Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ο τραγέλαφος των αξιολογήσεων της Ελλάδος - Η DBRS αναβάθμισε αδικαιολόγητα και η Moody's, δικαιολογημένα, ούτε καν αξιολόγησε

Ο τραγέλαφος των αξιολογήσεων της Ελλάδος - Η DBRS αναβάθμισε αδικαιολόγητα και η Moody's, δικαιολογημένα, ούτε καν αξιολόγησε
Την ίδια στιγμή η Moody's ούτε καν αξιολόγησε την ελληνική οικονομία στις 18 Μαρτίου 2022 αποδεικνύοντας το χάσμα προσέγγισης της τρέχουσας άκρως δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας
Σχετικά Άρθρα

Τραγέλαφος επικράτησε με την αξιολόγηση της Ελλάδος καθώς στις 18 Μαρτίου 2022 δύο οίκοι αξιολόγησης η Moody's από τις ΗΠΑ και η DBRS από τον Καναδά θα αξιολογούσαν την Ελλάδα.
Συνέβη το εξής παράδοξο.
Η DBRS αναβάθμισε την Ελλάδα σε ΒΒ High μόλις μια κλίμακα χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα... και η Moody's ούτε καν αξιολόγησε την Ελλάδα λόγω της μεγάλης επιδείνωσης διεθνώς.
Η DBRS είδε τις προοπτικές και η Moody's δεν είδε απολύτως τίποτε.
Θεωρούμε πιο υπεύθυνη στάση της Moody's δεν μπορεί παγκοσμίως να κλυδωνίζεται το σύστημα και μια προβληματική οικονομία όπως της Ελλάδος να αναβαθμίζεται.

Ακατανόητη η στάση της DBRS

Η απόφαση του καναδικού οίκου DBRS να αναβαθμίσει στις 18 Μαρτίου 2022 την ελληνική οικονομία σε BB High με σταθερές προοπτικές δηλαδή μόλις μια κλίμακα χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα ήταν μια ακατανόητη και αδικαιολόγητη.
Την ίδια στιγμή η Moody's ούτε καν αξιολόγησε την ελληνική οικονομία στις 18 Μαρτίου 2022 αποδεικνύοντας το χάσμα προσέγγισης της τρέχουσας άκρως δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας.
Η DBRS αναβάθμισε αδικαιολόγητα και η Moody's ούτε καν αξιολόγησε δικαιολογημένα.
Ο καναδικός οίκος DBRS επικαλέστηκε τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης, την εξυγίανση των τραπεζών τις μεταρρυθμίσεις αδιαφορώντας επί της ουσίας για την επιδείνωση του χρέους, την έκρηξη των ελλειμμάτων και του πληθωρισμού αλλά και τις αρνητικές επιδράσεις της ενεργειακής κρίσης στην ασθενική ελληνική οικονομία.
Η απόφαση του καναδικού οίκου DBRS που δεν πρόκειται να αλλάξει την βαθμολογία της Ελλάδος εκ νέου μέσα στο 2022 – η επόμενη αξιολόγηση είναι 16 Σεπτεμβρίου 2022 – φαίνεται ότι εκπορεύεται περισσότερο από πολιτικά κίνητρα ή αποτελεί κίνηση δημοσίων σχέσεων για να λαμβάνει δουλειές στην Ελλάδα παρά αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα.
Η DBRS είναι αναγνωρισμένος οίκος αξιολόγησης από την ΕΚΤ οπότε η νέα βαθμολογία της Ελλάδος είναι η BB High δηλαδή μια κλίμακα χαμηλότερη από την επενδυτική βαθμίδα ή investment grade.

Οι αποφάσεις των οίκων αξιολόγησης πλέον έχουν χάσει την βαρύτητα τους.
Π.χ. είδαμε τους οίκους αξιολόγησης να υποβαθμίζουν επιθετικά την Ρωσία και τις τράπεζες αλλά όχι και την Ουκρανία που έχει υποστεί μεγάλη οικονομική ζημία από την ρωσική εισβολή.
Να θυμηθούμε τις σκόπιμες πιέσεις των οίκων αξιολόγησης στην Ελλάδα το 2012 και 2015.
Η απόφαση της DBRS να αναβαθμίσει την Ελλάδα είναι ακατανόητη, αδικαιολόγητη, δεν τεκμηριώνεται εν μέσω αυτής της δύσκολης και επιδεινούμενης συγκυρίας.
Π.χ. δεν μπορεί η οικονομία να επιβραδύνεται και ο πληθωρισμός να αυξάνεται και η ελληνική οικονομία να αναβαθμίζεται.
Επίσης η εκτίμηση της DBRS ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί 4,6% το 2022 είναι απίθανη και ακατανόητη επίσης… η οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδος θα είναι μετριότητα το 2022.

Οι επόμενες αξιολογήσεις της Ελλάδος είναι

22 Απριλίου Standard and Poor's που αξιολογεί την Ελλάδα με ΒΒ και θετικές προοπτικές.
8 Ιουλίου 2022 Fitch που αξιολογεί την Ελλάδα με ΒΒ και θετικές προοπτικές
16 Σεπτεμβρίου 2022 θα αξιολογήσουν την Ελλάδα η Moody's και η DBRS
7 Οκτωβρίου 2022 θα αξιολογήσει την ελληνική οικονομία η Fitch
21 Οκτωβρίου 2022 θα αξιολογήσει την Ελλάδα η Standard and Poor's

Γιατί δεν πρέπει να είναι εθνικός στόχος η λογιστική αλχημεία της επενδυτικής βαθμίδας – Η Ελλάδα δεν έχει αξιόπιστο χρέος

Η Ελλάδα έχει θέσει ως εθνικό στόχο να αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα – investment grade – .
Όμως μπορεί να είναι εθνικός στόχος μια λογιστική αλχημεία όταν η Ελλάδα δεν έχει αξιόπιστο χρέος;
Την ίδια στιγμή η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έχει εκτιναχθεί στο 2,63% από 0,57% πριν λίγο καιρό και ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει οι αυξήσεις των επιτοκίων…

Η κυβέρνηση στην Ελλάδα, η ΕΚΤ, οι οίκοι αξιολόγησης, οι επενδυτικές τράπεζες, οι ελληνικές τράπεζες, οι επενδυτές, οι κάτοχοι ομολόγων, οι κάτοχοι μετοχών… γενικώς πολλοί… έχουν υποστηρίξει γιατί η Ελλάδα θα πρέπει να αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα ή investment grade.
Για να διευκρινίσουμε.
Ότι βαθμολογείται κάτω από επενδυτική βαθμίδα ονομάζεται junk δηλαδή ομόλογα σκουπίδια.
Τα ελληνικά ομόλογα θεωρούνται ομόλογα σκουπίδια…
Οι οίκοι αξιολόγησης π.χ. Standard and Poor’s, Fitch, DBRS ή Moody’s έχουν κλίμακες βαθμολόγησης στα junk bond ανάλογα το ρίσκο.
Ενώ π.χ. όλα είναι ομόλογα σκουπίδια, άπαξ και δεν είναι επενδυτικής βαθμίδας, με βάση το ρίσκο που εμπεριέχουν…λαμβάνουν μια βαθμολογία.

Η επενδυτική βαθμίδα που θεωρείται οποιαδήποτε βαθμολογία από ΒΒΒ- και υψηλότερα αντικατοπτρίζει
1)Την κανονικότητα των ομολόγων, δεν θεωρούνται σκουπίδια
2)Οι κεντρικές τράπεζες τα αναγνωρίζουν ως αξιόπιστα και συμμετέχουν στο κλασσικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης…

Όταν μια χώρα δεν έχει junk bond δηλαδή ομόλογα σκουπίδια αλλά είναι επενδυτικής βαθμίδας, προσελκύει σοβαρότερους επενδυτές, pension funds π.χ. ασφαλιστικά Ταμεία που λόγω καταστατικού δεν μπορούν να επενδύσουν σε ομόλογα σκουπίδια…
Σε γενικές γραμμές προφανώς είναι καλό τα ομόλογα μιας χώρας να μην είναι ομόλογα σκουπίδια αλλά επενδυτικής βαθμίδας αλλά ίσως όχι πάντα…

Γιατί η Ελλάδα δεν θα πρέπει να αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα;

Σίγουρα πολύ περίεργη θέση θα αναλογιστείτε πολλοί.
Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα δεν πληροί και δεν θα πληροί τις προϋποθέσεις ακόμη και εάν υπάρχει πρόθεση από τους οίκους αξιολόγησης να αναβαθμίσουν την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα.

Εάν λάβουμε υπόψη

1)Ότι η δίκαιη απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου πρέπει να είναι 3,5% με 4% από 2,63% σήμερα…

2)Τα επιτόκια της ΕΚΤ θα αυξηθούν νομοτελειακά, η πρώτη αύξηση θα γίνει στο 4ο τρίμηνο του 2022.

3)Η Ελλάδα έχει υψηλότερο και χειρότερο κρατικό χρέος σήμερα από ότι πριν την πανδημία.
Το ελληνικό χρέος στα 386 δισεκ. φιγουράρει μαζί με το χρέος του Σουδάν στις χειρότερες θέσεις.
Η αύξηση ενός μη βιώσιμου χρέους είναι μόνο αρνητική εξέλιξη και τίποτε άλλο. Τέλος.

4)Η Ελλάδα από την εποχή της δημοσιονομικής προσαρμογής προ της πανδημίας, πέρασε στην φάση του δημοσιονομικού εκτροχιασμού… η Ελλάδα του σήμερα θυμίζει την 10ετία του 1980 όπου ο Παπανδρέου τότε μοίραζε χρήμα δεξιά και αριστερά… καταστρέφοντας την οικονομία.

5)Στο βάθος του ορίζοντα θα ξεσπάσει κρίση, όσο οι κεντρικές τράπεζες αποσύρουν ρευστότητα, υπολογίστε 5 τρισεκ. δολάρια ότι θα αποσυρθούν, οι επιπτώσεις, οι αρνητικές επιπτώσεις θα είναι αναπόφευκτες.

6)Η δραματική αύξηση των τιμών λόγω του ενεργειακού πολέμου σε συνδυασμό με την έκρηξη του πληθωρισμού θα οδηγήσει σε σοβαρή επιβράδυνση την ελληνική οικονομία.
Υπάρχουν εκτιμήσεις ότι θα υποχωρήσει το ΑΕΠ στο 2%.

Υπό αυτό το πρίσμα η Ελλάδα σήμερα στην ζώνη του ΒΒ High ή αύριο ΒΒ+ βρίσκεται κάτω από τα ραντάρ.
Σκεφθείτε ένα σενάριο, όχι ουτοπικό και σίγουρα δυστοπικό.
Η Ελλάδα να αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα… να γίνει ένα πολιτικό show για λίγο καιρό… και αργότερα να ξεσπάσει μια κρίση όπου η Ελλάδα θα υποβαθμιστεί εκ νέου σε junk bond.
Επειδή αυτό που περιγράφουμε… δεν το αναφέρουμε τυχαία… μπορεί την Ελλάδα να μην την συμφέρει η αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα.

Η ΕΚΤ έχει αγοράσει 35 δισεκ. έχει φθάσει στο 90% των δυνητικών αγορών οπότε… δεν υπάρχουν και πολλά περιθώρια.
Η Ελλάδα σε σύνολο 386 δισεκ. χρέους τα 255 δισεκ. είναι χρέος μηχανισμών στήριξης, δεν είναι χρέος που κατέχουν ιδιώτες ή νομικά πρόσωπα του ιδιωτικού τομέα.
Η Ελλάδα δεν έχει τόσο ανάγκη την επενδυτική βαθμίδα.
Το αναφέρουμε και για ένα άλλο λόγο.
Όσο η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε επενδυτική βαθμίδα, κινείται κάτω από τα ραντάρ…σίγουρα ελέγχεται η οικονομία, την παρακολουθούν οι επενδυτές… αλλά σε επενδυτική βαθμίδα… θα είναι στο μικροσκόπιο των πάντων και στο πρώτο στραβοπάτημα… θα στοχοποιείται η ελληνική οικονομία.

Μια σκληρή προσέγγιση

Ενώ εδώ και καιρό γίνεται λόγος για την αναγκαιότητα της Ελλάδος να αναβαθμιστεί επενδυτική βαθμίδα αλλά υπάρχει ο κίνδυνος ακόμη και αυτό συμβεί, στο μέλλον να υποβαθμιστεί εκ νέου η οικονομία.
Οι συνθήκες δεν δικαιολογούν επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα μια χώρα που φιγουράρει μαζί με το Σουδάν στις χειρότερες θέσεις διεθνώς στην σχέση χρέους προς ΑΕΠ…
Η Ελλάδα νομοτελειακά θα αντιμετωπίσει ξανά πρόβλημα χρέους και μια νέα κρίση χρέους, δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Για την ιστορία να αναφερθεί ότι στις μακροπρόθεσμες παραδοχές το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, όπως αξιολογείται στις εκθέσεις βιωσιμότητας DSA.
Επίσης μπορεί η θεωρία να υποστηρίζει ότι όσο το ΑΕΠ αυξάνεται περισσότερο από τα επιτόκια των ομολόγων το χρέος είναι διαχειρίσιμο αλλά η Ελλάδα θα περιέλθει σε μια κατάσταση από το 2023 ή 2024 όπου το πάρτι τις αλόγιστης σπατάλης θα τελειώσει και θα υποχρεωθεί να διατηρεί πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ ετησίως για να συντηρήσει και εξυπηρετήσει το χρέος.
Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα διατηρεί και κεφαλαιακό μαξιλάρι 24,1 δισεκ. για το χρέος και παρ΄ όλα αυτά εμφανίζει μεγάλη μεταβλητότητα.
Μην υπάρχουν αυταπάτες, η ελληνική οικονομία δεν έχει ξεπεράσει τους κινδύνους, μπορεί μια νέα τραπεζική κρίση να είναι αδύνατη στο ορατό μέλλον αλλά μια κρίση χρέους είναι πιθανή.
Η αύξηση των επιτοκίων ευνοεί τις τράπεζες καθώς τα επιτόκια των δανείων θα αυξηθούν και μαζί τα έντοκα έσοδα και το περιθώριο κέρδους.
Όμως το κρατικό χρέος δεν αντιμετωπίστηκε ποτέ στην ρίζα του απλά μεταφέρθηκε το πρόβλημα στο μέλλον… και το μέλλον προσεχώς θα είναι παρόν.

Τι θα συμβεί με τα επιτόκια;

Ήδη η FED αύξησε τα επιτόκια 0,25% και σχεδιάζει να τα αυξήσει συνολικά 6 φορές.
Ωστόσο επειδή η αμερικανική οικονομία κινδυνεύει να βρεθεί σε ύφεση, υπάρχει πιθανότητα η FED να μην προχωρήσει σε τόσες αυξήσεις επιτοκίων.

Τι θα πράξει η ΕΚΤ;

Είναι προφανές ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν και στην Ευρώπη, το προεξοφλούν ξεκάθαρα τα επιτόκια των ομολόγων, π.χ. το ελληνικό 10ετές ομόλογο από 0,57% πριν λίγο καιρό έχει εκτιναχθεί στο 2,63% με προοπτική 3%.
Η ΕΚΤ δεν θα κάνει τίποτε στην συνεδρίαση στις 14 Απριλίου αλλά στις 9 Ιουνίου είναι πιθανό ότι θα αυξήσει τα επιτόκια, το βασικό παρεμβατικό θα παραμείνει στο 0% αλλά το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων από -0,50% στο -0,25%.
Για το 2022 η ΕΚΤ είναι πιθανό να αυξήσει μια φορά το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο στο 0,25%.

Συμπέρασμα

Τα επιτόκια του δολαρίου από 0% θα διαμορφωθούν στο 1,5% βασικό και 1,75% λιγότερο πιθανό σενάριο.
Τα επιτόκια του ευρώ θα αυξηθούν στο 0,25% με το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων στο -0,25% και ίσως φθάσει ακόμη στο 0%.
Να σημειωθεί ότι το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων είναι αρνητικό -0,50% για να υποχρεώνει τις εμπορικές τράπεζες να μην καταθέτουν τα διαθέσιμα τους στην ΕΚΤ αλλά να χρηματοδοτούν την οικονομία.

Οι κρίσιμες ημερομηνίες για τα επιτόκια σε FED και ΕΚΤ

FED
15 και 16 Μαρτίου 2022 αυξήθηκαν τα επιτόκια 0,25%
3 και 4 Μαίου 2022
14 και 15 Ιουνίου 2022
26 και 27 Ιουλίου 2022
20 και 21 Σεπτεμβρίου 2022
1 και 2 Νοεμβρίου 2022
13 και 14 Δεκεμβρίου 2022

ΕΚΤ
14 Απριλίου 2022
9 Ιουνίου 2022
21 Ιουλίου 2022
8 Σεπτεμβρίου 2022
27 Οκτωβρίου 2022
15 Δεκεμβρίου 2022

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης