Τελευταία Νέα
Οικονομία

Eurogroup: Στο επίκεντρο η δραματική αύξηση των τιμών στην ενέργεια

Eurogroup: Στο επίκεντρο η δραματική αύξηση των τιμών στην ενέργεια
Στην ατζέντα και η μακροοικονομική κατάσταση στην Ευρωζώνη
Σχετικά Άρθρα

Η δραματική αύξηση των τιμών στην ενέργεια αλλά και η μακροοικονομική κατάσταση στην Ευρωζώνη αναμένεται να είναι τα βασικά θέματα της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup.
Τα μέλη του Eurogroup θα συζητήσουν τις μακροοικονομικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη, συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων του πληθωρισμού και των τιμών στον ενεργειακό τομέα – ζήτημα για το οποίο θα ενημερωθούν από τον Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER), κ. Christian Zinglersen.
Σύμφωνα με την Eurostat, η αύξηση των τιμών της ενέργειας είναι ο κύριος παράγοντας στην αύξηση του πληθωρισμού που διαμορφώθηκε στο 3,4% τον Σεπτέμβριο.
Ενδεικτικό της ανησυχίας που έχει προκληθεί στην ΕΕ είναι το μήνυμα της προέδρου της Κομισιόν, Ursula von der Leyen πως «θα κάνουμε ότι χρειαστεί» για να αντιμετωπιστεί η δραματική αύξηση στην ενέργεια.
Οι Υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να συζητήσουν τις επιπτώσεις του αυξανόμενου πληθωρισμού και του κόστους ενέργειας, τόσο στην οικονομική ανάκαμψη όσο και στους εθνικούς προϋπολογισμούς για το 2022.
Πληροφορίες αναφέρουν πως δεν αναμένονται επιχειρησιακές αποφάσεις, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται να παρουσιάσει, πριν τη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου, μια «εργαλειοθήκη» ευρωπαϊκών μέτρων για την αντιμετώπιση του παγκόσμιου φαινομένου.
Ωστόσο, επισημαίνεται ότι οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης συμμερίζονται την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ότι η αύξηση του πληθωρισμού έχει προσωρινό χαρακτήρα και θα υποχωρήσει το 2022.

Σύντομη συζήτηση και για την Ελλάδα

Επιπλέον θα γίνει μια σύντομη συζήτηση για την 11η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Ελλάδας.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η έκθεση «διαπιστώνει ότι η Ελλάδα έχει λάβει τις απαραίτητες ενέργειες για να επιτύχει τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις της, παρά τις δύσκολες συνθήκες που προκλήθηκαν από την πανδημία».
Ειδικότερα, έχει σημειωθεί πρόοδος σε τομείς όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, το επιχειρηματικό περιβάλλον, η φορολογική διοίκηση, η δημόσια διοίκηση και η εκπαίδευση.
Ωστόσο, ο ίδιος αξιωματούχος τονίζει ότι υπάρχουν τομείς όπου εντοπίζεται η ανάγκη για περαιτέρω προσπάθειες.
Αυτοί αφορούν τη μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα και την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Σημειώνεται ότι η 11η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας δε συνδέεται με απόφαση για εκταμίευση ποσού από τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, αλλά η 12η έκθεση που θα συζητηθεί το Νοέμβριο.
Πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup, ο Υπουργός Οικονομικών θα έχει συναντήσεις εργασίας με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), κ. Klaus Regling, καθώς και με το μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΕΣ) κ. Νίκο Μηλιώνη και στελέχη του ΕΕΣ.
 
Στο επίκεντρο τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης

Αντικείμενο συζήτησης θα αποτελέσει επίσης η πορεία εφαρμογής των προτεραιοτήτων της Ευρωζώνης στα Σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ οι Υπουργοί Οικονομικών θα ενημερωθούν για τις δράσεις του Εποπτικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης των ευρωπαϊκών τραπεζών (SRB) από τους επικεφαλής των δύο οργάνων, κ. Andrea Enria και κα. Elke König, αντιστοίχως.
Παράλληλα, θα συζητήσουν για την τραπεζική ενοποίηση, στη βάση της παρουσίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης (SRB), που είναι υπεύθυνο για την επίλυση ενός αποτυχημένου τραπεζικού ομίλου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης