Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ρύθμιση «σκούπα» για τα χρέη της πανδημίας από Μάρτιο 2020 έως σήμερα, σε 36 έως 72 δόσεις - Ποιους αφορά

Ρύθμιση «σκούπα» για τα χρέη της πανδημίας από Μάρτιο 2020 έως σήμερα, σε 36 έως 72 δόσεις - Ποιους αφορά
Η ρύθμιση αφορά 826.435 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, οι οποίοι άφησαν ληξιπρόθεσμες οφειλές μόνο προς την εφορία, 2,26 δισ. ευρώ και χαρακτηρίζονται πληγέντες
Σχετικά Άρθρα

Τις λεπτομέρειες της ρύθμισης για τα χρέη της πανδημίας ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μετά τη συμφωνία με τους θεσμούς, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του bankingnews.gr.
Η ρύθμιση αυτή αφορά 826.435 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, οι οποίοι άφησαν ληξιπρόθεσμες οφειλές μόνο προς την εφορία, 2,26 δισ. ευρώ και χαρακτηρίζονται πληγέντες, καθώς είτε περιλαμβάνονται στη λίστα των ΚΑΔ δικαιούχων ενίσχυσης, είτε έχουν υποστεί κούρεμα ενοικίων, είτε είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, είτε έχουν τεθεί σε καθεστώς αναστολής εργασίας, ή έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα Συν-Εργασία.
Για τους ίδιους οφειλέτες δίνεται η δυνατότητα αναβίωσης πάσης φύσεως ρυθμίσεων οφειλών, με την καταβολή της δόσης Αυγούστου και τη μεταφορά των εκκρεμών δόσεων στο τέλος της περιόδου της ρύθμισης.
Η νέα ρύθμιση αφορά πάσης φύσεως φορολογικές οφειλές (ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, εισόδημα) αλλά και ασφαλιστικές οφειλές σε εκκρεμότητα από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Ιούλιο του 2021.
Οι οφειλέτες, εφόσον επιλέξουν 72 δόσεις, θα επιβαρυνθούν με επιτόκιο 2,5% ενώ στις 36 δόσεις η αποπληρωμή είναι απολύτως άτοκη.

Αναλυτικά, όπως ανακοίνωσε ο Χρ. Σταϊκούρας:

Το Υπουργείο Οικονομικών, από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, λειτουργεί με γρήγορα αντανακλαστικά, σχέδιο και αποφασιστικότητα, λαμβάνοντας έγκαιρα και μεθοδικά τα κατάλληλα μέτρα, προκειμένου αφενός να ελαχιστοποιηθεί ο αντίκτυπος αυτής της μακράς και πρωτόγνωρης δοκιμασίας και αφετέρου να επιταχυνθεί η επανεκκίνηση της οικονομίας μετά την αποκλιμάκωση της υγειονομικής κρίσης.

Αυτό πράττουμε, σταθερά και με συνέπεια, καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της πολύμηνης δυσμενούς συγκυρίας, αντιμετωπίζοντας στο βαθμό του εφικτού και κατά τον βέλτιστο τρόπο, τις προκλήσεις κάθε φάσης της πανδημίας.

Παράλληλα διευκολύνουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τις συνέπειες της κρίσης, ώστε να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Στο πλαίσιο αυτό, από τον περυσινό Μάρτιο, προχωρήσαμε σε σειρά παρεμβάσεων ρύθμισης οφειλών, όπως:

  • Ρύθμιση εξόφλησης υποχρεώσεων της περιόδου Μαρτίου – Ιουνίου 2020, σε 12 δόσεις άτοκα ή σε 24 δόσεις, με εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο.
  • Βελτίωση και επέκταση της ανωτέρω ρύθμισης τον περασμένο Φεβρουάριο, με διπλασιασμό των δόσεων, σε 24 άτοκες ή 48 δόσεις με επιτόκιο ύψους 2,5%.
  • Αναστολή καταβολής των δόσεων ρυθμισμένων οφειλών, για συγκεκριμένους κλάδους που ίσχυαν περιοριστικά μέτρα κάθε μήνα, με μεταφορά της καταβολής των απολεσθεισών δόσεων στο τέλος της ρυθμιζόμενης περιόδου.

Λειτουργώντας με βάση τις παραπάνω αρχές, σήμερα, με απόλυτη συναίσθηση της πραγματικότητας και των δυσκολιών που έχει επιφέρει η πανδημία του κορονοϊού στην πραγματική οικονομία, προχωράμε σε μια νέα, γενναία ρύθμιση των φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών που «γεννήθηκαν» στην πανδημία.

Ρύθμιση με την οποία παρέχονται πολύ σημαντικές διευκολύνσεις στους οφειλέτες που επλήγησαν από την κρίση, καθώς παρατείνεται, διευρύνεται και βελτιώνεται το υφιστάμενο πλαίσιο διευθέτησης των οφειλών τους, ενώ παράλληλα προσφέρεται η ευκαιρία αναβίωσης παλαιότερων ρυθμίσεων.

Ειδικότερα, με τις σημερινές παρεμβάσεις:

1ον. Διευρύνουμε τον χρονικό ορίζοντα κάλυψης των οφειλών από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και σήμερα.
2ον. Διευρύνουμε τον αριθμό των δόσεων από 24 άτοκες ή 48 δόσεις με χαμηλό επιτόκιο, σε 36 άτοκες ή 72 δόσεις με χαμηλό επιτόκιο, δίνοντας ακόμα μεγαλύτερη ανάσα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
3ον. Διευρύνουμε σημαντικά την περίμετρο των δικαιούχων, συμπεριλαμβάνοντας όλους όσους επλήγησαν οποιαδήποτε στιγμή από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα.
Συγκεκριμένα, τρέχουσες φορολογικές (ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κτλ.) και ασφαλιστικές οφειλές που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του Κορονοϊού, θα μπορούν να ρυθμιστούν σε έως 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5%, ή 36 δόσεις άτοκα, με καταβολή της 1ης δόσης τον Ιανουάριο του 2022.

Η ρύθμιση αφορά επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό και οφειλές που έχουν ήδη βεβαιωθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας (από Μάρτιο 2020 έως σήμερα).

Οι κατηγορίες οφειλετών που εμπίπτουν στην ρύθμιση είναι:

  • Επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν χαρακτηριστεί ως πληττόμενοι βάσει ΚΑΔ από το Υπουργείο Οικονομικών (θα χρησιμοποιηθεί η διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου 2020). Υπολογίζεται ότι στους επιλέξιμους ΚΑΔ περιλαμβάνεται το 78% των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών της χώρας.
  • Εργαζόμενοι που η σύμβαση εργασίας τους έχει τεθεί σε προσωρινή αναστολή και έχουν λάβει αποζημίωση ειδικού σκοπού ή είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ.
  • Ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν λάβει μειωμένο μίσθωμα βάσει δήλωσης COVID.
  • Άνεργοι εγγεγραμμένοι το εν λόγω διάστημα στον ΟΑΕΔ.

Επιπλέον οι ανωτέρω οφειλέτες που απώλεσαν ρύθμιση τμηματικής καταβολής (π.χ. 120 δόσεων) από τον Μάρτιο του 2020 έως σήμερα, δύναται να αναβιώνουν τη ρύθμιση με όλα τα ευεργετήματα με την καταβολή της δόσης του Αυγούστου, και οι απολεσθείσες δόσεις μεταφέρονται στο τέλος της ρύθμισης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της φορολογικής αρχής, η δυνατότητα ρυθμίσεων αφορά 134.455 νομικά πρόσωπα, 392.785 φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και 299.195 φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που έχουν δημιουργήσει μη ρυθμισμένα ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 2,26 δισ. ευρώ προς τη φορολογική αρχή την εν λόγω περίοδο και ανήκουν στις επιλέξιμες κατηγορίες πληττομένων.
Με τις παραπάνω παρεμβάσεις, η Κυβέρνηση αποδεικνύει, για άλλη μια φορά, ότι  βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση, αφουγκράζεται τις ανάγκες της κοινωνίας και των επιχειρήσεων και λαμβάνει, στον κατάλληλο χρόνο, τις βέλτιστες δυνατές πρωτοβουλίες.
Όλες οι προηγούμενες παρεμβάσεις αλλά και η σημερινή καταδεικνύουν την υπεύθυνη και κοινωνικά δίκαιη πολιτική της Κυβέρνησής μας.
Μια πολιτική συνετή, που σταθμίζει ανάγκες και δημοσιονομικούς περιορισμούς - καθώς δημοσιονομική χαλάρωση δεν σημαίνει δημοσιονομικός εκτροχιασμός -, διαφυλάττει την κουλτούρα πληρωμών, στοχεύει στην ταχεία και ισχυρή ανάκαμψη και στην υψηλή, βιώσιμη, έξυπνη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη στη μετά-κορονοϊό εποχή.
Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα που έχουμε μπροστά μας.Και συνεχίζοντας να λειτουργούμε με σχέδιο, σύνεση, ενότητα και αποφασιστικότητα, θα το κερδίσουμε!

Όπως έχει μεταδώσει το bankingnews.gr

Με πρόταση για την εξόφληση των πανδημικών χρεών σε 72 δόσεις, εκ των οποίων οι 36 θα είναι άτοκες, κατεβαίνει στον στίβο της 11ης αξιολόγησης το οικονομικό επιτελείο.
Στόχος στις σημερινές 15/7 τηλεδιασκέψεις με τα υψηλόβαθμα στελέχη των θεσμών είναι η νέα ρύθμιση για τα κορονοχρέη να «κλειδώσει» στον μεγαλύτερο αριθμό των δόσεων καθώς η αμέσως προηγούμενη πρόταση, που συζητιόταν την περασμένη εβδομάδα με τα τεχνικά κλιμάκια, ήταν για αποπληρωμή αυτών των οφειλών σε 60 δόσεις.Με το τοπίο στην ελληνική οικονομία να γεμίζει με απειλητικά σύννεφα από τη μετάλλαξη «Δέλτα», στο οικονομικό επιτελείο θέλουν να αποτρέψουν ένα νέο δημοσιονομικό πρόβλημα βάζοντας πάνω στο τραπέζι πρόταση για την αποπληρωμή των «κόκκινων» χρεών προς την Εφορία σε έξι χρόνια, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2022.
Επισημαίνεται ότι η νέα ρύθμιση αφορά πληττόμενες επιχειρήσεις, επαγγελματίες και νοικοκυριά.
Κάτω από την ομπρέλα της θα μπει μια τεράστια γκάμα οφειλών, αφενός για να πάρουν ανάσες οι υπόχρεοι, οι οποίοι από το νέος έτος επιστρέφουν στην κανονικότητα και με ένα βουνό νέων υποχρεώσεων, αφετέρου για να έρθει φρέσκο χρήμα στα ταμεία που θα αλλάξει το ισοζύγιο στον προϋπολογισμό συνδυαστικά με τις αποφάσεις για δραστική απόσυρση των μέτρων στήριξης.
Ο αριθμός των δόσεων θα καθορίζεται με βάση το οικονομικό προφίλ του οφειλέτη και το ύψος της οφειλής ενώ θα επιβαρύνονται με χαμηλό επιτόκιο.
Εκτός των οφειλών προς την Εφορία το μέτρο θα ισχύσει και για τα «κόκκινα» χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή, επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που υπάγονται στις λίστες με τους πληττόμενους ΚΑΔ του Απριλίου του 2020, εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή ή εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία», ιδιοκτήτες ακινήτων με «κουρεμένα» ενοίκια και εγγεγραμμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ.
Παράλληλα το οικονομικό επιτελείο προχωρά στην αναβίωση των παλαιών ρυθμίσεων των 100 και 120 δόσεων για τους πληττόμενους που έχασαν τις ρυθμίσεις μετά το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης από τον Μάρτιο του 2020.
Η 11η αξιολόγηση δεν συνδέεται με νέες εκταμιεύσεις κερδών από τα ελληνικά ομόλογα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα έχει μικρότερο βαθμό δυσκολίας.
Πέραν από τα δημοσιονομικά που είναι η καρδιά των θεμάτων σε κάθε αξιολόγηση, και λόγω της σοβαρής επιδείνωσης των ελλειμμάτων από τα μέτρα στήριξης οι θεσμοί έχουν ένα λόγο παραπάνω να παρακολουθούν τα στοιχεία της γενικής κυβέρνησης, η ελληνική πλευρά θα δώσει εξετάσεις για την πρόοδο που σημείωσε στις παρακάτω μεταρρυθμίσεις: στην εφαρμογή του νέου πτωχευτικού πλαισίου, στα κόκκινα δάνεια , στις εκκρεμείς συντάξεις, στα ληξιπρόθεσμα χρέη του κράτους προς τους ιδιώτες, στην επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και φυσικά στην επικουρική ασφάλιση που εξελίσσεται σε μεγάλο αγκάθι αυτής αξιολόγησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης