Τι λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους διεθνείς επενδυτές και ειδικά αμερικανικά funds τα οποία συχνά πυκνά ενημερώνει;
Πηγή για το συγκεκριμένο δημοσίευμα είναι παράγοντας αμερικανικού fund ο οποίος ήταν κοινωνός των θέσεων του Μητσοτάκη και της ομάδας που έχει δημιουργήσει για τις επαφές με τους ξένους επενδυτές.
Τι υποστηρίζει ο Μητσοτάκης λοιπόν στους διεθνείς επενδυτές;
1)Η ελληνική κυβέρνηση δεν θα αιφνιδιάσει τους επενδυτές.
Οι εκλογές θα διεξαχθούν το 2023 και όχι το 2022.
Δεν θα υπάρξει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες είναι το μήνυμα που στέλνει ο έλληνας πρωθυπουργός.
Μάλιστα και οι σύμβουλοι του επικοινωνούν αρμοδίως το ανάλογο μήνυμα, ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα αιφνιδιάσει και ότι οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν το 2023.
Βέβαια οι πολιτικές ισορροπίες αλλάζουν, δημοσκοπικά η Νέα Δημοκρατία προηγείται σταθερά αλλά στον χώρο της κεντροαριστεράς θα υπάρξουν ζυμώσεις και εξελίξεις.
Ο Μητσοτάκης πάντως υποστηρίζει ότι δεν θα αιφνιδιάσει τους επενδυτές τους οποίους προσκαλεί στην Ελλάδα.
2)Οι βασικές εκτιμήσεις του για το ΑΕΠ είναι ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα παραμείνει σταθερός πάνω από 4% σε ετήσια βάση για τα επόμενα χρόνια, οπότε το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα ξεπεράσει το 2024 τα 200 δισεκ. ευρώ προσεγγίζοντας τα 210 δισεκ.
3)Τα πάντα πωλούνται στην Ελλάδα αρκεί οι επενδυτές να τιμολογήσουν σωστά τον χαμηλό ελληνικό κίνδυνο και τα δυνητικά υψηλά περιθώρια κέρδους.
Μάλιστα όπως είπε σύμβουλος του Μητσοτάκη σε αμερικανούς επενδυτές η πώληση σε ανάλογη αποδεκτά τιμή αποτελεί την βάση της διαπραγμάτευσης για την κυβέρνηση.
4)Σχεδόν σε όλες τις ΔΕΚΟ, το ελληνικό δημόσιο θα μειώσει τα ποσοστά του.
Σε αυτή την φάση το 33,3% δηλαδή ο έλεγχος της καταστατικής μειοψηφίας θεωρείται η βάση… αλλά σε επόμενη φάση και με βάση την πορεία ανάκαμψης της χώρας μπορεί να σπάσει αυτό το επενδυτικό ταμπού.
Η κυβέρνηση έχει επικοινωνήσει στους επενδυτές ότι το 33,3% μπορεί να μην αποτελεί το ελάχιστο ποσοστό του ελληνικού δημοσίου σε ορισμένες καίριες δημόσιες επιχειρήσεις.
Η εμπειρία έχει αποδείξει ότι ένας επενδυτής και με 20% μπορεί να ασκεί έλεγχο με βάση τα μέλη στο διοικητικό συμβούλιο.
Στο μέλλον το ποσοστό του ελληνικού δημοσίου στις κρατικές εταιρίες από 33% δηλαδή την καταστατική μειοψηφία θα μειωθεί στο 20%, αλλά θα πρέπει να περάσει μια περίοδος προσαρμογής.
5)Έχει γίνει συζήτηση για τις τράπεζες και την φάση ιδιωτικοποίησης τους.
Ο νέος νόμος για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα καθορίζει το πλαίσιο και τον νέο ρόλο του Ταμείου που θα μπορεί ωστόσο να έχει veto ως κοινός μέτοχος μόνο για τις αυξήσεις κεφαλαίου.
Τα ποσοστά του ΤΧΣ – Δημοσίου θα μειωθούν αισθητά ειδικά στην Εθνική και Πειραιώς.
Για την κυβέρνηση η ιδιωτικοποίηση των τραπεζών θα είναι ψήφος εμπιστοσύνης γιατί ο τραπεζικός κλάδος ακόμη αναρρώνει από την 10ετή τραπεζική κρίση.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών