Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ενέργεια: Επιδότηση και τον Φεβρουάριο μετά τους «καυτούς» λογαριασμούς σε ρεύμα και φυσικό αέριο

Ενέργεια: Επιδότηση και τον Φεβρουάριο μετά τους «καυτούς» λογαριασμούς σε ρεύμα και φυσικό αέριο
Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης έχει ξεπεράσει το 1,20 ευρώ το λίτρο πανελλαδικά και καλπάζει προς το 1,30 ευρώ σημειώνοντας εκρηκτική αύξηση σε σχέση με πέρυσι καθώς υπερβαίνει το 50%
Σχετικά Άρθρα

Σενάριο για επέκταση των κρατικών επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου για το μήνα Φεβρουάριο βρίσκεται στην ατζέντα του οικονομικού επιτελείου καθώς το ράλι των τιμών στην ενέργεια συνεχίζει ανεβάζοντας το λογαριασμό για την θέρμανση στα ύψη.
Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης έχει ξεπεράσει το 1,20 ευρώ το λίτρο πανελλαδικά και καλπάζει προς το 1,30 ευρώ σημειώνοντας εκρηκτική αύξηση σε σχέση με πέρυσι καθώς υπερβαίνει το 50%.
Εξέλιξη που σήμανε αμέσως το συναγερμό στο υπουργείο Οικονομικών που έσπευσε να ανοίξει την πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων έως τις 15 Φεβρουαρίου προκειμένου να αυξηθεί κατά 150.00 και συνολικά πάνω από 1 εκατομμύριο ο αριθμός των φετινών δικαιούχων για το επίδομα θέρμανσης.

Την ίδια ώρα για την αναχαίτιση των ενεργειακών επιβαρύνσεων και την απόσβεση των απωλειών στα εισοδήματα των νοικοκυριών πάνω στο τραπέζι βρίσκεται πρόταση για συνέχιση των επιδοτήσεων στο ρεύμα και το φυσικό αέριο στη βάση όμως της νέας φόρμουλας που αίρει την οριζόντια επιδότηση καλύπτοντας μόνο τις παροχές κύριας κατοικίας, όπως αυτές δηλώνονται στο E1 ανεξαρτήτως όμως εισοδήματος, εμβαδού κατοικίας ή παρόχου.

Αν δεν αλλάξει κάτι  η  επιδότηση  θα παραμείνει κλιμακωτή οπότε για τις πρώτες 150 Kw/h κατανάλωσης ανά μήνα επιδοτείται το 80% της αύξησης με 160 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Για τη μηνιαία κατανάλωση από 151 έως 300 Kw/h επιδοτείται το 60% της αύξησης με 120 ευρώ τη μεγαβατώρα. Άρα, η μέση μηνιαία ενίσχυση για ένα νοικοκυριό ανέρχεται σε 42 ευρώ.

Νοικοκυριά ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο επιδοτείται το 90% των αυξήσεων και η μέση μηνιαία ενίσχυση θα είναι 54 ευρώ.
Στο αέριο η επιδότηση ανέρχεται στα 30 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα τον Ιανουάριο.
Στο μέτωπο των επιχειρήσεων η περίμετρος των επιδοτήσεων περιλαμβάνει όλα τα μη οικιακά τιμολόγια (αγροτικά, εμπορικά, βιομηχανικά, επαγγελματικά κλπ) ανεξαρτήτως μεγέθους και επιπέδου τάσης (Χαμηλή, Μέση, Υψηλή Τάση) με 65 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Το συνολικό κόστος του μέτρου ανέρχεται στα 395 εκατ. ευρώ ενώ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας ενημέρωσε χθες τους αξιωματούχους των θεσμών στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης για την 13η αξιολόγηση σχετικά με τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης σε αυτό το θέμα σε μία γενικότερη συζήτηση που είχαν οι δύο πλευρές για το κύμα της ακρίβειας που σαρώνει πλέον και τα τρόφιμα.  

Δεν είναι τυχαίο ότι το οικονομικό επιτελείο έψαχνε το προηγούμενο διάστημα φορολογικά αναχώματα στην ακρίβεια, όπως μείωση συντελεστών ΦΠΑ σε βασικά είδη τροφίμων από το καλάθι της νοικοκυράς για να εξουδετερωθούν και οι πιέσεις που ασκούνται από τον πληθωρισμό που τρέχει με ταχύτητες άνω του 5% τον Ιανουάριο.

Η όλη κατάσταση που διαμορφώνεται  έχει ανεβάσει στο κόκκινο την αγωνία στο οικονομικό επιτελείο λόγω της πρόσθετης επιβάρυνσης σε ολόκληρο το φάσμα της οικονομίας.
Όπως έχει τονίσει άλλωστε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης για κάθε 10 ευρώ που αυξάνεται το φυσικό αέριο η επιβάρυνση στην εθνική οικονομία είναι 600 εκατ. ευρώ.
Όσο θα επιμένουν  οι υψηλές πτήσεις στις τιμές της ενέργειας τόσο περισσότερο θα  ψαλιδίζεται η προοπτικής της ανάκαμψης καθώς ο στόχος για φέτος είναι 4,5% ανάπτυξη.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης