Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Ασήκωτη» η ακρίβεια, σφικτά τα περιθώρια για ενεργειακά αντίμετρα από την ελληνική κυβέρνηση

«Ασήκωτη» η ακρίβεια, σφικτά τα περιθώρια για ενεργειακά αντίμετρα από την ελληνική κυβέρνηση
Πέραν του ενεργειακού ράλι και των αυξήσεων στα τρόφιμα η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών πλήττεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τον υψηλό πληθωρισμό

Σε οικονομικό αδιέξοδο οδηγεί την ελληνική κυβέρνηση η ένταση και η διάρκεια της ενεργειακής ακρίβειας που απαιτεί νέο πιο ισχυρά αναχώματα την ώρα που οι αντοχές των ταμείων είναι δραματικά περιορισμένες.
Αντιλαμβανόμενοι την κρισιμότητα της κατάστασης οι επιτελείς στο Γενικό Λογιστήριο ψάχνουν ελεύθερο δημοσιονομικό χώρο προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι νέες κρατικές παρεμβάσεις έχοντας παράλληλα το βλέμμα στραμμένο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στόχος της ελληνικής πλευράς παραμένει η σύσταση ειδικού ταμείου, μιας νέας δεξαμενής ρευστότητας για τα «ενεργειακά αντίμετρα» , υπό την προϋπόθεση ότι τα νέα δάνεια από την Κομισιόν δεν θα συνοδεύονται από κρυφές ρήτρες και δεσμεύσεις, όπως αυτές που κρύβονται στα ψιλά γράμματα των ενισχύσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Επίσης ένα ακόμη ζήτημα που επιδιώκει η Αθήνα είναι οι νέες δημοσιονομικές δαπάνες να μην είναι επιβαρυντικές για το έλλειμμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρωθυπουργός, εν όψει της συνόδου κορυφής της Ε.Ε., ζητά με επιστολή του στα αρμόδια κοινοτικά όργανα εξαίρεση σειράς δαπανών από την προσμέτρηση στα δημοσιονομικά ελλείμματα προκειμένου να υπάρξει διεύρυνση του δημοσιονομικού χώρου για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου, το πρόβλημα χτυπά κόκκινο καθώς από τη μια πλευρά τα πλήγματα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις γίνονται βαθύτερα εξαιτίας της ξέφρενης κούρσας των ανατιμήσεων και από την άλλη τα υφιστάμενα περιθώρια του προϋπολογισμού σε καμία περίπτωση δεν δίνουν τη δυνατότητα για διεύρυνση της εμβέλειας των μέτρων στήριξης.
Έντονα προβληματισμένος από τις δραματικές εξελίξεις, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης τόνισε ότι όσο μεγαλώνει η διάρκεια του πολέμου τόσο μικραίνουν οι δυνατότητες δημοσιονομικής παρέμβασης με κριτήριο την «αντισταθμιστική ισχύ» στις απώλειες των εισοδημάτων των νοικοκυριών και στην επιβάρυνση του κόστους των επιχειρήσεων.
Μάλιστα ο κ. Σκυλακάκης απέφυγε να προσδιορίσει τον χρόνο και το εύρος των μέτρων λέγοντας ότι στο τραπέζι υπάρχουν πολλά και διαφορετικά σενάρια για τις επιπτώσεις της κρίσης, αλλά όλα εμπεριέχουν υψηλό βαθμό αβεβαιότητας και ρίσκων.

Το μόνο που έχει κλειδώσει είναι η χορήγηση του έκτακτου επιδόματος το Πάσχα, που αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες εβδομάδες.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το ποσό που εξετάζεται για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και θα χορηγηθεί με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα κυμαίνεται στα 200 ευρώ.
Ωστόσο το ύψος του δεν φτάνει στο παραμικρό το μέγεθος της φωτιάς των ανατιμήσεων στο ρεύμα, στο φυσικό αέριο και στο πετρέλαιο θέρμανσης που ξεπερνούν κάθε προηγούμενο.

Πέραν του ενεργειακού ράλι και των αυξήσεων στα τρόφιμα η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών πλήττεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τον υψηλό πληθωρισμό.
Οι τελευταίες τιμοληψίες από την ΕΛΣΤΑΤ προϊδεάζουν για νέο άλμα του δείκτη στην περιοχή του 7% για το μήνα Φεβρουάριο από 6,2% τον Ιανουάριο, με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ακριβές ύψος του να ανακοινώνονται αύριο.
Η ένταση της πληθωριστικής φωτιάς θα παραμείνει ισχυρή καθώς οι τιμές στα ράφια των σουπερ μάρκετ αλλάζουν σε καθημερινή πλέον βάση προκαλώντας τη δυσφορία των καταναλωτών.
Το κύμα τα ανατιμήσεων θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το Μάιο.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης