Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μίχαλος (EBEA): Ανάγκη δημιουργίας μηχανισμού εγγυήσεων για τις επιταγές

tags :
Μίχαλος (EBEA): Ανάγκη δημιουργίας μηχανισμού εγγυήσεων για τις επιταγές
Οι ανεξόφλητες επιταγές μόνο κατά την περίοδο της πανδημίας υπολογίζονται σε 4-5 δισ. ευρώ
Σχετικά Άρθρα

Την ανάγκη για τη δημιουργία ενός μηχανισμού για την παροχή εγγυήσεων του ελληνικού Δημοσίου προς τις τράπεζες, ώστε αυτές με τη σειρά τους να προεξοφλούν τις επιταγές που τους προσκομίζονται από τον κομιστή σε ποσοστό 80% επισημαίνει ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε την Πέμπτη 22 Ιουλίου 2021.

Παρατάσεις

Με αφορμή και τη νέα παράταση των προθεσμιών λήξης, εμφάνισης και πληρωμής των επιταγών μέχρι το τέλος Οκτωβρίου 2021 που προβλέπεται σε τροπολογία που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Μίχαλος τονίζει ότι οι συνεχείς παρατάσεις δεν επιλύουν το οξύτατο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει σήμερα η αγορά, καθώς διογκώνουν το ιδιωτικό χρέος και εντέλει δεν εξυπηρετούν ούτε τους εκδότες ούτε τους κομιστές των επιταγών.

Ανεξόφλητες επιταγές

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΚΕΕ & του ΕΒΕΑ, οι ανεξόφλητες επιταγές μόνο κατά την περίοδο της πανδημίας υπολογίζονται σε 4-5 δισ. ευρώ, γεγονός που είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσει ένα ντόμινο λουκέτων στην αγορά, εάν δεν επιλυθεί το πρόβλημα ριζικά και όχι αποσπασματικά.
Η θέσπιση μηχανισμού εγγυήσεων του Δημοσίου θα λύσει άμεσα το πρόβλημα ρευστότητας και βεβαίως τα ποσά των εγγυήσεων μπορούν σίγουρα να αναζητηθούν μέσω σχετικών χρηματοδοτικών προγραμμάτων ή μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, οι πόροι του οποίου αναμένονται εντός των επόμενων ημερών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης