Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η Ελλάδα στην 20ή θέση στην ΕΕ στο ζήτημα της διαφθοράς

Η Ελλάδα στην 20ή θέση στην ΕΕ στο ζήτημα της διαφθοράς

Στον «Δείκτη Παγκόσμιας Διαφθοράς» η χώρα κατατάσσεται στη 37η θέση. Έχει καλύτερη επίδοση στην υποκατηγορία που αφορά το «Οικονομικό Έγκλημα» (20ή), σε σχέση με τη θέση που καταλαμβάνει στην αντίστοιχη υποκατηγορία που αφορά τη «Διαφθορά»

Η Global Risk Prοfile (GRP) δημοσίευσε τον «Δείκτη Παγκόσμιας Διαφθοράς» (Global Corruption Index) για το 2021.

Πρόκειται για την τέταρτη κατά σειρά έκδοση του Δείκτη Παγκόσμιας Διαφθοράς, ο οποίος αξιολογεί τα επίπεδα διαφθοράς (corruption) και οικονομικού εγκλήματος (white-collar crime) παγκοσμίως.
Η φετινή έκδοση συνοδεύεται από σημαντικές βελτιώσεις, περιλαμβανομένων πρόσθετων μέτρων κινδύνου (risk measures).
Ο υπο-δείκτης οικονομικού εγκλήματος έχει εμπλουτιστεί μεταξύ άλλων με δεδομένα σχετικά με το τραπεζικό απόρρητο, τις διεθνείς κυρώσεις, τη διεθνή συνεργασία και τη διαφάνεια στο κομμάτι των Πραγματικών Δικαιούχων (Ultimate Beneficial Owners).
Οι επαγγελματίες μπορούν ακόμα να επωφεληθούν από τις βελτιωμένες δυνατότητες εξατομίκευσης, που σκοπό έχουν την κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών και ενδιαφερόντων.
Ο Global Corruption Index (GCI) είναι ο πρώτος δείκτης που δημοσιεύεται βασιζόμενος σε στοιχεία που έχουν συλλεχθεί μετά τη διακήρυξη της πανδημίας της Covid-19.
Παρότι δεν μπορεί να συναχθεί η ύπαρξη αιτιακής σχέσης, η υγειονομική κρίση συνυπάρχει μαζί με μια υψηλότερη αντίληψη της διαφθοράς και μια συνολική μείωση της κυβερνητικής αποτελεσματικότητας μεταξύ 2020 και 2021.
Για το 2021, η Φινλανδία βρίσκεται στην κορυφή του Global Corruption Index, ακολουθούμενη από τη Νορβηγία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Δανία και τη Σουηδία.
Οι χώρες αυτές βρίσκονται στην πρώτη πεντάδα τα τελευταία τρία χρόνια, εδραιώνοντας την ηγετική τους θέση στον GCI.
Η ευρωπαϊκή ήπειρος παραμένει η περιοχή με την καλύτερη επίδοση, σημειώνοντας το χαμηλότερο σκορ ρίσκου (29.7), αρκετά πάνω από την Ωκεανία (39.6) και τη Βόρεια Αμερική (43.6), οι οποίες καταλαμβάνουν τη 2η και την 3η θέση αντίστοιχα.
Οι χώρες με την καλύτερη επίδοση ανά γεωγραφική περιοχή είναι ο Καναδάς (Βόρεια Αμερική), η Ουρουγουάη (Νότια Αμερική), η Φινλανδία (Ευρώπη), ο Μαυρίκιος (Αφρική), η Σιγκαπούρη (Ασία) και η Νέα Ζηλανδία (Ωκεανία).
Οι ΗΠΑ βρίσκονται στη θέση 35 μεταξύ 196 χωρών και περιοχών, ενώ η Κίνα και η Ρωσία καταλαμβάνουν τις θέσεις 118 και 120 αντίστοιχα.

Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 37η θέση του Global Corruption Index

Περιφερειακά η Ελλάδα τοποθετείται 20ή μεταξύ των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αναλύοντας τη συνολική της κατάταξη στον πίνακα του Global Corruption Index, η Ελλάδα έχει καλύτερη επίδοση στην υποκατηγορία που αφορά το Οικονομικό Έγκλημα (20ή), σε σχέση με τη θέση που καταλαμβάνει στην αντίστοιχη υποκατηγορία που αφορά τη Διαφθορά.
Αντιθέτως, χώρες που βρίσκονται σε υψηλές θέσεις του GCI, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο (8η), η Ολλανδία (11η), η Ελβετία (12η), η Γερμανία (14η) και το Λουξεμβούργο (17η) βλέπουν τις επιδόσεις τους να υποχωρούν στον αντίστοιχο Δείκτη του Οικονομικού Εγκλήματος, ο οποίος μετράει κυρίως κινδύνους σχετιζόμενους με το ξέπλυμα χρήματος και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.
Το Λουξεμβούργο παρουσιάζει τη μεγαλύτερη απόκλιση μεταξύ των χωρών που βρίσκονται στις 20 πρώτες θέσεις του GCI, έχοντας απόσταση 50 θέσεων μεταξύ του υπο-δείκτη Διαφθορά, όπου καταλαμβάνει την 9η θέση και του υπο-δείκτη Οικονομικό Έγκλημα, όπου βρίσκεται στην 59η θέση.
Το γεγονός αυτό συμβάλλει στο να γίνει κατανοητή η σημασία του να πάμε πέρα από τη Διαφθορά, προσθέτοντας άλλα μέτρα οικονομικού εγκλήματος, ώστε να αποκτήσουμε μια πιο ολοκληρωμένη και ελαφρώς διαφοροποιημένη εκτίμηση κινδύνου σε ένα παγκόσμιο επίπεδο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης