Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ενώ το χρέος των ΗΠΑ εκτινάχθηκε στα 30,012 τρισ. η Ελλάδα φιγουράρει στις χειρότερες θέσεις μαζί με το… Σουδάν

Ενώ το χρέος των ΗΠΑ εκτινάχθηκε στα 30,012 τρισ. η Ελλάδα φιγουράρει στις χειρότερες θέσεις μαζί με το… Σουδάν
Το ΔΝΤ προειδοποιεί για τα επιτόκια, η αύξηση τους θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο το χρέος 

Συγχαρητήρια, Αμερική, συγχαρητήρια Ελλάδα.
Χρειάστηκαν κάτι παραπάνω από 245 χρόνια, για να ξεπεράσει το χρέος των ΗΠΑ τα 30 τρισεκατομμύρια δολάρια για πρώτη φορά, αγγίζοντας τα 30.012.386.059.238,29 δολάρια.
Χρειάστηκαν 200 χρόνια από την απελευθέρωση του 1821… ώστε η Ελλάδα να ξεπεράσει το όριο του 200% χρέους ως προς το ΑΕΠ.
Η αύξηση του χρέους και σε απόλυτα μεγέθη αλλά και ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι απόδειξη επιδείνωσης και αδυναμίας.
Δυστυχώς για την Ελλάδα, φιγουράρει στις τρεις χειρότερες θέσεις μαζί με την Ιαπωνία της οποίας ωστόσο το χρέος είναι κατά βάση εσωτερικό και όχι εξωτερικό και αγορασμένο από την Κεντρική Τράπεζα και το Σουδάν που η σχέση χρέους προς ΑΕΠ έφθασε στο 210% έναντι 207% της Ελλάδος.
Αυτή είναι η τύχη – κατάντια η Ελλάδα να βρίσκεται μαζί με το Σουδάν και να ακολουθεί η Ερυθραία χώρα της Αφρικής που βρίσκεται δίπλα στο Σουδάν.

Ιστορικό ορόσημο

Ενώ αυτό το ιστορικό ορόσημο του πολιτισμικού μεγαλείου θα έπεφτε κάποια στιγμή δηλαδή η διάσπαση των 30 τρισεκ. δολαρίων χρέους, μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι χάρη στην παγκόσμια οικονομική κρίση, χάρη στον Covid και χάρη στην νομισματική χαλάρωση των τελευταίων ετών, απλά τα κράτη υπερχρεώθηκαν.

Από τότε που ο COVID-19 ξεκίνησε την εξάπλωσή του σε όλο τον κόσμο το 2020, η παγκόσμια οικονομία έχει δοκιμαστεί με διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας, αστάθεια των τιμών για τα εμπορεύματα, προκλήσεις στην αγορά εργασίας και μείωση του εισοδήματος από τον τουρισμό.
Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει υπολογίσει ότι σχεδόν 97 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν βρεθεί σε ακραία φτώχεια ως αποτέλεσμα της πανδημίας.

Για να βοηθήσουν σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση, οι παγκόσμιες κυβερνήσεις χρειάστηκε να αυξήσουν τις δαπάνες τους για να αντιμετωπίσουν το υψηλότερο κόστος υγειονομικής περίθαλψης, την ανεργία, την επισιτιστική ανασφάλεια και να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να επιβιώσουν.
Οι χώρες ανέλαβαν νέο χρέος για να παράσχουν οικονομική στήριξη, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα τα υψηλότερα επίπεδα παγκόσμιου χρέους εδώ και 50 χρόνια τουλάχιστον.

Για να αναλύσουμε την έκταση του παγκόσμιου χρέους, συγκεντρώσαμε στοιχεία χρέους προς ΑΕΠ ανά χώρα από την πιο πρόσφατη έκθεση World Economic Outlook του ΔΝΤ.

Ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ είναι μια απλή μέτρηση που συγκρίνει το δημόσιο χρέος μιας χώρας με την ετήσια αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.
Συγκρίνοντας πόσα οφείλει μια χώρα και πόσα παράγει σε ένα χρόνο, οι οικονομολόγοι μπορούν να μετρήσουν τη θεωρητική ικανότητα μιας χώρας να αποπληρώσει το χρέος της.

Ας ρίξουμε μια ματιά στις 10 κορυφαίες χώρες όσον αφορά το χρέος προς το ΑΕΠ:

Η Ιαπωνία, το Σουδάν και η Ελλάδα βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με αναλογίες χρέους προς ΑΕΠ πολύ πάνω από 200%, ακολουθούμενες από την Ερυθραία (175%), το Πράσινο Ακρωτήριο (160%) και την Ιταλία (154%).
x3.jpg

Το επίπεδο χρέους της Ιαπωνίας δεν θα είναι έκπληξη για τους περισσότερους.
Το 2010, έγινε η πρώτη χώρα που έφτασε σε αναλογία χρέους προς ΑΕΠ 200%, και τώρα βρίσκεται στο 257%.
Προκειμένου να χρηματοδοτήσει νέο χρέος, η ιαπωνική κυβέρνηση εκδίδει ομόλογα τα οποία αγοράζονται κυρίως από την Τράπεζα της Ιαπωνίας ή από ιάπωνες επενδυτές.
Μέχρι το τέλος του 2020, η Τράπεζα της Ιαπωνίας κατείχε το 45% του δημόσιου χρέους.

Ποιος είναι ο κίνδυνος του υψηλού δείκτη χρέους προς ΑΕΠ;

Η ταχεία αύξηση του δημόσιου χρέους είναι μια σημαντική αιτία ανησυχίας.
Γενικά, όσο υψηλότερος είναι ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ μιας χώρας, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα αυτή η χώρα να αθετήσει το χρέος της, προκαλώντας οικονομικό πανικό στις αγορές.

Η Παγκόσμια Τράπεζα δημοσίευσε μια μελέτη που δείχνει ότι οι χώρες που διατήρησαν λόγο χρέους προς ΑΕΠ άνω του 77% για παρατεταμένες χρονικές περιόδους παρουσίασαν οικονομική επιβράδυνση… σκεφθείτε την περίπτωση της Ελλάδος με σχέση χρέους προς ΑΕΠ στο 207%.

Ο Covid 19 συνέβαλλε στην επιδείνωση της κρίσης χρέους που ξεκίνησε από την παγκόσμια ύφεση του 2008.
Μια έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) δείχνει ότι τουλάχιστον 100 χώρες θα πρέπει να μειώσουν τις δαπάνες για την υγεία, την εκπαίδευση και την κοινωνική προστασία.
Επίσης, 30 χώρες στον αναπτυσσόμενο κόσμο θα αντιμετωπίσουν μεγάλες δυσκολίες στην εξυπηρέτηση του χρέους τους.

Αυτή η κρίση πλήττει τις φτωχές και μεσαίου εισοδήματος χώρες πιο σκληρά από τις πλούσιες χώρες.
Οι πλουσιότερες χώρες δανείζονται για να προωθήσουν πακέτα δημοσιονομικής τόνωσης, ενώ οι χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τέτοια μέτρα, με αποτέλεσμα την ευρύτερη παγκόσμια ανισότητα.

Το ΔΝΤ προειδοποιεί για τα επιτόκια, η αύξηση τους θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο το χρέος 

Το παγκόσμιο χρέος έφτασε τα 226 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του 2020, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση σε ετήσια βάση από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο δανεισμός των κυβερνήσεων αντιπροσώπευε ελαφρώς πάνω από το ήμισυ της αύξησης των 28 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, φέρνοντας το παγκόσμιο δημόσιο χρέος στο ρεκόρ του 99% του ΑΕΠ.
Καθώς τα επιτόκια αυξάνονται, αξιωματούχοι του ΔΝΤ προειδοποιούν ότι τα υψηλότερα επιτόκια θα μειώσουν τον αντίκτυπο των δημοσιονομικών δαπανών και θα αυξήσουν τις ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους.
«Οι κίνδυνοι θα μεγεθυνθούν εάν τα παγκόσμια επιτόκια αυξηθούν ταχύτερα από το αναμενόμενο και η ανάπτυξη υποχωρήσει»,
«Μια σημαντική αυστηροποίηση των οικονομικών συνθηκών θα αύξανε την πίεση στις πιο υπερχρεωμένες κυβερνήσεις, νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Εάν ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας αναγκαστούν σε απομόχλευση ταυτόχρονα, οι προοπτικές ανάπτυξης θα επιδεινωθούν».
x1.jpg

x2_1.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης