Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πρόωρες αποπληρωμές 7 δισ. σε ΔΝΤ και Ευρωζώνη τους επόμενους δύο μήνες σχεδιάζει το ΥΠΟΙΚ

Πρόωρες αποπληρωμές 7 δισ. σε ΔΝΤ και Ευρωζώνη τους επόμενους δύο μήνες σχεδιάζει το ΥΠΟΙΚ
Πρόωρες αποπληρωμές 7 δισ. σε ΔΝΤ και ευρωζώνη...

Περισσότερα από 7 δισ. ευρώ σε δάνεια που έχουν ληφθεί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωζώνη σχεδιάζει να αποπληρώσει η Ελλάδα τους επόμενους δύο μήνες… εξοφλώντας πλήρως τα κεφάλαια διάσωσης που χρειάστηκε κατά την περίοδο κρίσης χρέους, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι στο πρακτορείο Reuters.
Οι αξιωματούχοι, που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπαν στο Reuters ότι το υπουργείο Οικονομικών θα αποπληρώσει 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ προς το ΔΝΤ νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα - το τελευταίο μέρος από τα συνολικά 28 δισεκ. ευρώ που ο πιστωτής παρείχε σε δύο προγράμματα διάσωσης μεταξύ 2010 και 2014.
Επιπλέον, η Ελλάδα θα αποπληρώσει περίπου 5,3 δισ. ευρώ σε δάνεια που είχε λάβει από τους εταίρους της Ελλάδας στην ευρωζώνη, τα οποία λήγουν το 2022 και το 2023 έως το τέλος του πρώτου τριμήνου.
«Σχεδιάζουμε να ολοκληρώσουμε την αποπληρωμή μέσα στους επόμενους δύο μήνες», είπε Έλληνας αξιωματούχος στο Reuters, προσθέτοντας:
«Αυτό θα μας βοηθήσει να μειώσουμε τον λόγο του χρέους μας προς το ΑΕΠ.
Θα στείλει επίσης ένα μήνυμα στις αγορές ότι η ελληνική οικονομία είναι ισχυρή και υγιής»
Υπενθυμίζεται πως η Αθήνα χρειάστηκε τρία διεθνή προγράμματα διάσωσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ μεταξύ 2010 και 2015, συνολικού ύψους άνω των 260 δισ. ευρώ.
Μετά την έξοδο από τα προγράμματα διάσωσης το 2018, στηρίζεται αποκλειστικά στις αγορές για τις χρηματοδοτικές της ανάγκες.
Η Ελλάδα αποπλήρωσε περίπου 6 δισεκατομμύρια ευρώ στο ΔΝΤ το 2019 και το 2021 ενώ έχει 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ σε ανεξόφλητα δάνεια μέχρι το 2024.
Τέλος, όπως επισημαίνει το δημοσίευμα του Reuters, η Ελλάδα αναμένει να εξέλθει από το καθεστώς ενισχυμένης επιτήρησης της ΕΕ το καλοκαίρι, ενώ το ΔΝΤ θα μπορούσε να συνεχίσει να παρέχει γνωμοδοτήσεις.


1_233.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης