Τελευταία Νέα
Οικονομία

Περαίωση - εξπρές από την Εφορία σε ανέλεγκτες υποθέσεις - Ποιοι θα βρεθούν στο στόχαστρο;

Περαίωση - εξπρές από την Εφορία σε ανέλεγκτες υποθέσεις - Ποιοι θα βρεθούν στο στόχαστρο;
Σχέδιο για εξπρές «περαίωση» των χιλιάδων εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων ( εισοδήματος, ΦΠΑ, φορολογίας ακινήτων και άλλων) που παραγράφονται στο τέλος του έτους θέτει σε εφαρμογή η ΑΑΔΕ
Σχετικά Άρθρα

Σχέδιο για εξπρές «περαίωση» των χιλιάδων εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων ( εισοδήματος, ΦΠΑ, φορολογίας ακινήτων και άλλων) που παραγράφονται στο τέλος του έτους θέτει σε εφαρμογή η ΑΑΔΕ για να μηδενιστούν οι πιθανότητες απώλειες εσόδων για τα κρατικά ταμεία.
Η κινητοποίηση έρχεται μετά και τις φωτιές που άναψε η απόφαση του ΣτΕ σύμφωνα με την οποία το δημόσιο χάνει το δικαίωμα επιβολής φόρων και προστίμων σε περίπτωση που εντός του προβλεπόμενου από τη νομοθεσία χρονικού διαστήματος για την παραγραφή δεν κοινοποιήσει στο φορολογούμενο τη καταλογιστική πράξη.

Ειδικότερα στο στόχαστρο των φοροελεγκτικών υπηρεσιών θα βρεθούν οι ακόλουθες περιπτώσεις:

  • Υποθέσεις φορολογουμένων που δεν δήλωσαν ή δήλωσαν ανακριβώς αναδρομικά ποσά αποδοχών τα οποία εισέπραξαν μέσα στο 2015 αλλά αφορούν παλαιότερα έτη.
  • Υποθέσεις επιχειρήσεων που δήλωσαν ψευδή στοιχεία για τα ακαθάριστα έσοδα ή τις δαπάνες κατά τη διαχειριστική περίοδο του 2015.
  • Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος για τη χρήση του 2012, για τις οποίες υποβλήθηκαν αρχικές εκπρόθεσμες δηλώσεις εντός του 2018. Για τις υποθέσεις αυτές η αρχική 5ετής προθεσμία παραγραφής, η οποία έληγε κανονικά στις 31-12-2018 (5 χρόνια από τη λήξη του έτους 2013 στο οποίο έπρεπε να είχε υποβληθεί η αρχική εμπρόθεσμη δήλωση), παρατάθηκε για 3 ακόμη χρόνια, μέχρι τις 31-12-2021, επειδή οι αρχικές δηλώσεις υποβλήθηκαν στο τελευταίο έτος της κανονικής 5ετούς περιόδου παραγραφής.
  • Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ για τη χρήση του έτους 2010 για τις οποίες μετά τη λήξη της κανονικής 5ετούς περιόδου παραγραφής, δηλαδή μετά την 31η-12-2016, περιήλθαν σε γνώση των αρμοδίων φορολογικών αρχών «συμπληρωματικά στοιχεία» για απόκρυψη φορολογητέας ύλης
  • Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος που αφορούν τη χρήση του έτους 2005, για τις οποίες δεν είχε υποβληθεί ποτέ η οικεία δήλωση. Για τις υποθέσεις αυτές προβλέπεται 15ετής περίοδος παραγραφής, η οποία άρχισε να «τρέχει» αμέσως μετά το τέλος του έτους εντός του οποίου έπρεπε να υποβληθούν οι αρχικές εμπρόθεσμες δηλώσεις, δηλαδή από την 1η-1-2007 και λήγει στις 31-12-2021.

Σημειώνεται ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι η προθεσμία παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου να επιβάλλει φόρους και πρόστιμα διακόπτεται με τη νόμιμη κοινοποίηση της καταλογιστικής πράξης στο φορολογούμενο και όχι με μόνη την έκδοση της πράξης αυτής.
Η αντίθετη διάταξη του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, η οποία ορίζει ότι η σχετική προθεσμία διακόπτεται μόνο με την έκδοση της πράξης, χωρίς να απαιτείται και η κοινοποίησή της για το σκοπό αυτό, κρίθηκε ανίσχυρη και άρα μη εφαρμοστέα, ως αντισυνταγματική.
Το Δικαστήριο θεώρησε ότι σε αντίθετη περίπτωση θα παραβιάζονταν οι αρχές της φανερής δράσης της διοίκησης και της ασφάλειας δικαίου, καθώς η διακοπή της παραγραφής θα συνδεόταν με χρονικό σημείο άγνωστο στο φορολογούμενο.
Με βάση την παραπάνω απόφαση η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ «έσβησε» φόρο και πρόστιμα συνολικού ύψους 13.000 ευρώ για αναδρομικά του 2013 που θα .έπρεπε να δηλωθούν το 2014 μετά από προσφυγή του φορολογούμενου ο οποίος ζήτησε παραγραφή της υπόθεσης καθώς η εφορία εξέδωσε τη πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου στο τέλος του 2019, οπότε έληγε η προθεσμία για την μη παραγραφή της υπόθεσης αλλά την κοινοποίησε το 2020

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης