Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μια κακή, ακριβή με ελαττωματικά ποιοτικά στοιχεία έκδοση 10ετούς ομόλογου – Ψήφος αποδοκιμασίας, μήνυμα για το μέλλον

Μια κακή, ακριβή με ελαττωματικά ποιοτικά στοιχεία έκδοση 10ετούς ομόλογου – Ψήφος αποδοκιμασίας, μήνυμα για το μέλλον
Είναι ξεκάθαρο η έκδοση 10ετούς ομολόγου στις 19 Ιανουαρίου 2022 από το ελληνικό δημόσιο ήταν χειρότερη από όλες τις απόψεις
Σχετικά Άρθρα

Οι αποδόσεις των ομολόγων διεθνώς αυξάνονται, οι τιμές υποχωρούν, ο πληθωρισμός αλλάζει την νομισματική πολιτική των τραπεζών και η χειραγώγηση μειώνεται… οπότε είναι απόλυτα εύλογο να βλέπουμε αύξηση αποδόσεων στα ομόλογα.
Τα κράτη θα δανείζονται πλέον ακριβότερα κάτι φυσιολογικό άπαξ και ότι συνέβαινε έως τώρα ήταν τρομακτικό, πλασματικό, χειραγωγούμενο.
Η Ελλάδα κάποια στιγμή είχε απόδοση στο 10ετές ομόλογο 0,52%, μια χώρα με το χειρότερο χρέος παγκοσμίως, στα 383 δισεκ. και με ελλείμματα που σοκάρουν…
Με σοβαρές παθογένειες η οικονομία και η τιμολόγηση του ελληνικού κινδύνου όπως καταγράφεται στα 10ετή ομόλογα – είναι ομόλογα αναφοράς benchmark – όπως και στα CDS δηλαδή το ασφάλιστρο έναντι ρίσκου χώρας σε χαμηλά ετών…
Το ελληνικό CDC στα 5 χρόνια βρίσκεται στις 114 μονάδες βάσης, ακόμη δεν κινείται σε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα…
Βιώσαμε μια στρεβλή μια μη ρεαλιστική κατάσταση στα ελληνικά ομόλογα.

Συγκρίνοντας δύο εκδόσεις ομολόγων

Η τελευταία έκδοση του 10ετούς ομολόγου από την Ελλάδα στις 19 Ιανουαρίου 2022 με επιτόκιο 1,83% και προσφορές 15 δισεκ. αντλώντας 3 δισεκ. ήταν μια κακή έκδοση σε σχέση με την τελευταία έκδοση 10ετούς ομολόγου στις 9 Ιουνίου 2021.
Πρωτίστως στην νέα έκδοση το επιτόκιο διαμορφώθηκε τελικά στο 1,83% από 0,88% της προηγούμενης έκδοσης.
Ξεκάθαρα το κόστος δανεισμού επιδεινώνεται.
Στα 3 δισεκ. επιτόκιο 1,83% σημαίνει ετησίως κόστος εξυπηρέτησης 55 εκατ ευρώ ή 550 εκατ σε βάθος 10ετίας.
Οι προσφορές που υποβλήθηκαν ήταν μόλις 15 δισεκ. όταν στην προηγούμενη έκδοση είχαν προσφερθεί 30,5 δισεκ. αλλά τότε η Ελλάδα άντλησε μόνο 2,5 δισεκ.
Ακόμη και με όρους κατανομής οι τράπεζες και Ταμεία πήραν το 15% της έκδοσης 465 εκατ δηλαδή έναντι μόλις 5% στην προηγούμενη έκδοση.
Τα hedge funds στην τελευταία έκδοση κάλυψαν το 12,8% της έκδοσης έναντι μόλις 6% στην προηγούμενη έκδοση 10ετούς ομολόγου.
Οι fund managers – το λεγόμενο real money – κάλυψε το 48,7% της έκδοσης έναντι 69% στην προηγούμενη έκδοση.

Είναι ξεκάθαρο η έκδοση 10ετούς ομολόγου στις 19 Ιανουαρίου 2022 από το ελληνικό δημόσιο ήταν χειρότερη από όλες τις απόψεις.
Και ενώ αυτά είναι τα γεγονότα, οι γερμανοί οικονομολόγοι αφήνουν αιχμές για την Ελλάδα, που την θεωρούν – και είναι υπερχρεωμένη χώρα – με κρατικό χρέος μαζί με τα repos – στα 383 δισεκ. ευρώ.
Η Ελλάδα μια υπερχρεωμένη χώρα θα πρέπει να αξιολογήσει με μεγάλη προσοχή το μέλλον καθώς η τάση στα επιτόκια είναι ανοδική και μάλιστα με προοπτική να δούμε επιτόκια 2,5% με 3% στο ελληνικό 10ετές ομόλογο σε διάστημα 20 με 24 μηνών.
Η επιδείνωση στις παραδοχές του κρατικού χρέους είναι αρνητική εξέλιξη ειδικά μια χώρα που με βάση τις εκθέσεις βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους DSA… εμφανίζει μη βιώσιμο χρέος σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι όσο το κόστος δανεισμού είναι χαμηλότερο από το ΑΕΠ πραγματικό ή λογιστικό… η κατάσταση είναι ελεγχόμενη.
Αυτό όμως αποτελεί λογιστική προσέγγιση.
Η Ελλάδα κινδυνεύει να έχει ξανά ζητήματα με το κρατικό χρέος και δεν θα πρέπει να θεωρείται αμελητέα εξέλιξη…
Η Ελλάδα πέρασε δεινά με το κρατικό χρέος… και χρωστάει και στους δανειστές περί τα 265 δισεκ. ευρώ.

Ομόλογο 10ετούς διάρκειας με έκδοση 19 Ιανουαρίου 2022
183_10etes_19.2022.png


Έκδοση 10ετούς ομολόγου 9 Ιουνίου 2021
9_Ioynioy_2021.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης