Διεθνή

Ενεργειακή επάρκεια στην Ευρώπη προσπαθούν να εξασφαλίσουν οι ΗΠΑ από παραγωγούς ενέργειας

Ενεργειακή επάρκεια στην Ευρώπη προσπαθούν να εξασφαλίσουν οι ΗΠΑ από παραγωγούς ενέργειας
Οι Ηνωμένες Πολιτείες διεξάγουν συνομιλίες με προμηθευτές ενέργειας ανά τον κόσμο για να διασφαλίσουν την Ευρώπη σε περίπτωση που η Ρωσία επέμβει στην Ουκρανία
Σχετικά Άρθρα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διεξάγουν συνομιλίες με μεγάλες χώρες και εταιρείες παραγωγής ενέργειας σε όλο τον κόσμο, ώστε, εάν διακοπούν οι προμήθειες φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, να διασφαλιστεί η ροή φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές χώρες, δήλωσε σήμερα Τρίτη 25 Ιανουαρίου ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Biden.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την διάρκεια τηλεφωνικής ενημέρωσης, ο αξιωματούχος δεν κατονόμασε τις συγκεκριμένες χώρες ή εταιρείες με τις οποίες διεξάγονται συνομιλίες για να διασφαλιστεί η αδιάλειπτη ροή ενέργειας προς την Ευρώπη για το υπόλοιπο του χειμώνα, αλλά δήλωσε ότι πρόκειται για ένα ευρύ φάσμα προμηθευτών, συμπεριλαμβανομένων των πωλητών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).
«Εργαζόμαστε για να εντοπίσουμε πρόσθετες ποσότητες μη ρωσικού φυσικού αερίου από διάφορες περιοχές του κόσμου, από τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή έως την Ασία και τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Συνεχείς συνεννοήσεις


«Αντίστοιχα, είμαστε... σε συζητήσεις με μεγάλους παραγωγούς φυσικού αερίου σε όλο τον κόσμο για να κατανοήσουμε τις δυνατότητες και την προθυμία τους να αυξήσουν προσωρινά την παραγωγή φυσικού αερίου και να διαθέσουν αυτές τις ποσότητες στους Ευρωπαίους αγοραστές», δήλωσε ο εν λόγω αξιωματούχος.
Ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε επίσης ότι η Ουάσιγκτον μαζί με τους Ευρωπαίους συμμάχους της προσπαθεί «να εντοπίσει εκείνους τους τομείς, στους οποίους η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει την ενέργεια ως όπλο στην επιθετική της στρατηγική κατά της Ουκρανίας».
Σε σχέση με αυτό οι ΗΠΑ εκπονούν ένα «σχεδιασμό σε περίπτωση κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, εάν γίνει εισβολή της Ρωσίας (στην Ουκρανία) και η ίδια επιχειρήσει να επηρεάσει την παγκόσμια τάξη πραγμάτων, να πλήξει τις υποδομές ή να διακόψει τις προμήθειες της αγοράς ως απαντητικό μέτρο στις κυρώσεις ή άλλες αντιδράσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους».

Για δύο εβδομάδες οι προμήθειες

Η οργάνωση πρόσθετων προμηθειών φυσικού αερίου στην Ευρώπη σε περίπτωση κλιμάκωσης της κατάστασης γύρω από την Ουκρανία, θα διαρκέσει έως δύο εβδομάδες δήλωσε ο αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξαρτάται από τη Ρωσία, καθώς προμηθεύεται το περίπου 30% των αναγκών της σε φυσικό αέριο και η επιβολή κυρώσεων εκ μέρους των ΗΠΑ στην περίπτωση οποιαδήποτε σύγκρουσης θα μπορούσε να διαταράξει τις προμήθειες αυτές.
Οποιαδήποτε διακοπή της προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη θα επιδείνωνε μια υφιστάμενη ενεργειακή κρίση που προκαλείται από ελλείψεις.
Οι τιμές ρεκόρ της ενέργειας έχουν ανεβάσει τους λογαριασμούς των καταναλωτών καθώς και το κόστος των επιχειρήσεων και έχουν προκαλέσει διαμαρτυρίες σε ορισμένες χώρες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

Advertisement -->