Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σταϊκούρας - Donohoe: Ανακάμπτει η ελληνική οικονομία, αξιοσημείωτη η αντοχή της

Σταϊκούρας - Donohoe: Ανακάμπτει η ελληνική οικονομία, αξιοσημείωτη η αντοχή της
Ο Χρήστος Σταϊκούρας επανέλαβε ότι είναι ρεαλιστικός ο στόχος για ανάπτυξη 3,6% το 2021
Σχετικά Άρθρα
Η ελληνική οικονομία επέδειξε αξιοσημείωτη αντοχή στη δίνη της υγειονομικής κρίσης και, πλέον, ανακάμπτει, είναι η κοινή διαπίστωση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και του
προέδρου του Eurogroup Paschal Donohoe.

Μία σειρά πρόδρομων δεικτών και πρόσφατων θετικών εξελίξεων αποδεικνύουν ότι έχουμε διαμορφώσει τις προϋποθέσεις, αρχικά, για ταχεία και ισχυρή ανάκαμψη, και, στη συνέχεια, για υψηλή και βιώσιμη ανάπτυξη στη μετά-κορονοϊό εποχή, σύμφωνα με τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ.

Επιγραμματικά:

  • Η ύφεση συγκρατήθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα έναντι των προβλέψεων.
  • Η χώρα έχει από τις καλύτερες ευρωπαϊκές επιδόσεις στη συγκράτηση της ανεργίας μέσα στην υγειονομική κρίση.
  • Η βιομηχανική παραγωγή κινείται σταθερά ανοδικά.
  • Οι προσδοκίες στη μεταποίηση ενισχύονται.
  • Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές συστηματικά υπερβαίνουν αυτές των αντίστοιχων μηνών του 2019.
  • Οι ταξιδιωτικές αφίξεις είναι υπερδιπλάσιες αυτών της αντίστοιχης περιόδου του 2020.
  • Ο δείκτης οικονομικού κλίματος «σκαρφάλωσε» περίπου στα προ-κορονοϊού επίπεδα.
  • Η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας βελτιώνεται.
  • Οι καταθέσεις συνεχίζουν να αυξάνονται.
  • Δύο συστημικές τράπεζες ολοκλήρωσαν, επιτυχώς, αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.
  • Το κόστος δανεισμού στις αγορές χρήματος είναι, σταθερά, αρνητικό.
  • Το κόστος δανεισμού στις αγορές κεφαλαίου είναι ιστορικά χαμηλό.
  • Το spread του ελληνικού ομολόγου συρρικνώνεται.
  • Η ελληνική οικονομία αναβαθμίζεται από τους οίκους αξιολόγησης.

Ρεαλιστικός ο στόχος για ανάπτυξη 3,6%

Αυτοί οι θετικοί δείκτες και οι εξελίξεις είναι καρπός της εφαρμογής μίας υπεύθυνης και καλά σχεδιασμένης στρατηγικής της Ελληνικής Κυβέρνησης, η αποτελεσματικότητα της οποίας αναγνωρίζεται τόσο διεθνώς όσο και – πρωτίστως – από την ελληνική κοινωνία.
Στρατηγική η οποία καθιστά απολύτως εφικτή, ρεαλιστική, ίσως και συντηρητική, την εκτίμησή μας για οικονομική μεγέθυνση της τάξεως του 3,6% φέτος, τόνισε ο Χρ. Σταϊκούρας.
«Ωστόσο, ως Κυβέρνηση, δεν εφησυχάζουμε, ούτε παραγνωρίζουμε τους κινδύνους που εξακολουθούν να υφίστανται, κυρίως λόγω της αβεβαιότητας στο υγειονομικό πεδίο και της υψηλής μεταβλητότητας στις εξωτερικές μακροοικονομικές εξελίξεις.

Γι’ αυτό, συνεχίζουμε και εντείνουμε τις προσπάθειές μας, με την υλοποίηση μιας συνεκτικής οικονομικής πολιτικής, με ισχυρό μεταρρυθμιστικό και αναπτυξιακό πρόσημο», τόνισε ο υπ. Οικονομικών.

Πολιτική που εδράζεται σε 7 πυλώνες:

  • Τη συνέχιση ενίσχυσης πληττόμενων νοικοκυριών και επιχειρήσεων και τη σταδιακή μετάβαση σε μέτρα επανεκκίνησης της οικονομίας.
  • Την υλοποίηση μιας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, στην κατεύθυνση της μείωσης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.
  • Τη διατήρηση ισχυρών ταμειακών αποθεμάτων, μέσα από την υλοποίηση συνεπούς, έξυπνης και διορατικής εκδοτικής στρατηγικής.
  • Τη δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων για ισχυρή πιστωτική επέκταση, μέσα και από ένα ισχυρό και υγιές τραπεζικό σύστημα.
  • Τη συνέχιση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, την προώθηση της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που θα ενισχύσουν τη διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.
  • Τη βέλτιστη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων, με «αιχμή» το Ταμείο Ανάκαμψης.
  • Την ενεργό και υπεύθυνη συμμετοχή της χώρας, όπως γίνεται τα τελευταία δύο χρόνια, στις πρωτοβουλίες για τη νέα ευρωπαϊκή οικονομική αρχιτεκτονική.

Ήδη, ακόμα και μέσα στις αντίξοες συνθήκες που προκάλεσε η πανδημία, εφαρμόζουμε πολιτικές πάνω σε αυτούς τους πυλώνες:

  • Υλοποιούμε το νέο πλαίσιο για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους.
  • Επεκτείνουμε το επιτυχημένο πρόγραμμα «Ηρακλής» για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
  • Εκσυγχρονίζουμε το εργασιακό περιβάλλον και ενισχύουμε την ανταγωνιστικότητα της χώρας με τον νέο εργασιακό νόμο.
  • Ολοκληρώσαμε την πρώτη φάση της μεταρρύθμισης του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού των αξιών των ακινήτων.
  • Ολοκληρώσαμε τη μεταβίβαση της «Ελληνικό Α.Ε.», θέτοντας σε τροχιά υλοποίησης το εμβληματικό έργο του Ελληνικού.
  • Ολοκληρώσαμε επιτυχώς τις διαγωνιστικές διαδικασίες για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

«Συνεπώς, η Ελλάδα κάνει ήδη πράξη πολιτικές που διαμορφώνουν τις προϋποθέσεις για ισχυρή, βιώσιμη, έξυπνη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη στη μετά-κορωνοϊό εποχή.
Πολιτικές που προσδίδουν την απαραίτητη ώθηση, ώστε η χώρα μας να ενταχθεί στις δυναμικές οικονομίες της Ευρώπης», τόνισε ο Χρ. Σταϊκούρας.
Απευθυνόμενος στον πρόεδρο του Eurogroup, ανέφερε ότι η Ευρώπη, το κοινό μας «σπίτι», έχει μπροστά της σημαντικές προκλήσεις, τις οποίες επίσης συζητήσαμε σήμερα:

1η Πρόκληση: Η γρήγορη και αποτελεσματική λειτουργία του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η έγκριση των 12 πρώτων Εθνικών Σχεδίων Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας από το Ecofin την περασμένη εβδομάδα, αποτέλεσε μια συλλογική επιτυχία.
Είμαι ιδιαιτέρως ικανοποιημένος που, μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται και το Σχέδιο της Ελλάδας.
Το γεγονός αυτό αποτελεί το επιστέγασμα της σκληρής, πολύμηνης και συστηματικής δουλειάς που κατέβαλε η Κυβέρνηση, προκειμένου να καταθέσει ένα ώριμο και φιλόδοξο Σχέδιο και να διασφαλίσει τις προϋποθέσεις για τη βέλτιστη και ταχύτερη δυνατή αξιοποίηση των προβλεπόμενων πόρων.
Το μεγάλο «στοίχημα» είναι οι ευρωπαϊκές και εθνικές διαδικασίες να κυλήσουν χωρίς καθυστερήσεις, ώστε οι πολίτες και οι οικονομίες της Ευρώπης να εισπράξουν τα οφέλη του Ταμείου Ανάκαμψης, το συντομότερο δυνατό.
Για τον σκοπό αυτό, η Ελλάδα, έχει ήδη αρχίσει να θέτει σε εφαρμογή το συνεκτικό και ρεαλιστικό Σχέδιό της, προωθώντας τα 12 πρώτα έργα, συνολικού προϋπολογισμού 1,42 δισ. ευρώ.

2η Πρόκληση: Η επιτάχυνση της τραπεζικής ένωσης.

Πρόκειται για ένα πολύπλοκο και φιλόδοξο εγχείρημα, το οποίο η Ελλάδα στηρίζει με συνέπεια, καθώς θα βοηθήσει ουσιαστικά στη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος στην Ευρώπη.

3η Πρόκληση: Η προοπτική ψηφιοποίησης του ευρώ.

Θέση της χώρας μας είναι ότι πιθανή ψηφιοποίηση του ενιαίου νομίσματος θα πρέπει να συμβαδίζει με τη νομισματική πολιτική και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διατηρώντας την αξιοπιστία του ενιαίου νομίσματος.

4η Πρόκληση: Η επανεξέταση των όρων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της υιοθέτησης αλλαγών που θα διασφαλίζουν τη μακροπρόθεσμη διατηρησιμότητα των δημόσιων οικονομικών, θα δίνουν τη δυνατότητα προσαρμογής της δημοσιονομικής πολιτικής σε κάθε περίσταση – προσφέροντας ευελιξία στην αντιμετώπιση κρίσεων, θα προστατεύουν και θα ενθαρρύνουν τις επενδύσεις.
Οι προκλήσεις αυτές μπορεί – πρέπει – και θα κερδηθούν, με ευρωπαϊκές, διορατικές, δυναμικές, αποφασιστικές και συνεκτικές λύσεις.
Λύσεις που θα εμφορούνται από πνεύμα αλληλεγγύης και θα αποδεικνύουν ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και οι εταίροι αναγνωρίζουμε τις ανάγκες των καιρών και ανταποκρινόμαστε σε αυτές με γρήγορα αντανακλαστικά, έχοντας ως γνώμονα τις θεμελιώδεις κοινές αρχές και αξίες μας και την κοινή μας στόχευση για δημοκρατία, ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή και ευημερία.
Κλείνοντας, εκφράζω και πάλι τις θερμές ευχαριστίες μου προς τον Συνάδελφο και φίλο Paschal, για τις προσπάθειές του για την επιτυχή πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας εν μέσω της πανδημίας, για την επιτυχή εμβάθυνση των δεσμών των ευρωπαϊκών οικονομιών, για το ειλικρινές ενδιαφέρον του για την ελληνική οικονομία και για τη δημιουργική συνεργασία μας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης