Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ο νέος νόμος για το ΤΧΣ – 5ετούς διάρκειας, με veto μόνο για ΑΜΚ – Στις τράπεζες τα μέλη των ΔΣ, έλληνες και επιχειρηματίες

Ο νέος νόμος για το ΤΧΣ – 5ετούς διάρκειας, με veto μόνο για ΑΜΚ – Στις τράπεζες τα μέλη των ΔΣ, έλληνες και επιχειρηματίες
Τα εκτελεστικά μέλη στις τράπεζες υποχρεωτικά θα είναι τραπεζίτες και τα μη εκτελεστικά τραπεζίτες και επιχειρηματίες και κατά βάση έλληνες.
Σχετικά Άρθρα

Οι θεσμοί φαίνεται ότι συμφωνούν στις περισσότερες παραμέτρους του νέου νομικού πλαισίου που διέπει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ωστόσο ακόμη δεν έχουν στείλει στην ελληνική κυβέρνηση το πλαίσιο των παρατηρήσεων τους…
Το νέο νομικό πλαίσιο που θα διέπει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) που ελέγχει το 40,3% της Εθνικής τράπεζας, το 27% της Πειραιώς, το 9% της Alpha bank και το 1,34% της Eurobank είναι

1)Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα έχει διάρκεια έως το 2027 καθώς παρατείνεται ακόμη 5 χρόνια από την αρχική ημερομηνία λήξεως του στο τέλος του 2022.
Ωστόσο η 5ετής παράταση θα μπορούσε υπό όρους να επιμηκυνθεί προς την λήξη αυτής της περιόδου.

2)Στο νέο νόμο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αλλάζει ριζικά διοικητική δομή καθώς συγχωνεύονται τα δύο διοικητικά του όργανα δηλαδή το Γενικό Συμβούλιο και την εκτελεστική επιτροπή.
Αποκτάει ένα ενιαίο διοικητικό συμβούλιο με 11 ή 13 μέλη με Πρόεδρο μη εκτελεστικό, διευθύνοντα σύμβουλο και αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο.

Veto μόνο για αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου

3)Καταργούνται τα ειδικά προνόμια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το οποίο μετατρέπεται σε κοινό μέτοχο.
Ωστόσο διατηρείται το veto μόνο για τις αυξήσεις κεφαλαίου αλλά καταργείται το veto – αρνησικυρία για όλα τα άλλα ζητήματα.
Π.χ. το ΤΧΣ δεν θα επικαλείται το veto για εξαγορές ή για τα bonus ή για τις απολαβές των τραπεζικών στελεχών που εναπόκειται πλέον στα διοικητικά συμβούλια να αποφασίσουν με πλειοψηφία.
Το veto για τις αυξήσεις κεφαλαίου παραμένει για να προστατευθεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από dilution.

4)Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα μπορεί να ανακεφαλαιοποιεί και να συμμετέχει και σε αυξήσεις κεφαλαίου μη συστημικών τραπεζών.
Οι συστημικές τράπεζες στην Ελλάδα είναι 4 Εθνική, Πειραιώς, Alpha bank και Eurobank.

5)Για την διαδικασία σταδιακής αποεπένδυσης θα συσταθεί μια επιτροπή που σε συνεργασία με ξένο επενδυτικό οίκο θα αξιολογεί τον χρόνο, το ύψος και την τιμή με βάση τα οποία θα πωλούνται σταδιακά μερίδια μετοχών στις ελληνικές τράπεζες.
Θα χρησιμοποιούνται διάφοροι μέθοδοι, ωστόσο τα placement δηλαδή πώληση μέσω του χρηματιστηρίου υπό την μορφή πακέτων μετοχών σε προσυμφωνημένες τιμές θα είναι ο βασικός τρόπος μείωσης των μεριδίων του ΤΧΣ στις ελληνικές τράπεζες.

6)Αίρονται οι περιορισμοί για τα bonus και τις απολαβές των τραπεζιτών, θα δοθεί ευελιξία στις διοικήσεις των τραπεζών να καθορίζουν τις μεικτές απολαβές τους με βάση την πορεία κερδοφορίας και ανάπτυξης των τραπεζών που διοικούν…

7)Θα δοθεί η δυνατότητα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να αγοράζει τραπεζικά ομόλογα και να συμμετέχει σε διαδικασίες κεφαλαιακής ενίσχυσης όχι μόνο απαραίτητα μέσω αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου.

Διοικητικά συμβούλια τραπεζών… έλληνες και επιχειρηματίες

8)Μεγάλη αλλαγή που σίγουρα αποτελεί ορθή απόφαση, είναι η δυνατότητα που δίδεται στις τράπεζες να καθορίζουν τα διοικητικά τους συμβούλια.
Το παλαιό καθεστώς μόνο τραπεζικά στελέχη και μόνο ξένοι αίρεται, η παλαιά αποικιοκρατική απόφαση των δανειστών στην Ελλάδα να επιβάλλουν ξένους στα διοικητικά συμβούλια επειδή δεν εμπιστεύονταν τους έλληνες ήταν απαράδεκτος όρος.
Αυτό αλλάζει και πλέον έλληνες θα συμμετέχουν στα διοικητικά συμβούλια – προφανώς και κάποιοι ξένοι – αλλά η πλειοψηφία θα είναι έλληνες και δεν θα είναι προαπαιτούμενο να είναι τραπεζικά στελέχη, θα μπορούν σε μη εκτελεστικό ρόλο να συμμετέχουν και επιχειρηματίες.
Θα ισχύσει το παλαιό καθεστώς πριν το 2010 όπου τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών ήταν έλληνες με μεικτά χαρακτηριστικά.
Τα εκτελεστικά μέλη στις τράπεζες υποχρεωτικά θα είναι τραπεζίτες και τα μη εκτελεστικά τραπεζίτες και επιχειρηματίες και κατά βάση έλληνες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης