Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Αναβαθμίζεται σε θετικό το outlook της Τουρκίας

Scope: Αναβαθμίζεται σε θετικό το outlook της Τουρκίας
Συνεχίζονται οι θετικές δράσεις αξιολόγησης για την Τουρκία
Σε θετικές -από σταθερές- αναβάθμισε τις προοπτικές επαναξιολόγησης (outlook) της Τουρκίας η Scope Ratings, διατηρώντας σε Β- τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα (σε ξένο νόμισμα).
Ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης επικαλείται τη διαρκή αλλαγή πολιτικής που ξεκίνησε μετά τις εκλογές του Μαΐου 2023. Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας (CBRT) έχει επιδείξει αποτελεσματική στόχευση πληθωρισμού: η εφαρμογή μιας πιο περιοριστικής νομισματικής πολιτικής από την Τουρκία, σε συνδυασμό με βελτιωμένη δημοσιονομική πειθαρχία, υποστηρίζει τη σταδιακή εξισορρόπηση της οικονομίας, του ισοζυγίου πληρωμών και μειώνει την πιθανότητα μίας οικονομικής κρίσης.
Επιπλέον, οι δημοσιονομικές προβλέψεις δείχνουν πειθαρχία. Η διεύρυνση του ελλείμματος στο 5,5% του ΑΕΠ το 2024, από 5,2% το 2023, αναμένεται να είναι προσωρινή, με πρωτογενές ισοζύγιο να προβλέπεται για το 2026, καθώς οι δαπάνες ανασυγκρότησης που σχετίζονται με τον σεισμό του Φεβρουαρίου του 2023, εξασθενούν. Μακροπρόθεσμα, το έλλειμμα προβλέπεται να σταθεροποιηθεί περίπου στο 3% του ΑΕΠ έως το 2028.
Η οικονομική επιβράδυνση της Τουρκίας αναμένεται να μετριάσει τις ανάγκες εξωτερικής ακαθάριστης χρηματοδότησης χάρη στο χαμηλότερο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, που προβλέπεται σε 3,1% το 2024 και 2,6% το 2025, από 4,1% του ΑΕΠ το 2035.
«Προκλήσεις αξιολόγησης: επίμονες εξωτερικές και οικονομικές ευπάθειες. Οι μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις της Τουρκίας περιορίζονται από το υψηλό εξωτερικό χρέος (500 δισ. USD, ή περίπου 45% του ΑΕΠ) και τις αβεβαιότητες που σχετίζονται με την εξέλιξη των εξωτερικών αποθεμάτων ασφαλείας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης