότι αναμένεται να λάβουν την τελική έγκριση από το Ecofin που θα συνεδριάσει εκτάκτως, με τηλεδιάσκεψη, στις 26 Ιουλίου.
Την ίδια ημέρα ενδέχεται να εγκριθεί και το σχέδιο της Ιρλανδίας, είπε.

Von der Leyen (Κομισιόν): Καλά νέα για την Ελλάδα

«Καλά νέα για την Ελλάδα» έγραψε, στα ελληνικά, στον προσωπικό της λογαριασμό στο twitter, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, αναφερόμενη στην έγκριση, από το Συμβούλιο, του ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης.
Συγκεκριμένα με πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής γράφει: «Καλά νέα για την Ελλάδα!
Το Συμβούλιο ενέκρινε το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης, που σημαίνει ότι η χρηματοδότηση μπορεί να ξεκινήσει.
Με 30,5 δισεκατομμύρια ευρώ, το #NextGenerationEU θα βοηθήσει την Σημαία της Ελλάδας να γίνει πιο πράσινη, πιο ψηφιακή και καλύτερα προετοιμασμένη για το μέλλον».
Καλά νέα για την Ελλάδα! Το Συμβούλιο ενέκρινε το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης, που σημαίνει ότι η χρηματοδότηση μπορεί να ξεκινήσει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης