Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πάνω από 2% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου για πρώτη φορά μετά από 2 χρόνια - Τι θα σημάνει το τέλος του PEPP

Πάνω από 2% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου για πρώτη φορά μετά από 2 χρόνια - Τι θα σημάνει το τέλος του PEPP
Στο πλαίσιο του PEPP η ΕΚΤ μπορεί να αγοράζει διάφορα είδη στοιχείων ενεργητικού στις χρηματοπιστωτικές αγορές
Για πρώτη φορά μετά από τον Μάιο του 2020 η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου αυξάνεται πάνω από το 2%, με την αλλαγή και μόνο της ρητορικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις 3 Φεβρουαρίου 2022 να σηματοδοτεί αύξηση του κινδύνου στους ελληνικούς τίτλους.
Τελευταία φορά που η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου ήταν στα επίπεδα του 2% ήταν τον Μάιο του 2020, όταν δηλαδή η πανδημία είχε υποχρεώσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ανακοινώσει το πρόγραμμα αγοράς τίτλων λόγω της πανδημίας, το PEPP, στο οποίο και συμπεριέλαβε και την Ελλάδα.

Στο πλαίσιο του PEPP η ΕΚΤ μπορεί να αγοράζει διάφορα είδη στοιχείων ενεργητικού στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Με τον τρόπο αυτόν, οι τιμές αυτών των στοιχείων ενεργητικού αυξάνονται και, κατ’ επέκταση, τα επιτόκια της αγοράς μειώνονται.
Όλα αυτά στηρίζουν την οικονομία καθώς οι άνθρωποι, οι επιχειρήσεις και οι κυβερνήσεις μπορούν να δανείζονται φθηνότερα.
Συνολικά, το PEPP δημιουργήθηκε για τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού και της αβεβαιότητας σχετικά με το πότε και πού θα εκδηλωθούν οι χειρότερες επιπτώσεις της.

Βέβαια, στη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Δεκέμβριο το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε τη μείωση του έκτακτου προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (Pandemic Emergency Purchase Programme – PEPP) και την κατάργησή του στα τέλη Μαρτίου.


Image

Και σαν να μην έφτανε αυτό, η στη χθεσινή συνεδρίαση της ΕΚΤ φάνηκε ότι το ΔΣ είναι πλέον ανοιχτό σε αύξηση επιτοκίων το τέταρτο τρίμηνο - αφού η Lagarde είπε ότι η αγορά ομολόγων θα πρέπει να τελειώσει πρώτα πριν ξεκινήσουν οι αυξήσεις επιτοκίων - κάτι που ωστόσο εξακολουθεί να την τοποθετεί αρκετά πίσω από την καμπύλη, καθώς η αγορά τώρα προεξοφλεί περίπου δύο αυξήσεις επιτοκίων μέχρι τον Σεπτέμβριο.

ΕΚΤ: Αγορά ελληνικών ομολόγων και μετά τη λήξη του προγράμματος πανδημίας (Μάρτιος 2022)

Πάντως η ΕΚΤ έχει επισημάνει ότι θα έχει ευελιξία για την αγορά ελληνικών ομολόγων ακόμη και μετά τη λήξη του έκτακτου προγράμματος πανδημίας (PEPP) τον Μάρτιο του 2022.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΚΤ, οι επανεπενδύσεις ομολόγων που αποκτήθηκαν μέσω του έκτακτου προγράμματος αγοράς τίτλων (PEPP) μπορούν να προσαρμοστούν με ευελιξία σε χρονική διάρκεια, επενδυτική τάξη και αρμοδιότητα ανά πάσα στιγμή, εφόσον κριθεί απαραίτητο.
Ειδικά για τα ελληνικά ομόλογα υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά, στην απόφαση, η οποία προβλέπει ότι η ΕΚΤ θα μπορεί να αγοράζει περισσότερα ομόλογα από εκείνα που έχει στην κατοχή της και λήγουν.
Με την απόφασή της αυτή η ΕΚΤ έχει ως στόχο να αποφευχθούν προβλήματα στη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής τα οποία θα μπορούσαν να συμβούν μετά από μία απότομη παύση των αγορών, τη στιγμή μάλιστα που η ελληνική οικονομία ανακάμπτει από τις συνέπειες της πανδημίας.
Επίσης, η EKT ξεκαθαρίζει πως οι αγορές μέσω του PEPP είναι πιθανό να επανεκινήσουν αν κριθεί απαραίτητο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αρνητικά σοκ που σχετίζονται με την πανδημία της covid-19.

Επανεπενδύσεις ομολόγων μέσω του PEPP έως τα τέλη του 2024

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αναμένει ότι το πρώτο τρίμηνο του 2022 θα πραγματοποιήσει καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο του προγράμματος έκτακτης αγορών λόγω της πανδημίας (PEPP) με χαμηλότερο ρυθμό από ό,τι το προηγούμενο τρίμηνο.
Θα σταματήσει τις καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο του PEPP στα τέλη Μαρτίου 2022.
Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να επεκτείνει τον ορίζοντα επανεπένδυσης για το PEPP.
Πλέον σκοπεύει να επανεπενδύει τα ποσά από την εξόφληση τίτλων αποκτηθέντων στο πλαίσιο του PEPP τουλάχιστον έως τα τέλη του 2024.

Η ειδική αναφορά στην Ελλάδα

Ειδικότερα, σε περίπτωση νέου κατακερματισμού της αγοράς που σχετίζεται με την πανδημία οι επανεπενδύσεις ομολόγων που αποκτήθηκαν μέσω του έκτακτου προγράμματος αγοράς τίτλων (PEPP), μπορούν να προσαρμοστούν με ευελιξία σε χρονική διάρκεια, επενδυτική τάξη και αρμοδιότητα ανά πάσα στιγμή.
Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει και αγορές ομολόγων που εξέδωσε η Ελλάδα, πέρα και πάνω από το rollover τίτλων που ήδη έχει στην κατοχή της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης